REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors nerimaujama dėl naujų COVID-19 susirgimų skaičių, gydytojai primena, kad kitos infekcinės ligos taip pat niekur nedingusios. Dėl dalies jų ypač įspėjami grybautojai ir kiti traukiantys laiką praleisti gamtoje.

Nors nerimaujama dėl naujų COVID-19 susirgimų skaičių, gydytojai primena, kad kitos infekcinės ligos taip pat niekur nedingusios. Dėl dalies jų ypač įspėjami grybautojai ir kiti traukiantys laiką praleisti gamtoje.

REKLAMA

LSMU Kauno ligoninės infektologės, LSMU Infekcinių ligų klinikos vadovės profesorės Auksės Mickienės teigimu, nepaisant to, kad visas dėmesys, pajėgos ir infrastruktūra pastaruoju metu sutelkta COVID-19 epidemijai, kitos infekcinės ligos niekur nedingo.

Maliariją atsivežė iš Nigerijos

LSMU Kauno ligoninės Infekcinių ligų skyriaus izoliacinėje palatoje šiuo metu gydomas jaunas pacientas, sergantis maliarija, kurią, kaip įtariama, į Lietuvą galėjo atsivežti iš Nigerijos.

Taip pat pranešama, kad daugėja pacientų, užsikrėtusių erkiniu encefalitu.

„Šiemetis grybavimo sezonas pasižymi ne tik grybų, bet ir erkių platinamų ligų atvejų gausa“, – ligoninės „Facebook“ paskyroje pastebi prof. A. Mickienė.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei 100 – tiek erkiniu encefalitu susirgusių pacientų per šiemetį šiltąjį sezoną atsidūrė LSMU Kauno ligoninėje. Šiuo metu trys erkiniu encefalitu sergantys pacientai gydomi Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos II skyriuje.

REKLAMA

Jau nusinešė trijų žmonių gyvybes

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet Lietuvoje užregistruotos trys mirtys nuo erkinio encefalito: Kauno, Vilniaus ir Panevėžio apskrityse.

Erkinis encefalitas, Laimo liga (boreliozė) – tai, kas labiausiai kelia pavojų grybautojams ir iškylautojams gamtoje – grės dar gerą mėnesį.

„Jei po pasibuvimo gamtoje prasideda karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmai, nuovargis, silpnumas – tai gali neturėti nieko bendro su COVID-19 infekcija, nes šiais simptomais pasireiškia erkinis encefalitas. Vėliau vystosi meningitas, meningoencefalitas (stiprus galvos skausmas, pykinimas ir/ ar vėmimas, sprando raumenų sąstingis). Ligai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys neįgalumą. Mirštamumas nuo šios ligos siekia 0,5– 2 proc.“ – tokiu pranešimu dalinasi ligoninė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiam sezonui skiepytis pavėlavo

Primenama, kad nespėjusieji pasiskiepyti erkinio encefalito vakcina, kurios patikimumas iki 98 proc., šiam sezonui jau pavėlavo, nes imunitetas susidaro tik per 1 mėn. nuo vakcinacijos pradžios.

Tačiau pradėti skiepytis niekuomet ne vėlu – jei pirmosios 2 vakcinos dozės jums bus įskiepytos šį rudenį, tai kovo mėn. užteks vieno skiepo ir turėsite patikimą apsaugą mažiausiai 3–5 metams. Jei skiepytis dabar nepradėsite, dėmesį vertėtų sutelkti į tinkamą aprangą, repelentus, kūno apžiūrą grįžus namo.

„Dabar pats metas skiepytis nuo gripo, pneumokokinės infekcijos, nes jų sezonas jau artinasi, – įspėja prof. A. Mickienė. – Saugantis šių infekcijų tinka tai, ką taikome koronainfekcijos epidemijai – rankų dezinfekavimas, kaukės, socialinė distancija, masinių renginių vengimas. Tačiau neabejotinai geriausia šių dviejų kvėpavimo infekcijų prevencija yra skiepai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų