REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp mokyklinukų tėvų kilo diskusijos dėl ugdymo įstaigose skatinamo naudoti dezinfekcinio skysčio, skirto rankų higienai. Ar tikrai tai nekenksminga priemonė vaikams, kurių odelė ypač jautri?

Tarp mokyklinukų tėvų kilo diskusijos dėl ugdymo įstaigose skatinamo naudoti dezinfekcinio skysčio, skirto rankų higienai. Ar tikrai tai nekenksminga priemonė vaikams, kurių odelė ypač jautri?

REKLAMA

Valstybės operacijų vadovo įsakymuose nurodoma, kad švietimo įstaigoje būtų sudarytos tinkamos sąlygos mokinių ir darbuotojų rankų higienai (praustuvėse šiltas ir šaltas vanduo, prie praustuvių patiekiama skysto muilo, vienkartiniai rankšluosčiai). 

Taip pat sudaryta galimybė darbuotojų rankų dezinfekcijai (gerai matomoje vietoje prie įėjimo į švietimo įstaigą, tualetuose pakabinti rankų dezinfekcijai skirtas priemones).

Pirmenybė – rankų plovimui

Tačiau ugdymo įstaigos dar vasarą gavusios rekomendacijas, kad mokyklose pirmenybę patartina teikti tam, kad būtų sudarytos sąlygos mokiniams nusiplauti rankas vandeniu su muilu, o ne jas dezinfekuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Rankų dezinfekcija yra pagalbinė infekcijų, įskaitant COVID-19, prevencijos priemonė. Tik rankų dezinfekcija, jei netaikomos visos skirtos prevencijos priemonės, yra visiškai neefektyvi“, – tėvų cituojami ministerijos institucijų siųsti raštai.

REKLAMA

Tėvai dalinosi ir tokia rekomendacija institucijoms, kad vaikai turėtų būti informuoti, jog ugdymo įstaigoje esančiu dezinfekciniu skysčiu jiems naudotis negalima ir jis skirtas įstaigos darbuotojams.

Taip pat dalijamasi Nacionalinio visuomenės specialistų centro (NVSC) specialistų informacija, kad Lietuvoje neįteisintų rankų dezinfektantų pavojus sveikatai ir efektyvumas nėra įvertintas.

Klausimas daug sudėtingesnis, nei atrodo

Pasiteiravus NVSC, ar išties vaikams treikėtų vengti naudotis dezinfekciniu skysčiu, įstaigos atstovai teigė, kad šiuo metu kaip tik šiuo klausimu ką tik parengtos naujos gairės.

REKLAMA
REKLAMA

NVSC Vilniaus departamento Produktų vertinimo skyriaus vedėjo Sauliaus Majaus teigimu, ši tema daug platesnė ir sudėtingesnė, negu atrodo iš pirmo žvilgsnio.

„Vieno atsakymo į klausimą, ar saugu vaikams naudoti dezinfekavimo priemones, nėra ir negali būti. Šiek tiek konkretesnis atsakymas galėtų būti tuo atveju, jei būtų nurodytas konkretus produktas, vaiko amžius ir kokiomis tiksliai aplinkybėmis tas dezinfekantas bus naudojamas“, – aiškino jis.

Tačiau S. Majus pabrėžė, kad nėra jokio poreikio buityje dezinfekuoti rankas, jeigu jas galima nusiplauti vandeniu ir muilu.

Jis pabrėžė, kad tokia pati rekomendacija galioja ir suaugusiesiems.

„Skirtumas – suaugusiems galima naudoti žymiai platesnį spektrą rankų dezinfekantų“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikų oda labiau pažeidžiama

Paklaustas, ar iš tiesų dar trūksta duomenų dėl dezinfektantų poveikio, S. Majus tikino kad taip nėra.

„Bet vaikų, ypač mažų, specifika ta, kad jų rankų odelė lengviau pažeidžiama. Be to, ne visus dezinfekantus jie savarankiškai sugeba tinkamai naudoti“, – dėstė NVSC specialistas.

Jis priminė, kad rankų dezinfekcija pateisinama, kai nėra galimybės nusiplauti rankas vandeniu su muilu. 

„Pavyzdžiui, įeinant į mokyklą pageidautina, kad visi duris liestų tik švariomis rankomis. Galima lauke prie įėjimo įrengti kriauklę su šiltu/šaltu vandeniu ir vienkartiniais rankšluosčiais (o kaip bus žiemą?) arba dozatorių su dezinfekantu. Kaip minėjau, klausimas daug sudėtingesnis, negu atrodo. Ir tinkamų sprendimų konkrečiais atvejais gali būti ne vienas ir ne du“, – aiškino S. Majus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų