REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kritikos Sveikatos apsaugos ministerijos politikos, o ypač – vaistų, atžvilgiu dažnai negailintis Lietuvos bendrosios praktikos/šeimos gydytojų asociacijos vadovas, profesorius Julius Kalibatas šįkart atsidūrė paties ministro Aurelijaus Verygos akiratyje.

Kritikos Sveikatos apsaugos ministerijos politikos, o ypač – vaistų, atžvilgiu dažnai negailintis Lietuvos bendrosios praktikos/šeimos gydytojų asociacijos vadovas, profesorius Julius Kalibatas šįkart atsidūrė paties ministro Aurelijaus Verygos akiratyje.

REKLAMA

Pasidalinęs apie tai įrašu savo „Facebook“ paskyroje politikas kėlė daug klausimų apie profesoriaus galimai atstovaujamus interesus.

„Kam dirba prof. Julius Kalibatas?

Jis jau daug metų nedirba gydytoju. Net neturi licencijos ir neaišku, kada paskutinį kartą kokiam nors pacientui skyrė vaistus.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos pateikė informaciją, kad prof. J. Kalibatas neturi jokios licencijos ir jie neranda duomenų, kad kada nors ją būtų turėjęs.

Galima pastebėti ir tai, kad jo straipsniai pasirodo iš karto po to, kai kas nors pasikeičia vaistų politikoje ir tai sukelia nepatogumų ar praradimų viršpelnius turėjusiems vaistų gamintojams ar platintojams.

REKLAMA
REKLAMA

Patogus „ekspertas“? Nedirba gydytoju, nedeklaruoja ir interesų ar gautos paramos, pavyzdžiui, iš vaistų gamintojų? Teoriškai nėra viešas asmuo ir nėra kaip patikrinti jo gaunamų pajamų. Paskutinė kaip asociacijos vadovo deklaracija pateikta 2016 m., kurioje iš esmės nieko nėra.

REKLAMA

Jokios viešai prieinamos informacijos apie Lietuvos Bendrosios Praktikos / Šeimos Gydytojų Asociaciją, kurios prezidentu prisistato J. Kalibatas, neįmanoma rasti. Paskutiniai duomenys apie gautas pajamas svetainėje rekvizitai.lt baigiasi 2017 metais. Nėra jokios informacijos apie asociacijos rėmėjus, jos narius. Nėra ir internetinės svetainės.

Vienintelė viešai prieinama informacija apie šią organizaciją – jos adresas ir šio visuomenės nuomonės formuotojo vardas ir pavardė.

Kam šis žmogus iš tikrųjų atstovauja? Iš ko gauna paramą?“ – dėstė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Kalibatas: Veryga gali ant manęs pilti purvą

Nors šio A. Verygos įrašo „Facebook“ pats J. Kalibatas sakė nematęs, tačiau juokavo, kad tai neturėtų stebinti, nes jis bene daugiausiai ministrą kritikuoja.

„Aš profesorius, daktaras, mes konsultuodavom gydytojus ir tam licencijos jokios nereikėdavo. Gydytojai, atsižvelgdami į mūsų patarimus, koreguodavo gydymą. Mes pasiūlydavome, bet teisinė atsakomybė buvo gydytojų. Ir apie licencijas jokios kalbos čia nebuvo.

Ta asociacija buvo įkurta 1992 m. jie būtent ji vykdė visą pertvarką, šeimos medicinos asociacija buvo įkurta ir asociacija tame aktyviai dalyvavo. Pirminės sveikatos priežiūros reforma buvo įvykdyta ir asociacijos nariai tame aktyviai dalyvavo“, –  portalui komentavo jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neigė nešališkumą dėl vaistų politikos

Profesorius pabrėžė, kad asociacija organizavo 8 tarptautines konferencijas, kur buvo pasikviesta pagrindinė profesūra iš viso pasaulio, šeimos medicinos ekspertai, daugybę respublikinių konferencijų.

„Veryga gali ant manęs pilti purvą, bet ką padarysi. Aš apie jį savo nuomonę turiu ir manau, kad jo veikla tikrai žalinga Lietuvos sveikatos apsaugai“, – sakė J. Kalibatas.

Jis neigė ir ministro kritiką apie nešališkumą dėl vaistų politikos.

„Aš nesiruošiu eiti į Seimą, o atstovauju gydytojų ir pacientų interesus. Kada pradėjau kovą prieš absurdišką naują vaistų politiką, buvau apkaltintas, kad man vadovauja kažkokios farmacinės kompanijos. 

Tai ką padariau, iš viso panaikinau asociacijos sąskaitą, kad jokia Verygai palanki farmacijos kompanija nepervestų pinigų pinigų ir nesakytų, kad štai Kalibatas uždirbinėja pinigus“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų