REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per karantiną dalyje rajonų ligoninių ištuštėjo vaikų ligų skyriai ir kai kur jų iki šiol neskubama atidaryti. Štai Kupiškio ligoninė šiam skyriui iki metų galo net neprasitęsė licencijos. Vadovai ramina, kad skyriaus patalpos šiuo metu labiau reikalingos karščiuojantiems ir Covid-19 infekcija sergantiems pacientams nei mažiesiems ligoniukams. Bet nuostolingai dirbančių skyrių rajone yra ir daugiau. 

Per karantiną dalyje rajonų ligoninių ištuštėjo vaikų ligų skyriai ir kai kur jų iki šiol neskubama atidaryti. Štai Kupiškio ligoninė šiam skyriui iki metų galo net neprasitęsė licencijos. Vadovai ramina, kad skyriaus patalpos šiuo metu labiau reikalingos karščiuojantiems ir Covid-19 infekcija sergantiems pacientams nei mažiesiems ligoniukams. Bet nuostolingai dirbančių skyrių rajone yra ir daugiau. 

REKLAMA

Kupiškio ligoninės laikinai pareigas einanti direktorė Roma Ramanauskienė prieš atveriant vaikų ligų skyriaus duris prigraso būtinai dezinfekuoti rankas, nuo veido nenusiimti kaukės ir prieš užeinant pasiūlo apsivilkti vienkartinį chalatą. Mat čia iškrausčius mažuosius pacientus laikinai įsikūrė karščiuojantys ir koronavirusu sergantys pacientai.

Tiesa, šiuo metu skyrius tuščias, nors prieš kelias dienas čia gydėsi keli šia infekcija užsikrėtę ligoniai.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikėjo patalpų, galiausiai personalo. O juk vasaros metu metai iš metų vaikų nėra tiek daug, todėl netikslinga laikyti ir skyriaus. Pavyzdžiui, rugpjūtį 4 buvo pacientai“, – sako Kupiškio ligoninės direktorė Roma Ramanauskienė.

REKLAMA

Tačiau pasigirdus kalbų, kad rajono ligoninė vaikų ligų skyrių uždarė ir greičiausiai paslaugų visai nebeteiks, vadovė neskuba paneigti šio fakto. Esą skyrius jau kokį dešimtmetį yra nuostolingas. Per metus jame gydomi vos keli šimtai pacientų, o išlaikyti skyrių kainuoja apie 100 tūkst. eurų.

„Mes vaikų skyrių stacionarinę paslaugą esam pristabdę, nes išprovokavo Covid-19 infekija, nes reikėjo perskirstyti tuos srautus pacientų, atskirti karščiuojančius, nekarščiuojančius“, – pasakoja R. Ramanauskienė.

Šiuo metu vaikų ligų skyriaus licencija sustabdyta, o greitajai atvežus mažuosius ligoniukus, sprendžiama, kur ir kaip juos gydyti. Prireikus, sunkesni pacientai vežami į Panevėžį.

REKLAMA
REKLAMA

„Prireikus, kada yra sunkios būklės, puikiai gali gydytis ir pirminiam centre, ar kitam, pvz., pas šeimos gydytoją“, – teigia R. Ramanauskienė.

Jei ne prieš 5-merius metus iš Šveicarijos programos įsisavinti daugiau kaip 700 tūkst. eurų su vaikų ligų skyriumi jau būtų tekę atsisveikinti ir Pasvaliui. Šio skyriaus veikla kasmet vasaromis stabdoma.

„Buvo sąlyga, jei jūs uždarot, turit grąžinti pinigus. Tai mums nerentabilu, o šiaip tai skyriuje mes paskaičiavom, per metus vaikų skyrius virš 50 tūkst. eurų nuostolio neša“, – kalbėjo Pasvalio ligoninės direktorius Rolandas Rastauskas.

Užėjus į šį rajono ligoninės skyrių bent vaizdas ne toks liūdnas kaip Kupiškyje. Čia šiuo metu yra gydomi du pacientai. 5-mečio mama išgirdusi klausimą, kad skyrius nuostolingas ir ateityje gali jo iš vis nelikti, neslėpė nusivylimo. Mat moteris gyvena ir vaikus augina net 12 km nuo Pasvalio nutolusiame kaime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai kur mes iš Pasvalio į Panevėžį važiuotume, o dar kai pati nevairuojanti, o man dar samdytis, tai čia pinigai kainuoja. Autobusai pas mus labai retai važinėja ir samdomės žmogų, reikia mokėti po 10 eurų“, – sako ligoniuko mama.

„Per metus gydom nuo 400-600 ligonių, dabar srautai sumažėję, šiuo metu geras oras, susirgimų mažai“, – pasakoja skyriaus vedėjas Valentinas Virbickas.

Pasvalio vadovas sako, kad nuostolingai veikia ne tik šis vaikų ligų skyrius, bet ir dar vienas akušerijos. Štai nuo metų pradžios iki dabar jame ryžosi gimdyti vos 80 gimdyvių. O per karantiną nesulaukė nė vienos.

„Aišku, rajone yra komfortas, patogumas, kad gali atvykti, man problemų papildomų nesudarytų, galėčiau vykti į kitą skyrių, į kitą rajoną“, – teigia kūdikio mama.

REKLAMA

„Per karantiną skyrius nedirbo, ten guldėm ištyrimui pacientus Covid-19. Jie gulėdavo akušeriniam skyriuje“, – kalbėjo R. Rastauskas.

Pasvalio ligoninės direktorius žino, kad vaikų ligų skyrius uždarę yra ir daugiau šalies rajoninių ligoninių. Pavyzdžiui, nelikus kam gydyti, mažųjų pacientų nuo rugsėjo nebepriima Plungės skyrius. Nerimą išgyvena ir Vilkaviškio ligoninės medikai.

„Žinau, kad jau daug skyrių yra Joniškis uždaręs ir Plungė, kiek girdėjau, svarsto gal ir Kupiškis. Ir Utenos apskrityje yra uždarytas ir apseina“, – sako R. Rastauskas.

„Mes išmokom plauti rankas, nešioti kaukes, gal šiek tiek mamos privengia ir ligoninių“, – pasakoja Vilkaviškio ligoninės direktorius Linas Blažaitis.

REKLAMA

Sveikatos ministras Aurelijus Veryga apie situaciją rajonų ligoninėse žino, mažėjant vaikų natūralu, kad skyriai stovi apytuščiai. Todėl ligoninių pertvarka Lietuvoje neišvengiama.

„Tai savivaldybės, kurios neturi galimybės turėti tokių skyrių, nes nėra tokių galimybių, turėtų padėti šeimoms, kurios neturi transporto ar sudėtinga grįžti, o ne galvoti, kaip tokius skyrius iš naujo atsidarinėti, kur neturės pacientų“, – teigia sveikatos ministras Aurelijus Veryga.

Iš tiesų, pandemija apnuogino seniai įsišaknijusią bėdą, kai atokesnėms gydymo įstaigoms nebepavyksta prikalbinti atvykti specialistų.

Bet gyventojai raminami, kad prireikus skubią medicinos pagalbą vaikai rajonų ligoninėse gaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų