REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Menopauzė yra svarbus moters gyvenimo laikotarpis, kurį kiekviena išgyvena skirtingai. Vienos menopauzės bijo tarsi grėsmingos ligos, o kitos tai vertina kaip natūralius organizmo pokyčius.

Menopauzė yra svarbus moters gyvenimo laikotarpis, kurį kiekviena išgyvena skirtingai. Vienos menopauzės bijo tarsi grėsmingos ligos, o kitos tai vertina kaip natūralius organizmo pokyčius.

REKLAMA

Kaip vieną pagrindinių menopauzės simptomų moterys laiko naktinį prakaitavimą. Tačiau Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė Rūta Nadišauskienė pabrėžia, kad svarbu žinoti ir kitus simptomus, kuriuos pastebėjus reikėtų kuo skubiau apsilankyti pas specialistą.

Perimenopauzės laikotarpis 

Visi procesai moters kūne vyksta palaipsniui, todėl laikas, kai pasireiškia pirmieji išsenkančios kiaušidžių funkcijos požymiai, vadinamas perimenopauze. Šiuo laikotarpiu dėl mažėjančių lytinių hormonų kiekio gali atsirasti pirmieji menopauzės simptomai: sutrikti menstruacijų ciklas, atsirasti pavieniai karščio pylimai ir pan.

Menopauzės arba tiksliau menopauzinės pereigos laikotarpiu reguliarios mėnesinės sutrinka, o vėliau ir visai išnyksta, moteris tampa nevaisinga. Šie pokykčiai atsiranda tada, kai kiaušidės nustoja išskirti kiaušialąstes. Dėl to sumažėja hormonų, kuriuos gamina kiaušidės: estrogenų, progesteronų ir testosteronų.

REKLAMA
REKLAMA

Dažnai šie natūralūs pokyčiai prasideda apie 45 moters gyvenimo metus. Menopauzė pasiekiama, kai mėnesinių nebūna 12 mėnesių iš eilės, o kitų patologinių priežasčių nenustatoma.  

REKLAMA

Simptomai – ne tik karščio bangos

Tačiau prasidėjus menopauzei, moterys pastebi ne tik išnykusias mėnesines. Dažniausiai jas pradeda varginti naktinis prakaitavimas arba karščio bangos. Ginekologė R. Nadišauskienė akcentuoja, kad tai vieni pirmųjų menopauzės požymių. Tačiau, jos teigimu, reikėtų nepamiršti ir kitų simptomų, įspėjančių apie kūne vykstančius pokyčius.

„Menopauzės simptomų yra labai daug ir įvairių. Tai ne tik karščio bangos ir naktinis prakaitavimas. Gali atsirasti nuotaikų kaita, sutrikti atmintis, sustiprėti ar atsirasti galvos skausmas, dingti motyvacija užsiimti mėgstama veikla, dingti lytinis potraukis.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurioms pasireiškia sąnarių ar raumenų sustingimas, skausmai“, – vardija R. Nadišauskienė.

R. Nadišauskienė sako, kad menopauzė turi įtakos ne tik moterų reprodukcinei veiklai, bet ir jų išvaizdai. Šie pokyčiai lemia ir moterų emocinę savijautą.

„Pasitaiko ir tokie simptomai kaip odos ar akių išsausėjimas, atsiranda daugiau raukšlių, pradeda augti kūno svoris. Vėliau galima pastebėti ir atsiradusį veido plaukuotumą tose vietose, kuriose anksčiau plaukelių nebuvo“, – sako gydytoja.

Ankstyva menopauzė

Visi procesai moters kūne vyksta palaipsniui, todėl laikas, kai pasireiškia pirmieji menopauzės požymiai, vadinamas perimenopauze. Tai laikotarpis, kai dėl mažėjančių lytinių hormonų kiekio gali atsirasti pirmieji simptomai, pvz. sutrinka menstruacijų ciklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat R. Nadišauskienė sako, kad natūrali moters menopauzė prasideda sulaukus 50–52 metų. Tačiau šis amžiaus rodiklis gali skirtis dėl įvairių priežasčių, tokių kaip paveldėjimas, vėžinės ligos ar kiti susirgimai. Tada menopauzė gali prasidėti ir sulaukus 39 metų.

„Tai vadinamas priešlaikiniu kiaušidžių išsekimu. Dažniausiai tam įtakos turi vėžinės ligos ir jų spindulinis ar chemoterapijos gydymas, gretutinės ligos.  Rečiau – genetinės priežastys.

Kita priežastis – jauname amžiuje atliktos operacijos. Pavyzdžiui, kai išoperuojama kokia nors didelė embetriodinė cista ir lieka mažai kiaušidės audinio“, – paaiškina R. Nadišauskienė.

REKLAMA

Nėštumas ar menopauzė?

Gydytoja pabrėžia, kad dažnai menopauzė supainiojama su nėštumu. Kai išnyksta mėnesinės, pirmiausia moterims į galvą šauna mintis apie nėštumą. Tačiau tai gali reikšti ir prasidėjusią menopauzę. Tokiu atveju, gydytoja pataria atkreipti dėmesį į savo amžių ir atlikti nėštumo testą.

„Tačiau jeigu mėnesinės nepasirodo, o nėštumo testas vis dėlto neigiamas, reikėtų pasirodyti pas gydytoją-ginekologą. Tada galima atlikti hormonų tyrimą ir nustatyti, ar organizmas jau persitvarkė ir prasidėjo menopauzė.

Tačiau pasitaiko atvejų, kai moterys pastoja ir vėlyvame reprodukciniame amžiuje ir tai jas nustebina. Todėl sulaukus 50-52 metų, tikrai reikėtų išsiaiškinti, ar kiaušidės jau nustojo veikti“, – pasakoja R. Nadišauskienė.

REKLAMA

Apsilankyti pas gydytoją – privaloma

Gydytoja teigia, kad net pajutusios menopauzės simptomus, ne visos moterys išdrįsta apsilankyti pas gydytoją. Tačiau ji ragina šio vizito neatidėlioti.

„Rekomenduoju pas gydytoją-ginekologą apsilankyti bent kartą per metus. Šio vizito metu galima aptarti daug klausimų, kurie įvairiuose amžiaus laikotarpiuose neramina moteris. Tai ir kontraceptinių priemonių vartojimas, prevencinės krūtų ir gimdos kaklelio vėžio programos.

Šeimos gydytojas atlikdamas prevencinę programą gali aptikti ir pakitimus. Jeigu nepatinka vienas gydytojas, galite susirasti kitą. Gydytojų tikrai yra daug ir galima rasti tokį, kuris atitiks jūsų poreikius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš labai skatinu moteris nesivaržyti ir apsilankyti pas gydytoją  nes dar daug gyvenimo liko nugyventi ir pomenopauzėje“, – pabrėžia ji.

Hormoniniai preparatai tinka ne visoms

Menopauzės metu moteris gali varginti ne tik karščio bangos, bet ir nemiga. R. Nadišauskienė teigia, kad galima pabandyti ją suvaldyti paprastais būdais. Ji pataria kasdien eiti miegoti tuo pat metu, nežiūrėti televizoriaus, nenaršyti internete.

„Taip pat atsiradusių naktinių karščio bangas nemalonų poveikį mėginti sumažinti užsiklojant lengva antklode, nenaudoti sintetinių naktinių rūbų, vakare atsisakyti kavos ar stiprios arbatos, miegoti išvėdintame kambaryje.

REKLAMA

Efektyvus būdas –  šiai būklei skirti hormoniniai preparatai. Jie tikrai padeda, bet ne visos moterys nori ar gali juos vartoti“, – priduria gydytoja.

Natūralūs būdai simptomams lengvinti

Tokiu atveju specialistė rekomenduoja pradėti naudoti natūralius būdus menopauzės simptomams lengvinti. Gydytojos teigimu, kai kurioms moterims gali padėti vaistažolių arbatos. Taip pat svarbu atrasti veiklą, kuri padėtų palaikyti gerą savijautą.

„Jonažolė turi nuotaiką gerinantį, depresiją mažinantį poveikį. Kai kurioms moterims mažinti karščio bangas padeda kekinė juodžolė. Žinoma, tai nebūtinai pasiteisins visoms. Taip pat dėl žolinių preparatų vartojimo galima pasitarti su vaistininku.

REKLAMA

Kai kurios geresnę savijautą padeda palaikyti akupunktūra ar joga. Tačiau toms, kurioms natūralios priemonės nepadėjo, gali tekti kurį laiką panaudoti pakeičiamąją hormonų terapiją. Todėl svarbu laiku apsilankyti pas gydytoją ir išsiaiškinti varginančius simptomus, baimes ir visas rizikas“, – teigia R. Nadišauskienė.

Įtaka poros lytiniams santykiams

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad prasidėjus menopauzei sumažėja moters libido, todėl ji gali nebenorėti lytinių santykių. Dažnai taip atsitinka ne tik dėl sumažėjusio lytinio potraukio, bet ir dėl atsiradusio makšties sausumo. Dėl to moterys jaučia skausmą ir diskomfortą.

„Makšties sausumas pasireiškia dėl estrogenų kiekio sumažėjimo. Galima pabandyti naudoti lubrikantus, tačiau geriausia būtų apsilankyti pas ginekologą ir pasakyti šią problemą. Jis paskirs tinkamus medikamentus, mažinančius makšties sausumą“, – sako R. Nadišauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų