REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu izoliacijoje dėl COVID-19 atsidūrus vaikui ar suaugusiajam, ligos išmoka tiek pačiam asmeniui, tiek jei jis prižiūri vaiką, nėra mokama. Seimas antradienį po pateikimo pritarė šią situaciją keisiančioms įstatymo pataisoms. Jas numatyta svarstyti skubos tvarka.

Šiuo metu izoliacijoje dėl COVID-19 atsidūrus vaikui ar suaugusiajam, ligos išmoka tiek pačiam asmeniui, tiek jei jis prižiūri vaiką, nėra mokama. Seimas antradienį po pateikimo pritarė šią situaciją keisiančioms įstatymo pataisoms. Jas numatyta svarstyti skubos tvarka.

REKLAMA

Po pateikimo iš 66 balsavusių parlamentarų vienbalsiai pritarta siūlomiems pakeitimams. Taip pat pritarta, kad įstatymo projektas būtų svarstomas skubos tvarka rugsėjo 24 d. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) visų pirma siūlo ligos išmoką tėvams už izoliacijoje esančius kontaktą su sergančiuoju turėjusius vaikus mokėti ir tais atvejais, kai mokykloje nėra paskelbtas infekcijų plitimą ribojantis režimas pagal dabartinį jo apibrėžimą. 

Šiuo metu tai yra laikinas kontaktinio ugdymo nutraukimas klasei, kelioms klasėms ar visai mokyklai ir gali būti skelbiamas tik suderinus su savivaldybe. Siūloma korekcija, kad šis režimas būtų traktuojamas kaip laikinas visos ar dalies švietimo įstaigos veiklos apribojimas teisės aktų, reguliuojančių žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktiką ir kontrolę, nustatytais atvejais ir tvarka.

REKLAMA
REKLAMA

Įsigaliojus socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pristatytiems pakeitimams numatoma, kad jei šalyje esant paskelbtai ekstremaliajai situacijai ir (ar) karantinui dėl tam tikrų ribojimų atsiranda būtinybė prižiūrėti vaiką iki 8 metų, pradinuką ar neįgalių asmenį iki 21, ligos išmoka pradedama mokėti nuo pirmosios priežiūros dienos.

REKLAMA

Nustatytas šios ligos išmokos dydis yra lygus 65,94 procento išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. 

Ligos išmoka, jei kontaktas neišvengiamas

Dokumento tekste taip pat numatoma, kad ligos išmoka asmeniui, kuris vykdydamas savo profesinės veiklos funkcijas, pagal kurias neišvengiamas kontaktas su pavojinga užkrečiamąja liga sergančiu asmeniu, susirgo liga, dėl kurios yra paskelbta ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, mokama iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų nuo trečiosios jo laikinojo nedarbingumo dienos ir yra lygi 77,58 procento išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. 

REKLAMA
REKLAMA

Nurodytų aplinkybių buvimas nustatomas kiekvienu atveju individualiai, darbdaviui pateikus Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritoriniam skyriui dokumentus, pagrindžiančius profesinės veiklos funkcijų vykdymo ir ligos priežastinį ryšį.

Jei grįžo iš užsienio ar serga lėtine liga

„Jei ekstremaliosios situacijos ir (ar) karantino metu asmuo lankėsi užsienyje ir dėl to jam taikoma privaloma izoliacija arba jis turėjo sąlytį su pavojinga užkrečiamąja liga sergančiu asmeniu, tačiau jam nėra galimybės pasinaudoti nuotoliniu būdu ar darbdavys jam nepaskelbė prastovos, išmoką siūloma mokėti asmeniui taikomos privalomos izoliacijos laikotarpiu, bet ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų. Ji būtų lygi 62,06 procento arba 80 proc. į rankas išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pinigus gautų ir asmenys, turintys prižiūrėti grįžusį iš paveiktos užsienio šalies vaiką iki 8 m. ar neįgalų asmenį iki 21 m.

Ministras pabrėžė, kad siekiant išvengti piktnaudžiavimo ligos išmokos siūloma nemokėti, jei asmuo joje lankėsi kitais nei profesiniais, tarnybos ir (ar) darbo tikslais ir kuri jo išvykimo iš Lietuvos dieną įtraukta į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą užsienio šalių, iš kurių grįžus privaloma izoliacija, sąrašą.

Be kita ko, tokios išmokos numatyta ir jei asmuo serga sunkia lėtine liga, įrašyta į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą sunkių lėtinių ligų sąrašą, ir kuris užsiimdamas savo profesine veikla turi riziką susirgti užkrečiamąja liga ir dėl to tapti laikinai nedarbingas, ir jam dėl darbo organizavimo ypatumų nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu ar darbdavys jam nepaskelbė prastovos.

REKLAMA

Taip pat siūloma, kad ligos išmokos būtų išmokamos visiems tėvams ir už ankstesnius laikotarpius iki įstatymo pakeitimo įsigaliojimo.

Šios pataisos galios, kai infekcijų plitimą ribojantis režimas mokykloje, darželyje ar atskiroje klasėje paskelbiamas dėl ligos, dėl kurios Lietuvoje galioja ekstremali padėtis ar karantinas. Kai infekcijų plitimą ribojantis režimas paskelbiamas dėl kitos ligos, pavyzdžiui, gripo, tuomet išmoka mokama už vaikų, besimokančių pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programą, priežiūrą ir ne ilgiau nei 14 dienų. 

Portalas tv3.lt primena rašęs, kad tėvai jau skundžiasi ir su baime vesdami sloguojančius vaikus į ugdymo įstaigas.

REKLAMA

Įspėjo mokyklas dėl atsakomybės

Savo ruožtu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė ne kartą pabrėžė, kad nedarbingumas tėvams nepriklauso, jei vaikai yra išsiųsti į izoliaciją, tačiau jie nėra patvirtinti kaip aukštos rizikos kontaktai.

„Gerbiame mokyklos sprendimą izoliuotis, dirbti nuotoliniu būdu, bet reikia prisiimti šio sprendimo pasekmes, nes jei vaikai negali mokytis vieni, jų tėvai nedarbingumo dėl vaikų priežiūros tikrai negaus, nes epidemiologinio pagrindo izoliacijai nebuvo“, – įspėjo ji. 

R. Lingienė ne kartą akcentavo, kad taip pat mokinių, kurie dabar yra izoliacijoje, tėvai neturi izoliuotis, nes tai yra vadinamasis kontakto, t.y. antrinis kontaktas.

„Tai yra tarptautinė praktika, tai nelaikoma didelės rizikos kontaktu. (...) Jei tėvai, kuriems nereikia izoliuotis, prižiūri mažamečius vaikus, kurie buvo antriniai kontaktai, tai jie negaus nedarbingumo pažymėjimo“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų