REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sodra“ išsiuntė priminimus beveik 3,5 tūkst. gyventojų, kuriems jau rugsėjį gali tekti patiems sumokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį. Pranešimus gavo tie gyventojai, kurie kol kas nėra skolingi, tačiau jei iki mėnesio pabaigos nepradės studijuoti, dirbti arba neužsiregistruos Užimtumo tarnyboje, jiems atsiras prievolė patiems mokėti PSD įmokas.

„Sodra“ išsiuntė priminimus beveik 3,5 tūkst. gyventojų, kuriems jau rugsėjį gali tekti patiems sumokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį. Pranešimus gavo tie gyventojai, kurie kol kas nėra skolingi, tačiau jei iki mėnesio pabaigos nepradės studijuoti, dirbti arba neužsiregistruos Užimtumo tarnyboje, jiems atsiras prievolė patiems mokėti PSD įmokas.

REKLAMA

Tarp šių asmenų – apie 2500 jaunuolių nuo 18 iki 24 metų amžiaus. Dalis jų gali būti šiemet pabaigę mokslus, tačiau dar neįsidarbino.

Patiems sumokėti PSD mokestį už rugsėjį gali tekti ir kitais atvejais – pavyzdžiui, jei pradėję studijuoti tuo pat metu dirbsite savarankiškai, arba jei mokslo metai jums prasideda tik nuo spalio.

„Kiekvieną mėnesį siunčiame pranešimus tiems gyventojams, kuriems tą mėnesį gali tekti savarankiškai sumokėti PSD mokestį. Visą asmeninę informaciją ir pranešimus „Sodros“ klientai gali pamatyti prisijungę prie asmeninės paskyros sodra.lt/gyventojui. Tie, kurie yra nurodę savo elektroninio pašto adresą, informaciją gauna dar ir elektroniniu paštu.

REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjį privalomuoju sveikatos draudimu ypač turėtų susirūpinti jaunuoliai, kurie šiais metais baigė vidurinę arba aukštąją mokyklą. Iki rugpjūčio pabaigos jie buvo draudžiami valstybės lėšomis. Tačiau jei iki rugsėjo pabaigos nepradės studijuoti, dirbti arba jei Užimtumo tarnyba jiems nesuteiks bedarbio statuso, tokiais atvejais PSD įmoką reikės sumokėti patiems“ – paaiškina „Sodros“ Klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis.

REKLAMA

Nuolatinių (dieninių) studijų studentai yra draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis, tad įstojusiems į universitetą ar tęsiantiems studijas nereikia rūpintis PSD įmoka. Tiesa, jei studentas norės derinti mokslus su darbu pagal individualios veiklos pažymėjimą, verslo liudijimą ar kitą savarankiškos veiklos formą, nustatyto dydžio PSD įmokas jis turės sumokėti.

Vykstantiems studijuoti į ES šalis kasmet reikia pateikti pažymą

Tie jaunuoliai, kurie išvyksta studijuoti į Europos sąjungos šalis, Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ar Šveicariją, kasmet kviečiami pateikti teritorinei ligonių kasai pažymą ant originalaus aukštosios mokyklos blanko. Dokumentas patvirtina, kad jie studijuoja nuolatinių studijų programoje. Netinka tokių pažymų kopijos ar kvietimai studijuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Išvykstantiems studijuoti į minėtas šalis, verta turėti Europos sveikatos draudimo kortelę, kuri garantuoja būtinąją medicinos pagalbą užsienyje. ES šalių studentų PSD galioja vienerius mokslo metus, todėl tęsiant studijas ES, dokumentą (pažymą) apie mokslus reikia pateikti kasmet.

Pradedantiems studijas Jungtinėje Karalystėje reikės patiems pasirūpinti draudimu

Lietuvos piliečiai, kurie išvyksta studijuoti į trečiąsias šalis (pvz., JAV, Rusiją, o pradedant studijas 2020 metais - ir į Jungtinę Karalystę), nėra draudžiami valstybės lėšomis. Svarbu prisiminti, kad trečiosiose šalyse studijuojantys jaunuoliai savo sveikatos draudimu turi pasirūpinti patys ir draustis privačioje draudimo bendrovėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstojusieji į JK aukštąsias mokyklas iki 2020 vasario 1 dienos PSD bus draudžiami valstybės lėšomis iki studijų pabaigos, tačiau ne ilgiau, nei iki 2023 rugpjūčio 31 dienos.

JK besimokančių studentų ESDK galios iki 2020 gruodžio 31 dienos.

Panaši tvarka galioja studentams, išvykstantiems į užsienio universitetus pagal mainų programas. Jei vykstama į ES šalis, Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ar Šveicariją, PSD mokėti nereikės, o tose šalyse studentas galės naudotis medicinos paslaugomis. Tuo tarpu vykstantiems į trečiąsias šalis reikėtų patiems pasirūpinti savo sveikatos draudimu – kitaip gali tekti mokėti už sveikatos paslaugas iš savo kišenės.

REKLAMA

Svarbu, kada prasideda mokslo metai

Studijuojantiems užsienio aukštosiose mokyklose taip pat patartina atkreipti dėmesį, kada oficialiai prasideda mokslo metai. Moksleiviai ir nuolatinių (dieninių) studijų studentai PSD yra draudžiami valstybės lėšomis ir šis draudimas galioja iki rugpjūčio pabaigos. Jei studijos pradedamos nuo rugsėjo, PSD galioja ir toliau. Tačiau jei mokslai prasideda spalį, PSD įmoką už rugsėjį reikia sumokėti savarankiškai.

Kodėl reikia mokėti PSD įmokas

PSD įmokų mokėjimas Lietuvoje yra privalomas. Apdraustiesiems valstybė garantuoja nemokamą sveikatos priežiūrą, tuo tarpu žmonės neturintys privalomojo sveikatos draudimo už medicinos paslaugas turi susimokėti patys.

REKLAMA

Jei asmuo dirba pagal darbo sutartį, PSD įmokas „Sodrai“ perveda darbdavys. Asmenys iki 18 metų, nuolatinių (dieninių) studijų studentai, valstybės remiami asmenys, bedarbiai ir kiti yra draudžiami valstybės lėšomis.

Tie gyventojai, kurie nedirba, neieško darbo, nesimoko ir nėra draudžiami valstybės lėšomis, minimalias įmokas – šiemet 42,37 euro kas mėnesį – turi mokėti patys. Nesumokėjus įmokos iki einamojo mėnesio pabaigos nutrūksta sveikatos draudimas – reikia mokėti už sveikatos priežiūros paslaugas ir kaupiasi skola, kurią vis tiek reikės padengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų