REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antra Prancūzijos vadovo Emanuelio Macrono vizito diena. Po vakarykštės puotos Valdovų rūmuose šiandien jo laukė darbingas rytas – susitikimas su Sviatlana Cichanouskaja bei premjeru Sauliumi Skverneliu. Emmanuelis Macronas patikino, kad darys viską, ką gali, kad padėtų Baltarusijos žmonėms. Tiesa, metodas, kaip to pasieks, dalies ekspertų neįtikino. Prancūzijos vadovo laukė ir archajiškos iškilmės Vilniaus universitete, čia jam suteiktas garbės daktaro vardas.

Antra Prancūzijos vadovo Emanuelio Macrono vizito diena. Po vakarykštės puotos Valdovų rūmuose šiandien jo laukė darbingas rytas – susitikimas su Sviatlana Cichanouskaja bei premjeru Sauliumi Skverneliu. Emmanuelis Macronas patikino, kad darys viską, ką gali, kad padėtų Baltarusijos žmonėms. Tiesa, metodas, kaip to pasieks, dalies ekspertų neįtikino. Prancūzijos vadovo laukė ir archajiškos iškilmės Vilniaus universitete, čia jam suteiktas garbės daktaro vardas.

REKLAMA

Pirmadienį po devintos vakaro Valdovų rūmai sulaukė neeilinių svečių. Emanuelis Macronas su žmona Brigitte ir Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana papozavę traukia į vidų, kur jau susirinkę dalis ministrų ir kitų kviestinių svečių. Iškilmingos puotos dalyviai išsiskirstė kiek po vidurnakčio.

Tačiau iš pat ryto Prancūzijos prezidento jau laukia rimtesni reikalai. Truputį po devintos ryto į viešbutį, kuriame apsistojęs Emanuelis Macronas su žmona, atvyksta premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigia padėkojęs Macronui už aktyvų prancūzų karių dalyvavimą saugant mūsų regioną. O viduje tuo pat metu jau pusvalandį su Prancūzijos vadovu bendrauja buvusi Lukašenkos varžovė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja.

REKLAMA

„Buvo nuostabus susitikimas, jis nuostabus žmogus. Padėkojau jam už jo įsitraukimą į Baltarusijos reikalus. Jis pažadėjo padaryti viską, kad padėtų derybose sprendžiant krizę mūsų šalyje. Jis pasakė, kad laikas yra labai svarbus, nes daug žmonių kenčia nuo šio režimo, daugybė žmonių kalėjimuose ir jis padarys viską, kad padėtų, jog visi politiniai kaliniai būtų paleisti“, – sako baltarusių nacionalinė lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Netrukus į lauką išeina ir pats prezidentas. Užkalbintas prancūziškai šnekančių praeivių jis stabteli kelioms asmenukėms. Atsako ir į žurnalistų klausimą, ką aptarė su Cichanouskaja.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes veiksime. Mes veiksime“, – teigia Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas.

Ir vakar per spaudos konferenciją, ir šiandien Macronas ir toliau žada pagalbą tarpininkaujant.

„Kaip europiečiai, padarysime viską, ką galime, kad padėtume ir tarpininkautume, grįžtume prie ESBO tarpininkavimo, kad pasiektume pažangos. Buvo labai gera diskusija, tačiau turime būti pragmatiški ir paremti Baltarusijos žmones. Darysime, ką galime, patikėkite“, – pasakoja E. Macronas.

Prezidentas mini Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją. Ekspertai siūlymą eiti tokiu keliu vadina diplomatišku, tačiau…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nebūtinai realizuotinas lengvai praktiškai, nes Baltarusijos santykis su ESBO sudėtingas. Klausimas, ar apskritai Lukašenkos režimas norės kokių nors tarptautinių veikėjų įsitraukimo“, – kalbėjo politologas Linas Kojala.

Istorija jau ne sykį rodė, kad valstybės ESBO stebėtojų paprasčiausiai neįsileidžia arba riboja jų veiklą. Visgi, pasak Vyčio Jurkonio, Macronas Lietuvoje pasiuntė gana aiškią žinutę.

„Tai, kad buvo aiškus balsas dėl sankcijų, aiški pozicija dėl sankcijų, įvyko pats susitikimas, buvo pasakyta, kad Lukašenka yra nelegitimus, aš manau, kad rodo pakankamai aiškius kontūrus apie ką mąsto Paryžius“, – sako politologas Vytis Jurkonis.

REKLAMA

Na, o Macrono priešpiet jau laukia Vilniaus universiteto studentai.

Prancūzijos vadovas baigęs filosofijos mokslus, jis pagarsėjęs knygų pomėgiu ir polinkiu į retoriką. Macronas su studentais leidosi į diskusiją – atsakinėjo į klausimus. Viena iš nuskambėjusių frazių – kad reikia labiau tikėti Europa ir mažiau – galia, anapus Atlanto. Apie NATO jis atsiliepė jau kiek švelniau nei pernai, kai sukėlė audrą pareiškęs, kad „NATO ištiko smegenų mirtis“.

Po valandą trukusios diskusijos prezidentas patraukia į Universiteto Teatro salę, kur jį pasitinka choristų balsai. Macrono čia laukia archajiška ceremonija. Rektorius Rimvydas Petrauskas pasirašo ir antspauduoja dokumentą, suteikiantį Macronui garbės daktaro vardą.

REKLAMA

Dėkodamas politikas primena prancūzų indėlį į universiteto veiklą:

„Prancūzų botanikas Žanas Emanuelis Žiliberas pirmasis 18 a. pabaigoje aprašė Lietuvos florą. Zoologas Liudvikas Henrikas Božanus 19 a. čia dėstė veterinarijos mediciną, o vėliau – ir lyginamąją anatomiją. Giliai įsišaknijęs europietiškas Vilniaus universiteto pradas gyvuoja ir iki šiandien.“

Garbės daktaro vardą Vilniaus universitetas Macronui teikia už idėją sukurti jungtinius Europos universitetų tinklus.

„Man didelė garbė šiandien būti čia, tikrai didžiuojuosi šiuo titulu ir noriu jums širdingai padėkoti. Dėkoju jūsų universitetui, jūsų miestui ir džiaugiuosi, kad yra tokia stipri draugystė tarp Prancūzijos ir Lietuvos“, – sako E. Macron.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paliko šilto žmogaus įspūdį, neturėjom labai daug laiko, mano biure pora minučių pabendrauti, turėjau galimybę trumpai pristatyti VU istoriją, parodyti per langą didįjį kiemą. Taip jau dažnai būna, kad ryškios, stiprios asmenybės kartu yra giliai humaniškos, žmogiškos, mokančios bendrauti, žinančios, ko paklausti. Jaučiau nuoširdų susidomėjimą Lietuva ir VU“, – pasakoja Vilniaus universiteto rektorius Rimvydas Petrauskas.

Po iškilmių Macronas leidosi pėsčiomis Vilniaus senamiesčiu. Nuo universiteto netoli ir restoranas, kur kiek anksčiau pasirodė jo žmona Brigitte ir kviestiniai svečiai. Beje, restorano šefams teko gerokai paplušėti – viską teko derinti su prancūzais.

REKLAMA

„Vynai buvo derinti, iš Prancūzijos specialiai atvežė vynus. Net vanduo buvo atvežtas specialiai iš Prancūzijos. Aukščiausio lygio, kuris atitinka, ir ir le Šato viešbučiams“, – teigia „Stiklių“ bendrasavininkas Romas Zakarevičius.

Vienas iš restorano savininkų neslepia, kad sunkiau ruoštis buvo vakarykštei puotai Valdovų rūmuose. Prireikė keleto degustacijų, teko išsiaiškinti, ką svečiai mėgsta, ko nemėgsta:

„Jie skirtingai, pavyzdžiui, valgo, jeigu Prezidentas valgo nepilnai iškeptą mėsą, tai ponia labai iškeptą mėsą, bet mes suradom viduriuką. Nes visada negalima nei jūros gėrybių, nei krevečių negalima dėti, nei riešutų, kadangi alerginiai tokie dalykai būtų.“

REKLAMA

Zakarevičius atskleidžia, kad pirmoji prancūzų pora skanavo ir karamelizuotos lašišos, putpelės su baravykais ir pistacijomis, deserto su šaltalankiais.

O po šiandieninių pietų pirmosios Prancūzijos poros keliai trumpam išsiskiria. Štai, Bridžit Macron pasirodo prie MO muziejaus, kur jos jau laukia Diana Nausėdienė. Kiek pastoviniavusios prezidentų žmonos nuėjo apžiūrėti lietuvių menininkų parodos.

Tuo metu Gitanas Nausėda su Emanueliu Macronu popiet – Rukloje. Vizitą Lietuvoje Prancūzijos vadovas užbaigia susitikdamas su trimis šimtais čia tarnaujančių jo tautiečių karių.

„Šis vizitas buvo labai svarbus, kad geriau vienas kitą suprastume, nes tuose bendruose forumuose ES, EVT dažnai pritrūksta laiko, galimybių pasišnekėti tet-a-tet, pasišnekėti nuoširdžiai“, – sako G. Nausėda.

Po oficialios ceremonijos Macronas su kariais dar kalbėjosi už uždarų durų. Baigęs vizitą Lietuvoje Prancūzijos vadovas pavakarę tokiu pat tikslu išskrido į Latviją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų