REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaistų gamintojų atstovai atmeta valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio kaltinimus, kad prieš Seimo rinkimus jie padidino kai kurių vaistų kainas, kad sukeltų žmonių nepasitenkinimą valdžia ir taip neva siekia nuversti sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.

Vaistų gamintojų atstovai atmeta valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio kaltinimus, kad prieš Seimo rinkimus jie padidino kai kurių vaistų kainas, kad sukeltų žmonių nepasitenkinimą valdžia ir taip neva siekia nuversti sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.

REKLAMA

Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos direktorė Agnė Gaižauskienė teigia, kad inovatyvių vaistų kainos Lietuvoje jau dabar yra vienos žemiausių Europoje ir kviečia Sveikatos apsaugos ministeriją laikytis savo sukurtos politikos nuoseklumo arba dialogo keliu ją tobulinti.

„Kategoriškai atmetame bet kokias insinuacijas neva specialiai didinamų kainų tema. Mūsų tikslas nesikeičia – ir toliau užtikrinti Lietuvoje vienas mažiausių kainų Europoje ir vaistų prieinamumą pacientams.

Erdvės politikų insinuacijoms kyla dėl mūsų šalyje galiojančios ydingos vaistų kainodaros principų. Mes jų griežtai laikomės, todėl tikimės, kad sveikatos apsaugos institucijos taip pat laikysis savo sukurtos politikos nuoseklumo, neatsižvelgiant į politinį kalendorių.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo pačiu būtina kuo greičiau užtikrinti realų dialogą su ministerija dėl būtinybės tobulinti vaistų kainodarą, įtraukiant ir pacientų, ir gydytojų atstovus, atsižvelgiant į pasaulyje sukauptą patirtį ir galiojančią praktiką“, – teigia A. Gaižauskienė.

REKLAMA

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė dešimties farmacijos kompanijų prašanti sumažinti vaistų kainas.

Pasak A. Gaižauskienės, vaistų gamintojams yra nustatyti griežti kainų reikalavimai, orientuoti į mažiausias kainas Europos Sąjungos šalyse.

„Vaistų gamintojai, vadovaudamiesi ministerijos nustatyta tvarka, naujausius vaistus, skirtus gydyti sudėtingiausias ligas, Lietuvai jau šiandien siūlo iškirtinai žemomis kainomis.

Tačiau kiekvieną kartą, prieš paskelbiant kompensuojamų vaistų kainyną, išgirstame tą patį prašymą – dar labiau sumažinti kainas“, – teigia A. Gaižauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, nuolat bendraujama su sveikatos apsaugos institucijomis, ieškant sprendimų, kad Lietuvos pacientams būtų sudarytos galimybės gauti naujausius gydymo metodus, tačiau pasigendama ministerijos veiksmų nuoseklumo ir konstruktyvaus dialogo.

Trečiadienį Sveikatos apsaugos pranešė, kad ministras Aurelijus Veryga pavedė Valstybinei ligonių kasai skubos tvarka organizuoti derybas su kompanijomis „Teva“, „Mylan Healthcare“, „GlaxoSmithkline“, „Sanofi“, „Pfizer“, „Novartis“, „Astra Zeneca“, „Novonordisk“, „Sandoz“, „Berlin Chemie“ dėl  47 vaistinių preparatų kainų mažinimo.

Karbauskis kaltina farmacininkus: prieš rinkimus kai kurie vaistai pabrango 8 kartus

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis ketvirtadienio popietę pranešė, kad farmacijos pramonė labai aktyviai įsijungė į rinkimų kampaniją ir kai kuriuos vaistus pabrangino iki 8 kartų. Jis tikina, kad prieš Seimo rinkimus padidinę kai kurių vaistų kainą farmacininkai siekia nuversti sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Noriu pranešti, kad farmacijos pramonė labai aktyviai įsijungė į rinkimų kampaniją. Turiu pranešti, kad spalio 1 dieną įsigalioja naujas vaistų kainininkas. Dešimt farmacijos kampanijų pritaikė Lietuvai specialią rinkiminę kainodarą.

Kainodara, kuri reiškia, kad kai kurios kainos, kurios yra pateiktos vaistams šitam ketvirtyje – padidėjo iki 8 kartų. Iki 8 kartų kainos nepadidėja dėl jokių priežasčių, išskyrus vieną – nenorima, kad šie vaistai būtų kompensuojamųjų vaistų sąraše.

Kitaip sakant, daromas veiksmas, kad vaistai, kuriuos naudoja Lietuvos vartotojai, perka žmonės, kad jie nebūtų kompensuojami ir dėl to kiltų nepasitenkinimas valdžia ir konkrečiai sveikatos apsaugos ministerija, Aurelijumi Veryga. Tai daroma specialiai, tai daroma kainodarą pritaikant laikotarpiui“, – Seime sakė R. Karbauskis.

REKLAMA

Pasak R. Karbauskio, šių kampanijų vaistų kainos prieš kelias dienas buvo iki 8 kartų mažesnės ir kai kuriuose šalyse jos ir liko tokios, tačiau Lietuvai padidėjo.

Anot jo, farmacininkai tikisi, kad atėję pirkti vaistų žmonės sužinos, jog jie nebekompensuojami ir nebebalsuos už dabartinę valdžią. Jis teigė, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) priėmė sprendimą, kad tie pabranginti vaistai bus kompensuojami vieną mėnesį, kol baigsis rinkimai: „Po mėnesio, kai farmacijos kompanijoms nebeliks intereso nuversti šitą valdžią, jie tikriausiai grįš į normalią kainodarą.“

Vėliau politikas apie tai pranešė ir savo socialiniame tinkle. ​Pridėjo ir kainų palyginimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų