REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kiekvieną savaitę atnaujina labiausiai koronaviruso paveiktų šalių sąrašą. Iš paveiktų šalių atvykusiems ar per jas keliavusiems žmonėms yra privaloma izoliuotis. Tačiau žinutes apie privalomą izoliaciją gauna net ir tie, kurie nebuvo išvykę už Lietuvos ribų. 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kiekvieną savaitę atnaujina labiausiai koronaviruso paveiktų šalių sąrašą. Iš paveiktų šalių atvykusiems ar per jas keliavusiems žmonėms yra privaloma izoliuotis. Tačiau žinutes apie privalomą izoliaciją gauna net ir tie, kurie nebuvo išvykę už Lietuvos ribų. 

REKLAMA

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi vilnietė Jurgita (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past). Moteris kartu su šeima savaitgalį lankėsi Nidoje, netoli Rusijos sienos. Po pasivaikščiojimo Parnidžio kopose, Jurgita ir jos vyras gavo žinutes, kad jų telefonai prisijungė prie Rusijos mobilaus operatoriaus tinklo. Moteris pasakoja į tai nekreipusi dėmesio, tačiau grįžusi namo sulaukė nemalonios staigmenos – SAM žinutės, kurioje prašoma užsiregistruoti grįžus iš koronaviruso paveiktų šalių ir izoliuotis.

Nebuvo išvykusi už Lietuvos ribų 

Gauta žinutė Jurgitą išmušė iš vėžių. Ji teigia nežinanti, kaip elgtis tokioje situacijoje. Ir nors užsienyje nesilankė, bijo, kad gali gauti baudą už izoliacijos taisyklių nesilaikymą. 

REKLAMA
REKLAMA

„Nustebau, kad būdama Lietuvoje gavau SAM žinutę su prašymu užpildyti anketą, skirtą grįžusiems iš užsienio. Taip pat žinutėje buvo rašoma, kad turiu izoliuotis, jei grįžau iš koronaviruso paveiktų šalių. Tokią pat žinutę gavo ir mano vyras. Nors tik buvome išvykę į Nidą, kuri yra šalia Rusijos sienos. Tačiau niekur už Lietuvos ribų nekeliavome. Tad kodėl gavome tokias žinutes? Ką tokioje situacijoje daryti? Ar dabar privalome izoliuotis?“ – domisi Jurgita.

REKLAMA

Izoliuotis nereikia

Šią situaciją pakomentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro  (NVSC) atstovė Justina Petravičienė. Ji pabrėžia, kad trumposios SMS žinutės su tokiu tekstu yra siunčiamos keliautojams, kertantiems sieną.

„Tai reiškia, kad tokią trumpąją SMS žinutę žmogus gaus, kai jo SIM kortelė prisiregistruos prie Lietuvoje esančių mobiliojo ryšio bokštų. Jei keliautojas roamingo (tarptinklinis ryšys – aut. past). paslauga nesinaudoja, žinutės negaus“, – sako ji. 

J. Petravičienė teigia, kad asmeniui, kuris gavo tokią žinutę, bet nebuvo išvykęs į užsienį ir iš jo negrįžo, užsiregistruoti ir izoliuotis nereikia. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tokia trumpoji žinutė nėra prievolė žmogui, kuris nebuvo išvykęs. Šiuo atveju, jei žmogus nebuvo išvykęs į užsienį ir iš jo negrįžo, nieko daryti nereikia“, – teigia NVSC atstovė. 

Kaltina asmens teisių pažeidimu

Primename, kad anksčiau naujienų portalą tv3.lt rašė apie žmonių nuogąstavimus dėl galimai neteisėto asmenų judėjimo stebėjimo ir sekimo. Skaitytojas Rokas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past) gavęs SAM žinutę kreipėsi į redakciją teigdamas, kad jo buvimo vieta stebima, tačiau tam jis nėra davęs leidimo. 

„Birželio 6 d. su šeima vienai dienai buvome išvykę į Latviją. Kitą dieną iš SAM į mobiliuosius telefonus gavome žinutes, kurių tekstas leidžia suprasti, kad mūsų buvimo vieta buvo stebima ir ministerijai žinoma, kad buvome išvykę iš Lietuvos“, – rašė Rokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad jokio sutikimo stebėti buvimo vietas nėra davę, nebuvo parsisiuntę jokios programėlės, kuri sektų informaciją dėl koronaviruso.

„Kiek man žinoma, Seimas taip pat nėra priėmęs ir elektroninių ryšių įstatymo pakeitimų, kurie įpareigotų ryšio paslaugų teikėjus karantino metu teikti duomenis apie asmenų buvimo vietas.  Kyla klausimas, ar ministerija nesavivaliauja ir nepažeidinėja asmens teisių?“, – svarstė Rokas.

Asmens duomenų nenaudoja

Į visuomenėje kilusius nuogąstavimus dėl duomenų tvarkymo teisėtumo mobiliojo ryšio operatoriams siunčiant SMS žinutes, reagavo Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija. Jie kreipėsi į Lietuvos įmones, kurios teikia mobiliojo ryšio paslaugas, prašydama pateikti su minėtais pranešimais susijusią informaciją.

REKLAMA

„Įvertinus iš mobiliojo ryšio operatorių gautus atsakymus ir atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos civilinės saugos įstatymą konstatuotina, kad Bendrojo duomenų apsaugos reglamento nuostatos nebuvo pažeistos mobiliojo ryšio operatoriams siunčiant SMS žinutes dėl privalomos 14 dienų izoliacijos“, – skelbė Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

„Bitė Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir ryšių su visuomene vadovas Jaunius Špakauskas anksčiau naujienų portalui tv3.lt aiškino, kad tokių žinučių siuntimas yra standartizuotas procesas ir jokie duomenys apie asmens buvimo vietą Valstybės institucijoms nėra suteikiami.

„Visi Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai informuoja klientus apie saviizoliacijos reikalavimus grįžus į Lietuvą Valstybės institucijų prašymu. (...) Nors esama įvairių gandų ir interpretacijų, vis tik svarbu žinoti, kad jokia su karantino metu siunčiamomis žinutėmis susijusi informacija apie asmens buvimo vietą ar kelionių maršrutus Valstybės institucijoms neperduodama“, – komentavo J. Špakauskas.

REKLAMA

Labiausiai paveiktų šalių sąrašas

Paveiktomis teritorijomis laikomos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų. 

Pažymėtina, kad žmonėmis, turėjusiais sąlytį, laikomi grįžusieji ar atvykusieji iš šalių, įtrauktų į koronaviruso infekcijos paveiktų šalių sąrašą, arba keliavę per paveiktas šalis. Jiems yra privaloma izoliacija.

Tačiau izoliacija neprivaloma, kai žmonės keliauja oro transportu, neišeidami iš oro uosto tranzito zonos arba keliauja iš koronaviruso infekcijos nepaveiktos šalies tranzitu per Lenkiją, kai joje užtikrinami tik būtinieji sustojimai, pavyzdžiui, degalų papildymui, higienos poreikių užtikrinimui ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paveiktų šalių sąrašą galite rasti paspaudę šią nuorodą.

Ką daryti grįžus iš užsienio?

SAM primena, kad kiekvienas oro, jūrų ar sausumos transportu reguliariais, specialiais ar užsakomaisiais reisais į Lietuvą grįžtantis ar į ją atvykstantis keliautojas nuo rugsėjo 15 d., antradienio, turi užsiregistruoti  NVSC elektroniniu būdu.

Tai reiškia, kad dar prieš įlipdamas į lėktuvą, keltą, autobusą ar traukinį žmogus turės užpildyti anketą NVSC interneto svetainėje ir gautą patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą – pateikti įlaipinimo į transporto priemonę metu.  

Tais atvejais, kai žmogus savarankiškai keliavo žemės transportu, jis privalo ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento elektroniniu būdu užsiregistruoti NVSC. Anketą galite rasti paspaudę šią nuorodą.

Lietuvos piliečiams ir Lietuvoje teisėtai gyvenantiems žmonėms, grįžtant ar atvykstant į Lietuvą, toks tyrimas nėra privalomas, tačiau ir toliau išlieka privaloma 14 dienų izoliacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų