REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lukašenka prisaikdintas Baltarusijos prezidentu

papildyta 13.46 val.

Aliaksandras Lukašenka trečiadienį visiškai netikėtai Baltarusijos žurnalistams ir stebėtojams davė prezidento priesaiką šeštai kadencijai, tačiau analitikai sako, jog taip jis pademonstravo, kad jaučiasi neužtikrintas.

Aliaksandras Lukašenka trečiadienį visiškai netikėtai Baltarusijos žurnalistams ir stebėtojams davė prezidento priesaiką šeštai kadencijai, tačiau analitikai sako, jog taip jis pademonstravo, kad jaučiasi neužtikrintas.

REKLAMA

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentai, pranešimų apie rengiamą inauguraciją trečiadienį ryte pasirodė platformos „Telegram“ kanalais. Vėliau interneto žiniasklaidos priemonės paskelbė A. Lukašenkos kortežo nuotraukų. Žurnalistai iškėlė versiją, kad tai A. Lukašenkos inauguracijos repeticija.

A. Lukašenkos oficialioje interneto svetainėje jokio pranešimo nebuvo, valstybinė televizija ceremonijos tiesiogiai netransliavo. Taip tikriausiai siekta išvengti protestuotojų susibūrimo.

Pareigūnai Minske neatsiliepdavo į skambučius arba sakydavo jokios informacijos apie inauguracijos datą neturintys. Tačiau netrukus „Telegram“ kanalais ir Baltarusijos valstybinės naujienų agentūros BelTA svetainėje pasirodė pranešimai, kad A. Lukašenka davė prezidento priesaiką ir pradėjo eiti pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesijaučia užtikrintai“

Tokia „tyli“ inauguracija parodė, kad dėl protestų A. Lukašenka nesijaučia užtikrintai, sako rusų ekspertai.

Pasak jų, tuo A. Lukašenka faktiškai pripažino didelę protestų keliamą riziką.

„Akivaizdu, kad Lukašenkai nebūtų pavykę surengti impozantiškos inauguracijos. Todėl... ceremonija buvo maksimaliai kompaktiška ir surengta gan operatyviai. Tai aiškiai rodo rimtas problemas dėl įvykusios rinkimų kampanijos... teisėtumo. Be išorės spaudimo, Lukašenka kaip rimtą... grėsmę savo valdymui mato protestus Baltarusijoje“, – trečiadienį „Interfax“ sakė Tarptautinio politinės ekspertizės instituto generalinis direktorius Jevgenijus Minčenka.

REKLAMA

Eksperto vertinimu, nevisavertė A. Lukašenkos inauguracija atrodo neįprasta atsižvelgiant į pasaulinę praktiką. „Paprastai tai iškilmingas renginys, apie kurį paskelbiama iš anksto, kurio ritualai kruopščiai derinami, kuriame dalyvauja svečiai“, – sakė jis.

Politikos analitikas Glebas Pavlovskis mano, kad A. Lukašenka Baltarusijos visuomenei pademonstravo nepasitikėjimą savimi kaip valstybės vadovu.

„Ta savo keista inauguracija, kurios formatas buvo netikėtas net jo šalininkams, Lukašenka parodė, kad šalyje yra du įtakos centrai – valdžia ir protestuotojai – ir kad reikšminga Baltarusijos sostinės gyventojų dalis nepriima jo kaip prezidento. Turbūt sunku įsivaizduoti akivaizdesnį valdžios nepasitikėjimo savimi pademonstravimą... Tai prieštarauja tokių ceremonijų pobūdžiui“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertas pridūrė, kad tokiu žingsniu netiesiogiai išlaikoma įtempta padėtis Baltarusijoje.

„Vidaus reikalas“

Tuo metu Kremlius atsisakė komentuoti ir nurodė, kad A. Lukašenkos inauguracijos tvarką laiko Baltarusijos vidaus reikalu. 

„Tai visiškai suverenus baltarusių vadovybės vidaus reikalas“, – sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Niekaip negaliu to komentuoti“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar Kremlius žinojo, kad trečiadienį bus inauguruotas A. Lukašenka ir ar Baltarusijos valdžia atsiuntė kvietimą V. Putinui, D. Peskovas atsakė: „Kiek žinau, pagal protokolą paprasčiausiai nenumatytas kokių nors užsienio lyderių dalyvavimas prezidento inauguracijos ceremonijoje. Aš asmeniškai informacijos apie tai neturėjau.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų