REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš prisidegant cigaretę rūkaliams teks gerokai pasukti galvą, nes Seimas drastiškai sumažino vietų, kur galima rūkyti, skaičių. Galutiniu Seimo sprendimu rūkymas uždraustas balkonuose, lauko kavinėse, renginiuose ir kitose vietose.

Prieš prisidegant cigaretę rūkaliams teks gerokai pasukti galvą, nes Seimas drastiškai sumažino vietų, kur galima rūkyti, skaičių. Galutiniu Seimo sprendimu rūkymas uždraustas balkonuose, lauko kavinėse, renginiuose ir kitose vietose.

REKLAMA

Seimo Sveikatos reikalų komiteto parengtose pataisose numatoma drausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui. 

Taip pat nuo kitų metų bus draudžiama rūkyti viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimo aikštelėse ir lauko kavinėse, restoranuose, baruose prie staliukų, išskyrus rūkymui skirtas vietas.

Dar rūkyti būtų draudžiama lauke vykstančių sporto varžybų ar kitų lauke vykstančių renginių metu, išskyrus rūkymui skirtas vietas.

REKLAMA
REKLAMA

69 Seimo nariai balsavo už, 4 – prieš, 7 susilaikė. Prezidentas Gitanas Nausėda įstatymo pataisas dar galės vetuoti.

Nuomonės išsiskyrė

Seimo narys Antanas Vinkus ragino kolegas balsuoti už pataisas, motyvuodamas tuo, kad gyventojai prašo įstatymo leidėjų pagalbos.

REKLAMA

„Nuolat daugėja gyventojų prašymų padėti šeimoms, moterims, vaikams, kurie nebegali naudotis savo nuosavybe dėl nuolat iš kaimynų sklindančių tabako kvapų. Gyventojai prašo įstatymų leidėjų pagalbos, nes geranoriški prašymai kaimynams neveikia“, – sakė A. Vinkus.

Seimo narys Gintaras Vaičekauskas kritikavo pataisas, pažymėdamas, kad neaišku, kas baus ir kontroliuos rūkančiuosius.

„Kas atsakys, kodėl negalima susitarti gražiuoju? Balsuosiu prieš dar vieną draudimą Lietuvoje“, – kalbėjo G. Vaičekauskas.

Valstietis Tomas Tomilinas palaikė įstatymų pataisas, primindamas, kad tai jau trečia kadencija, kai Seimas bando apriboti rūkymo vietas.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmogaus teisė baigėsi ten, kur laužoma kito žmogaus teisė į sveiką orą savo nuosavybėje“, – sakė T. Tomilinas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad „žmogaus teisė į sveikatą yra prigimtinė“, todėl jis ragino kolegas balsuoti už įstatymo pataisas.

„Matyt, reikėtų dar kartą akcentuoti, kad tikslas yra ne kurti kažkokią visuotino stebėjimo ar skundimo tvarką, bet suteikti teisę ir galimybę žmonėms, kurie nori apsaugoti savo šeimą ir vaikus“, – sakė A. Veryga.

Nori apsaugoti nuo pavojaus sveikatai

„Sulaukiama vis daugiau kritikos ir skundų, kad dėl neatsakingo kaimynų elgesio žmonės neturi galimybės apsaugoti savęs ir savo vaikų nuo pasyvaus rūkymo keliamų pavojų sveikatai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tabako dūmai dėl savo fizinių savybių dažnai ir dideliais kiekiais patenka į kaimynų butus – kaimynai arba verčiami pasyviai rūkyti savo namuose, arba negali vėdinti kambarių, naudotis savo balkonais, jiems sukeliami ne tik nepatogumai, bet ir žalojama jų sveikata“, – įstatymo pataisų priežastis aiškina projekto rengėjai.

Seimas nuo 2014 metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose. Pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimo nebūtų įmanoma įgyvendinti.

Privalės užtikrinti, kad dūmai nepatektų pas kaimynus

Pagal priimtus pakeitimus šios nuostatos įgyvendinimo tvarką turės nustatyti Vyriausybė ar jos įgaliota institucija. Už informacinių ženklų apie draudimą rūkyti daugiabučio namo balkonuose, terasose ir lodžijose įrengimą bus atsakingas to pastato bendrojo naudojimo objektų administratorius, daugiabučio gyvenamojo namo bendrija arba savivaldybės vykdomoji institucija.

REKLAMA

Įstatyme įtvirtinta, kad pastato ar buto savininkas ar kitas fizinis asmuo, kuris naudojasi nekilnojamuoju turtu ir jame rūko, privalo užtikrinti, kad tabako dūmai nepatektų į kito savininko patalpas bei į to paties buto patalpas.

Teisę atlikti administracinio nusižengimo tyrimą turinčio pareigūno reikalavimu buto arba patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas turės šiam pareigūnui nurodyti asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenis (vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą).

Buto ar patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas, nenurodęs asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenų, atsakys Administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų