REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Retesni lytiniai santykiai gali sąlygoti ankstesnę menopauzę, atskleidė naujas tyrimas.

Retesni lytiniai santykiai gali sąlygoti ankstesnę menopauzę, atskleidė naujas tyrimas.

REKLAMA

Tyrėjai išsiaiškino, kad kas savaitę seksu užsiimančios moterys 28% rečiau buvo patyrusios menopauzę, lyginant su tomis, kurios lytinių santykių turėjo tik kartą per mėnesį.

Taip pat ir kartą per mėnesį seksu užsiimančios moterys 19% rečiau buvo pasiekusios menopauzę – apibrėžiamą kaip 12 mėnesių be menstruacijų – lyginant su tomis, kurios lytinių santykių turėjo rečiau nei kartą per mėnesį, rašoma cnn.com.

Nors tyrime nebuvo aiškinamos šio sąryšio priežastys, autoriai teigia, kad fiziniai sekso stimulai organizmui gali signalizuoti apie galimybę pastoti. Tačiau toms moterims, kurios būdamos vidutinio amžiaus lytinių santykių turi rečiau, anksčiau prasidėjusi menopauzė gali būti logiškas procesas biologiniu požiūriu.

„Jei nesiruošiate daugintis, ovuliacija neturi prasmės – geriau energiją sutelkti kitur.“ – sako Megan Arnot, pagrindinė studijos autorė ir „University College London“ evoliucinės antropologijos doktorantė.

REKLAMA
REKLAMA

Ovuliacijos metu moterys yra pažeidžiamesnės ligoms, nes imuninė sistema yra susilpnėjusi, sako M. Arnot. Jei nėštumas yra mažai tikėtinas dėl lytinių santykių nebuvimo, tai reiškia, kad organizmui nenaudinga energiją skirti ovuliacijos procesui.

REKLAMA

Tyrėja teigia, kad jos tyrimo rezultatai patvirtina vadinamąją „močiutės hipotezę“ – teoriją, pasak kurios menopauzė išsivystė tam, kad tarp skirtingų moterų kartų sumažėtų „reprodukcinis konfliktas“ ir taip būtų užtikrinta, kad jų anūkai išgyvena ir auga sveiki.

„Gali būti, kad vyksta biologinis ir energetinis sandėris tarp energijos investavimo į ovuliaciją ir į kitas sritis – pavyzdžiui, į aktyvumo palaikymą prižiūrint anūkus.“ – sako M. Arnot.

Jos tyrimas pagrįstas JAV atliktu tyrimu „Women's Health Across the Nation“ – tai unikali vidutinio amžiaus moterų sveikatos analizė, pradėta vykdyti 1996 metais. Šiame ilgalaikiame tyrime dalyvauja beveik 3 000 moterų, kurių amžius tyrimo pradžioje buvo apie 45 metus, jos turėjo vidutiniškai po du vaikus ir dauguma jų buvo ištekėjusios ar gyveno su partneriu. Maždaug 45% moterų natūralios menopauzės sulaukė būdamos 52 metų. Jų apklausos buvo vykdomos 10 metų laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo pradžioje nė vienai iš jo dalyvių dar nebuvo prasidėjusi menopauzė, bet 46% jų jau buvo ankstyvojoje perimenopauzės stadijoje (buvo pradėjusios justi menopauzės simptomus, pavyzdžiui, nereguliarias menstruacijas bei karščio bangas), o 54% jų buvo premenopauzės stadijoje (jų menstruacijos buvo reguliarios ir jos neturėjo jokių perimenopauzės ar menopauzės simptomų).

Tyrimo metu mokslininkai atmetė tuos faktorius, kurie būtų galėję paveikti tokį sąryšį, pavyzdžiui, estrogeno lygį, išsilavinimą, kūno masės indeksą, rasę, rūkymo įpročius bei  tai, kada moteriai pirmą kartą prasidėjo menstruacijos. Lytiniai santykiai buvo apibrėžiami ne tik kaip sueitis. Į šį apibrėžimą taip pat įėjo oralinis seksas, masturbacija, intymūs prisilietimai ir glamonės, sakė M. Arnot.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat teigia, kad tyrimo metu buvo tikrinama, ar menopauzę veikia gyvenimas su vyriškos lyties partneriu – pasak vienos teorijos, su vyru gyvenančios moterys yra daugiau veikiamos vyriškų feromonų, kurie menopauzę pavėlina. Vis dėlto, nebuvo aptikta jokių tendencijų, priklausomų nuo to, ar moteris gyvena tuose pačiuose namuose su vyru, ar ne.

Tai – pirmas kartas, kai tyrimas parodo sąryšį tarp lytinių santykių dažnumo ir menopauzės pradžios, sako M. Arnot. Kitas žingsnis bus pabandyti atkartoti tyrimo rezultatus su kitų amžiaus grupių moterimis, nors tyrėja teigia, kad apie seksą ir menopauzę didelio kiekio duomenų nėra.

Toms moterims, kurios nori pavėlinti menopauzę dėl nemalonių simptomų, pavyzdžiui, karščio bangų, M. Arnot sako, kad seksas tikrai nepakenks, bet jos tyrime į tai nebuvo gilinamasi. „Sekso ir menopauzės sąryšio mechanizmas yra daug žadanti tyrimų sritis ateities studijoms, kurios gali atskleisti daugelį dalykų apie elgesio poveikį.“ – sako M. Arnot.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų