REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau antrus metus Aukštaitijos kaimuose savanoriai iš Suomijos organizavo gyvūnų sterilizacijos akciją. Norinčių nemokamai sterilizuoti kiemo kates ar sarginius šunis netrūko, žmonės net kelias dienas laukė savo eilės.

Jau antrus metus Aukštaitijos kaimuose savanoriai iš Suomijos organizavo gyvūnų sterilizacijos akciją. Norinčių nemokamai sterilizuoti kiemo kates ar sarginius šunis netrūko, žmonės net kelias dienas laukė savo eilės.

REKLAMA

Nairių kaime, Vaškų seniūnijoje prie buvusio medicinos punkto rikiuojasi neįprasta eilė pasvaliečių su augintiniais.

Zita su dviem naminėmis katėmis čia atvyko net iš palatvio. Moteris pasakoja nebeapsikentusi kaimynų katino nuolatinio terorizavimo po langais. Tad išgirdusi, kad suomių savanoriai organizuoja nemokamą sterilizacijos gyvūnams akciją ryžosi atvežti ir savo šeimos augintines:

„Tiesiog terorizuoja mūsų katytę ir nusprendėm, kad per sunku jai jau yra, šiaip ji labai gera, labai namus saugo ir pelytes gaudo, bet su šita problema mes turėjom. Šiaip jis gražus prižiūrimas katinas, bet išeina ir dvi dienas negrįžta.“

REKLAMA
REKLAMA

O veislinės katės šeimininkė Laura dar pernai anytai padėjo sutvarkyti kiemo kates. Šiemet laikas atėjo ir savajai naminei gražuolei:

REKLAMA

„Aš pati pamačiau tą akciją, pati užregistravau, nes pas uošvienę trys katės ir vedasi, o Jėzus tu mano, ir, sakau, reikia tvarkyt, nes neįmanoma. Neprilaikysi, kai morčius, rėkia baisiausiai, kaip ir maniškė, morčius nesenai buvo, tai Dieve mano, ir žymi vietą.“

Tačiau prie atvykusių operuoti veterinarų durų rikiuojasi ne vien murklės, sterilizacijai noriai registravo šeimininkai ir savo šunis. Žinia apie nemokamą akciją pasiekė net Biržų krašto gyventojus:

„Atvažiuot vis tik pigiau, nei susimokėti už tą paslaugą. Kad nebūtų palikuonių, kad nereikėtų dalinti ir dar nežinau kam atiduosi, o beveislius yra dar sunkiau išdalint.“

REKLAMA
REKLAMA

„Provincijoj tikrai labai daug gyvūnų laiko, visi beveik nesterilizuoti. Žmonėms tai tikrai yra nepigu, brangu sterilizuoti, katytes 35 eurai, kalytės nuo 50 eurų“, – sako viena iš akcijos organizatorių Andželika Jaškuvienė.

Nevaldomai besidauginantys naminiai gyvūnai ypač kaimuose yra opi problema. Patys gyventojai mažai suka galvas dėl pakiemiais lakstančių keturkojų. Nors pripažįsta, kad nevaldomos vados blogai. Užtat Suomijoje ši problema seniai nebeegzistuoja. Tad tokias akcijas vietiniai labai remia ir noriai aukoja.

„Tai yra kultūros skirtumas. Pas mus labai atsakingai, tas šuo yra labai vertingas šeimos narys. Ir labai prižiūrima. Laisvai lakstančių nepamatysi, kaip ir besibastančių“, – pasakoja suomių gyvūnų organizacijos atstovė Liza Leicinger.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemokamai sterilizacijai daugiausiai registravosi kačių ir kalyčių šeimininkai, tik vienas kitas buvo kastruotas katinas ir šuo. Biržietis Jonas mums greitai paaiškino kodėl.

„Katinėlis tegu paturi savo gerą. Matysim, kaip toliau elgsis, dabar jis labai kultūringas, niekur iš namų neina. Nu, kaimynėms, tegu ir jos veža, čia kad nebūtų bėdų. O katinas yra katinas, jis yra medžiotojas, kovotojas, jis yra namų sargas ir šeimininkas“, – teigia Jonas.

Veterinarai su kaimo augintiniais darbo turėjo visam savaitgaliui, o kadangi norinčių buvo tiek daug dalį operacijų teko perkelti net šiandienai. Iš viso sterilizuota apie 200 naminių keturkojų.

Gyvūnų prieglaudos provincijoje „Mažasis draugas” vadovė džiaugėsi, kad  sterilizacijai ir kastracijai suomiai šiemet paaukojo dar daugiau lėšų nei pernai – virš 4 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų