REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį prieš daugiau nei dvejus metus Anapilin iškeliavusiam operos solistui Virgilijui Noreikai būtų sukakę 85-eri. Išskirtinio tembro atlikėją palaužė klastinga liga, tačiau žmonių širdyse jis yra gyvas iki šiol. V. Noreikos mokinys Merūnas Vitulskis naujienų portalui tv3.lt užtikrintai sako, kad toks žmogus gimsta kartą per šimtmetį, todėl apie jį nepagalvoti – neįmanoma.

Antradienį prieš daugiau nei dvejus metus Anapilin iškeliavusiam operos solistui Virgilijui Noreikai būtų sukakę 85-eri. Išskirtinio tembro atlikėją palaužė klastinga liga, tačiau žmonių širdyse jis yra gyvas iki šiol. V. Noreikos mokinys Merūnas Vitulskis naujienų portalui tv3.lt užtikrintai sako, kad toks žmogus gimsta kartą per šimtmetį, todėl apie jį nepagalvoti – neįmanoma.

REKLAMA

„Dažnai būdavo, kad per gimtadienius jis su savo mokiniais rinkdavosi klasėje arba per koncertus jam būdavo dainuojama – „Su gimimo diena“. Jis jautėsi labai pagerbtas per kiekvieną gimtadienį, bet tai buvo ypatingas žmogus, neeilinis žmogus, kuris gimsta kartą per šimtą metų, tai kitaip ir negalėjo būti“, – šiltai kalba Merūnas.

Prisimena kaip itin energingą ir diplomatišką

Merūnas negaili gražių žodžių savo mokytojui ir išskirtinio talento asmenybei. Jo atmintyje V. Noreika išlikęs kaip itin atsakingas, energingas ir diplomatiškas žmogus, kuris ne vienam buvo ir tebėra pavyzdys.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo labai atsakingas žmogus. Atsakingas už savo šeimą, savo mokinius. Kaip ir visada nuo pat pirmos mūsų susitikimo dienos, pirmiausia atmintyje iškyla jo energija. Jis buvo beprotiškai energingas, beprotiškai jaunatviškas, visada su gera nuotaika. Rūškano, ypatingai susirūpinusio ar pikto nesu jo matęs.

REKLAMA

Turbūt tos energijos jis sėmėsi ir iš savo mokinių. Buvo toks amžinas optimistas, niekada nematė jokios problemos kažkur, visada čia ir dabar rasdavo sprendimą. Jis visada žinodavo, kaip prieiti prie žmogaus, kaip kalbėti, visada sugebėdavo rasti tokią gražią distanciją ir visada ji buvo be pykčio formos.

Du pagrindiniai žodžiai apie jį yra energija ir diplomatija. Tai buvo jo akstinai, kuriais jis ir kitus skatino keliauti per gyvenimą – krūva energijos ir bekompromisė diplomatija“, – tv3.lt sako M. Vitulskis.

Buvo ir gyvenimo mokytojas

Tenoras buvo V. Noreikos mokinys ir, kaip pats sako, turėjo neįkainojamą progą išmokti kur kas daugiau nei tik vokalo meistriškumo paslapčių. Tas pamokas jis prisimena ir šiandien.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiais momentais, kai reikia priimti kokį sprendimą, aš pagalvoju, ką darytų dar vienas mano išėjęs mokytojas Jonas Antanavičius ir ką darytų V. Noreika. Tu susimąstai, kaip jis elgtųsi tokioje situacijoje, kaip viską įvertintų.

Tai turbūt ir yra didžiausia pedagogo dovana – sugebėti išmokyti mąstyti kiekvienoje situacijoje. O pas mus tokių ekstremalių situacijų gana dažnai kyla ant scenos ar gyvenime. Todėl Noreika buvo ne tik muzikinis pedagogas, vokalo meistriškumo pedagogas, jis buvo ir gyvenimo mokytojas.

Visada scenoje pagalvoju apie jį, nėra per tą laiką buvę tokio koncerto, prieš kurį nebūčiau pagalvojęs. Vienu metu mes ir su kolegomis, kurie yra pačiupinėję jo studijų duonos, kalbėjome – toks vaizdas, kad jis neišėjo, atrodo, kad žmogus yra šalia. Toks jausmas, kad jo aura iki dabar mus visus vienija“, – šiltai apie buvusį mokytoją kalba M. Vitulskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukščiausias vokalinis meistriškumas

Nacionalinė kultūros ir meno premija V. Noreikai buvo suteikta už „aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą“.

V. Noreika yra dainavęs daugelyje pasaulio teatrų scenose: Maskvos didžiajame teatre (daugiau kaip 50 kartų), Berlyno valstybės operoje, Paryžiaus „Grand Opera“, Buenos Airių „Teatro Colon“, Stokholmo, Sofijos, Belgrado, Budapešto, Bukarešto, Varšuvos, Prahos, Bratislavos, Kijevo, Minsko, Talino, Rygos, Čikagos lietuvių operoje ir kitose scenose.

Virgilijus Noreika atliko ir solinius koncertus, jų yra surengęs daugiau kaip 700.

Skaudi netektis sukrėtė muzikos pasaulį

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Lietuvos muzikų bendruomenė ypač liūdėjo, netekusi ypatingai šviesios, iškilios asmenybės – maestro Virgilijaus Noreikos, su kuriuo siejasi lietuvių scenos inteligencija. Asociacija M.A.M.A, 2016 metais apdovanojusi maestro už viso gyvenimo nuopelnus lietuviškai muzikai, gedi kartu su šalies muzikais.

REKLAMA

„Virgilijus Noreika buvo klasikos atstovas, tačiau kartu – toks neabejingas populiariajai muzikai, išbandęs įvairius amplua. Prisiminkime kad ir kūrinį „Laikas“, kurį jis įrašė su tuometiniu repo pasaulio atstovu – Luku. Maestro atlikti kūriniai yra svarbi dalis visos Lietuvos muzikos industrijos ir visos mūsų muzikos istorijos. Be galo trūks šio žmogaus. Tokios šviesios, iškilios asmenybės, kuris įkvėpė savo mokinius, visuomet juos pagirdamas, paskatindamas, pasidalindamas savo begalinėmis žiniomis“, – prieš dvejus metus kalbėjo Asociacijos M.A.M.A pirmininkas Matynas Tyla.

„Aš manau, kad tai – iškiliausia Lietuvos šimtmečio muzikos asmenybė. Tokio šviesaus žmogaus praradimas yra tikrai didelis liūdesys, bet kartu tas jo kelias – ką jis padarė čia, Lietuvoje, ir tie jo sparnai, įkvėpė aukštam skrydžiui daugelį. Man asmeniškai ne kartą teko bendradarbiauti su Noreika, ir aš visą laiką likdavau sužavėtas jo šviesa, entuziazmu ir ta išmintimi, kurią jis spinduliavo. Noreika yra superstar. Tai buvo nerealus žmogus“, – kalbėjo M.A.M.A prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas.

REKLAMA

M.A.M.A reiškia nuoširdžią užuojautą visiems V. Noreikos talento gerbėjams, jo artimiesiems, kolegoms ir mokiniams.

Apie šiltą maestro asmenybę byloja ir jo bičiulių atsiminimai. Lietuvos ir Didžiosios Britanijos teatro bei operos režisierė, prodiuserė Dalia Ibelhauptaitė šią netektį prieš dvejus metus vertino itin jautriai.

Savo mintimis žinoma moteris tuomet pasidalijo viešai, socialinio tinklo „Facebook“ profilyje.

„Ką tik mus paliko viena ryškiausių Lietuvos operinio pasaulio legendų – maestro Virgilijus Noreika, nuostabaus balso savininkas, iškilus talentas, išauginęs kelias kartas geriausių Lietuvos operos solistų...

Klausiausi jo nuo pat mažumės, jis buvo mano mamytės mylimiausias tenoras, ėjome į visas Traviatas, vos ne kiekvieną sekmadienį. Ačiū, Maestro, už milžinišką indėli, už tai, kad padėjote didelį pamatą – Jūsų darbai tęsis dar daug dešimtmečių Jūsų mokiniuose, Jūsų sukurtose tradicijose... Amžinos Šviesos ir Ramybės Jūsų Nuostabiai Sielai…“ – tuomet skelbė D. Ibelhauptaitė.

tv3.lt primena, kad V. Noreikos talentas įvertintas Nacionalinės kultūros ir meno premija. Maestro ji buvo suteikta už „aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų