REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvūnų globėjai įtaria, kad įvairių smauglių ar gyvačių augintojai savo augintinius šeria mažais kačiukais ar šuniukais, jiems tai atrodo nehumaniška. Esą pastaruoju metu padaugėjo skelbimų, kuriuose tie patys asmenys kas porą savaičių ieško dovanojamų kačiukų ar šuniukų.

Gyvūnų globėjai įtaria, kad įvairių smauglių ar gyvačių augintojai savo augintinius šeria mažais kačiukais ar šuniukais, jiems tai atrodo nehumaniška. Esą pastaruoju metu padaugėjo skelbimų, kuriuose tie patys asmenys kas porą savaičių ieško dovanojamų kačiukų ar šuniukų.

REKLAMA

Roplių augintojai – profesionalai atkerta, esą gyvates šeria tik specialiai joms auginamomis žiurkėmis, pelėmis ar triušiais, kartais jas pamalonina ir viščiukais, bet katinų ar šunų esą niekas joms neduoda. Tiesa, galvos guldyti, kad taip nesielgia nelegaliai smauglius laikantys žmonės, niekas nesiima. 

Gyvūnų globėja Rasa dalijasi pačios atliktu tyrimu – nuo balandžio iki liepos ji akylai sekė viešojoje erdvėje pasirodančius skelbimus, kuriuose žmonės prašo padovanoti šuniuką ar kačiuką. Tokio tyrimo ji ėmėsi įtarusi, kad keturkojų kai kas dairosi tikrai ne auginti.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra du variantai – yra žmonės, kurie nekenčia tų gyvūnų, vyksta kankinimai ir taip toliau, jaunimas linksminasi… O kita, dar žiauresnė, nors ir ta, ir ta žiauri, kita, kad maitina smauglius. Ne paslaptis, kad egzotinius gyvūnus auginant, ypatingai smaugliukus, smaugliui augant, jis reikalauja vis didesnio grobio. Jeigu smaugliukas mažas, pasitenkins pelyte, tai vėliau jam reikės vis didesnio grobio. Tai reiškia, kad eina žiurkytė, triušiukas, kačiukas ir taip toliau“, – sako gyvūnų globėja Rasa Gogolienė.

REKLAMA

Įtarinėti, kad gyvūnų skelbimuose kažkas ieško turėdamas blogų ketinimų, moteris pradėjo kai ne vieną kartą išvydo tą patį skelbimo tekstą.

„Pastebėjau, kad natūraliai jie kas kažkiek laiko keičia savo vartotojo vardą. Sakykim, mes žinom vieną pavadinimą, tai po mėnesio bus kitas. Aš taip suprantu, kad jie prasieina pro visas socialines erdves, žiūri tų gyvūnų, o tada jų paskirtis sunkiai nuspėjama“, – pasakoja R. Gogolienė.

Įtarimus, esą šuniukų ar kačiukų ieško ne laikyti, o kitiems tikslams, sustiprino ir diskusijos po skelbimais.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės pradėjo siūlyti, ir suprantu, kad išsirenka tą šuniuką, ar kačiuką, būna siūlo, gal norit triušiuko, taip, įdomu, norėčiau triušiuko. Ir po to praeina tam tikras laikas ir vėl tą patį skelbimą, kadangi tas skelbimas pradėjo kartotis, pagalvojau, kas čia tokie, kodėl jie ieško tų gyvūnų“, – teigia R. Gogolienė.

Lietuvoje tokių skandalų, kai žmonės įtariami katinų ar šunų jaunikliais šeriantys gyvates, būta ne vienas. Tai patvirtina ir Lietuvos zoologijos sodo Šaltakraujų gyvūnų skyriaus vedėja. Moteris sako pati girdėjusi apie tokį, anot Lietuvos gyvūnų gelbėtojų, nehumanišką žmonių elgesį, kai gyvūnams buvo šeriami maždaug mėnesio kačiukai. Egzotiniuose kraštuose, kur pitonai ir smaugliai gyvena laisvėje, katinai ar šunys dažnai tampa natūraliu jų grobiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Smaugliui visai tas pats, koks tas pašaras. Jeigu jis vadovaujasi šilumos receptoriais, pažįsta tą auką, kaip šiltakraujį gyvūną, nes maitinasi, pagrinde, šiltakraujais gyvūnais, jeigu pagal dydį tinka, jie gali maitintis ir jaunais kačiukais“, – kalbėjo zoologijos sodo atstovė Alma Pikūnienė.

Prašančiųjų padovanoti kačiukų smaugliams gaudavo ir gyvūnų prieglaudos. Gyvūnų globos organizacijos „Naminukai“ atstovė sako, kad sugriežtinus tvarką, dabar ieškantieji kačiukų smaugliams tapo kur kas atsargesni, ir atvirai nesiskelbia kam kas savaite reikia mažų katinų ar šuniukų.

„Taip, vieša paslaptis, kai žmonėms nesvarbu, ką imti, kiek imti, tai pirma mintis tam ir yra – sumaitinti“, – sako gyvūnų gynėja Silvija.

REKLAMA

Gyvūnų prieglaudoje dirbusi Indrė prisimena savo patirtį. Kai vienas smauglio augintojas nė neslėpdamas patvirtino, kad kačiukų reikia jo gyvatei.

Egzotinių gyvūnų laikytojai – profesionalai dievagojasi, tikrai katinais ar šunimis savo augintinių nešeriantys.

„Mes stengiamės šerti tuo, kas žmonėms yra etiška. Tai yra įvairūs graužikai, tai yra pelės, žiurkės, kiškiažvėriai, triušiai, sakykim, nes tai yra priimtina, tai auginama laboratorijoms, auginami žmonių maistui, auginami plėšriųjų gyvūnų maistui. Tai mitybinė bazė, kuria priimtina šerti visoje Europoje. Žinoma, didesnėms gyvatėms galima pasiūlyti ir vištų. Sakykim, paukštynai parduoda brokuotus viščiukus, ir jas galima įsigyti pakankamai pigiai“, – pasakoja smauglio augintojas, biologas Gerardas Paškevičius.

REKLAMA

Bent taip elgiasi augintojai profesionalai. Tačiau galvos guldyti, kad mėgėjai gali savo gyvatėms maitinti naujagimius šuniukus ar kačiukus, biologas nedrįsta. Juolab, nieko baisaus nemato tame, jeigu kačiukus ar šuniukus ketinę paskandinti šeimininkai, juos atiduotų suvalgyti pitonams ar smaugliams.

„Čia irgi įdomus variantas, nes kaime žmonės paprasti. Katė atsiveda kačiukų, jie arba į duobę, arba į ežerą, tai jeigu tuo metu yra gyventojas, kuris turi pitoną, tai gal tada čia tikrai geresnis variantas, kai ta gyvybė gali užbaigti ratą kitoje gyvybėje. Žūsta vienas, kad gyventų kitas“, – teigia G. Paškevičius.

O štai gyvūnų globėjai ragina akylai stebėti kam atiduodame savo augintinius. Mat dažniausiai gyvačių ar plėšrių gyvūnų turėtojai kačiukų ar šuniukų dairosi ne globos įstaigose, kur reikia pildyti dokumentus, prieš juos gaunant, o privačių žmonių viešojoje erdvėje talpinamuose skelbimuose.

Tad atiduodant gyvūną, reikėtų prašyti, kad nauji šeimininkai kartkartėmis pasidalintų gauto katino ar šuns nuotrauka, papasakotų, kaip jam sekasi naujuose namuose. Jeigu toks ryšys dingsta, būtina kreiptis į policiją. Už gyvūno suluošinimą ar nužudymą gresia ir baudžiamoji atsakomybė.

Biologui su galva netvarkoj. Vietoj sterilizacijos ir kastracijos jis ne mato blogio atiduoti suėsti. Savo genetinius atiduok liūtui ir bus kaip gamtos dėsnis natūralus.
Tau paciai su galva netvarkoj. Tu bent suprask, kad jis turejo tai kaip alternatyva del uzkasimo. Gerardas uz sterilizacijas/kastracijas 100%, bet ir jis puikiai supranta, kad ne visiems tai imanoma ikalt i galva. Dar labai daug idiotu, "neinanciu pries gamta", nors, pasirodo, pagal tokius nuskandinimas ar uzkasimas po zeme jau nera "nejimas pries gamta".
Negaliu suprasti kas per psichiniai ligoniai turi buti tie, kurie nusprendzia isvis laikyti smaugli... Zinodami kad jam reikes maisto.
Juk yra spec porkt saldytu ziurkiu.... Pati maciau nebrangiai jos.
Tokie zmones tikrai turi protiniu problemu arba kazkoki uzslepta kankinimo jausma... Nes maza kaciuka ar suniuka atiduoti smaugliui reikia netureti sirdies.... Kai po to i ji ziuri, kaio su juo susidoroja smauglys...... Negaleciau ziureti.... O paduot dar jam koki mazyti kaciuka ar suniuka isvis neprisiverciau. Todel niekad neauginciau smauglio.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų