REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešojoje erdvėje jau kurį laiką sklando gandas, kad žmonės, socialiniuose tinkluose dažnai skelbiantys savo namų bei turto nuotraukas, vagystės atveju gali likti kalti ir negauti būsto draudimo išmokos. Portalas tv3.lt pasidomėjo, ar tokie teiginiai yra tiesa, ar visgi tik visuomenėje paplitęs mitas.

Viešojoje erdvėje jau kurį laiką sklando gandas, kad žmonės, socialiniuose tinkluose dažnai skelbiantys savo namų bei turto nuotraukas, vagystės atveju gali likti kalti ir negauti būsto draudimo išmokos. Portalas tv3.lt pasidomėjo, ar tokie teiginiai yra tiesa, ar visgi tik visuomenėje paplitęs mitas.

REKLAMA

Lietuvos draudikų asociacijos direktorius Audrius Romanovskis tv3.lt atsako, kad draudimo išmokos dydis nelaimės atveju yra apskaičiuojamas pagal sutartyje numatytas sąlygas, o tam įtakos turėti gali ir tam tikri padidintos rizikos faktoriai, apie kuriuos asmuo turi pats pranešti draudimo bendrovei.

Vis dėlto, asmeninių nuotraukų talpinimas socialiniuose tinkluose nėra laikomas vienu tokių faktorių, dėl kurių galėtų būti mažinama arba nemokama draudimo įmoka.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepaisant to, pastebime, kad dalindamiesi asmenine informacija viešai, klientai dažnai net nesusimąsto apie galimas grėsmes bei jų neįvertina. Neretai pasitaiko, kad įrašai apie turtą, naujus pirkinius, būsimas ar esamas keliones yra matomi ne tik artimam draugų ratui, bet ir nepažįstamiesiems, o tai ypač padidina turto vagysčių riziką“, aiškina draudikų asociacijos vadovas.

REKLAMA

A. Romanovskis skatina kuo atsakingiau viešinti savo asmeninę informaciją internete ir per daug nesigirti nei savo turtu, nei galbūt planuojamomis atostogomis tam, kad draudimo išmokų neprireiktų iš viso. 

„Visada raginame klientus būti atsargesniais ir socialinėje erdvėje nesidalinti nuotraukomis su namų turtu, naujais prabangiais pirkiniais ar neskelbti savo atostogų planų, nes ši informacija gali būti panaudota prieš juos.

Atsakingas asmeninės informacijos viešinimas šiuo atveju yra geriausia prevencija“, tv3.lt aiškina draudimo ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Jam pritaria ir „Lietuvos draudimo“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas. Jis taip teigia, kad internete platinamos nuotraukos nėra pakankama priežastis negauti būsto draudimo išmokos, tačiau pripažįsta, kad pasitaiko atvejų, kuomet klientai dėl savo neapdairumo jas visgi praranda.

„Visos rinkos praktika nedraudžiamuoju laiko įvykius, kai į patalpas patekta be įsibrovimo požymių, tai yra pro neuždarytą langą, balkoną, terasą, neužrakintas duris, kitaip tariant, nesant kliūčių patekti į patapą ir įvykdyti vagystę.

Tokie atvejai, kai vagystės įvykdomos be įsibrovimo požymių, yra labai aiškiai nurodyti draudimo taisyklėse kaip nedraudžiamieji įvykiai, visose draudimo bendrovėse traktuojami kaip nedraudžiamieji ir žalos atlyginimas už juos nemokamas“, – teigia A. Gimbickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos draudikų asociacija tv3.lt skaitytojams taip pat pateikia kelis patarimus, norintiems apsisaugoti nuo vagysčių:

  • Prieš išvykstant iš namų (ypač prieš didžiąsias metų šventes), geriausia neinformuoti visų apie tai socialiniuose tinkluose, bet pasilikti dalinimąsi įsimintinomis akimirkomis jau grįžus.
  • Jeigu labai nekantru akimirkomis iš kelionės dalintis viešai, patariama atidžiai peržiūrėti socialinių tinklų privatumo nustatymus, kad skelbiama informacija būtų matoma tik pačių artimiausių žmonių ratui.
  • Privačia informacija nesidalinti atvirose, o kartais ir uždarose socialinių tinklų grupėse.
  • Patariama viešai nesigirti naujais prabangiais pirkiniais (transporto priemonės, papuošalai, kailiai ir pan.).
  • Patartina prieš keliones apie tai įspėti artimiausius kaimynus ar netoliese esančius draugus, kurie žinodami situaciją galėtų greičiau reaguoti. Geriausiu atveju, jiems galima patikėti ir būsto raktus.
  • Prieš išvykstant, reikėtų įsitikinti, ar užrakintos durys ir uždaryti langai, o kieme ir balkonuose nepalikti vertingi kilnojamieji daiktai, kurie galėtų pritraukti vagis.
  • Naudojantis šiuolaikinių technologijų privalumais galima įsirengti kameras ir stebėti savo būstą net esant toli nuo namų.
  • Prieš išvykstant į keliones, pasirūpinti namų signalizacija, tinkama teritorijos apsauga ir draudimu, kuris suteiktų reikšmingą pagalbą vagystės atveju.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų