REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Muziejumi paversta Viktoro Janukovyčiaus rezidencija Mežgirijoje ukrainiečiams primena besaikę prabangą, kurios nestokojo į Rusiją pabėgęs buvęs šalies vadovas. Mežgirijos rūmai, prabangūs baldai ir ispaniško galeono kopija – simboliai režimo, kuris iš Ukrainos išvedė milžiniškus pinigus. Tarptautinis žurnalistinis tyrimas nagrinėja dalies šių pinigų keliones pasaulinėje finansų sistemoje.

Muziejumi paversta Viktoro Janukovyčiaus rezidencija Mežgirijoje ukrainiečiams primena besaikę prabangą, kurios nestokojo į Rusiją pabėgęs buvęs šalies vadovas. Mežgirijos rūmai, prabangūs baldai ir ispaniško galeono kopija – simboliai režimo, kuris iš Ukrainos išvedė milžiniškus pinigus. Tarptautinis žurnalistinis tyrimas nagrinėja dalies šių pinigų keliones pasaulinėje finansų sistemoje.

REKLAMA

FinCEN Files – tiriamosios žurnalistikos centro ICIJ ir „BuzzFeed News“ koordinuojamas tarptautinis žurnalistinis tyrimas, paremtas nutekėjusiais bankų pranešimais apie įtartinas operacijas,  – leidžia iš arti pažvelgti į mechanizmus, panaudotus galimam Ukrainos biudžeto lėšų nukreipimui į V.Janukovyčiaus ir jo aplinkos kišenes. Tarptautinė žurnalistų komanda nagrinėja konkrečią istoriją, kai dideli pinigai iš Ukrainos sukosi per Latvijos ir JAV bankus.

Smulkaus verslo iliuzija 2010 m. sausį V.Janukovyčius turbūt net košmaruose nesapnavo, kad po kelerių metų bus nuverstas ir bėgs į Rusiją. Greičiau priešingai – tuomet vyko pirmas Ukrainos prezidento rinkimų turas, kuriame politikui sekėsi puikiai. Tuo pat metu Jungtinėje Karalystėje buvo įsteigta kompanija „NoviRex Sales LLP“ – iš pirmo žvilgsnio, dar vienas Didžiojoje Britanijoje įsteigtas verslas su neaiškiais savininkais.

REKLAMA
REKLAMA

Adresu, kuriame registruota „NoviRex“, įsikūrė ir daugiau įmonių. Daugelį valdė tos pačios dvi bendrovės iš Mergelių salų – jurisdikcijos, garsėjančios kaip priebėga neaiškios kilmės kapitalui. Dabar tuo pačiu adresu veikia manikiūro salonas.

REKLAMA

„NoviRex“ deklaravo, kad pagrindinė bendrovės veikla – prekyba namų apyvokos reikmenimis. Pažvelgus į oficialias ataskaitas, kurias „NoviRex“ teikė Jungtinės Karalystės registrui, bendrovė atrodytų kaip smulkus verslas. Pažvelgus į nutekėjusius pranešimus apie bendrovės finansines operacijas, susidaro visiškai kitoks įspūdis.

Nuo kompiuterių iki kibirų

Nutekėjusiuose duomenyse žurnalistai aptiko įspūdingas „NoviRex“ finansines operacijas. Vienai Mergelių salose registruotai bendrovei 200 tūkst. dolerių sumokėta, mokėjimo paskirties laukelyje įrašant žodį „apatiniai“. Dar vienas įspūdingas sandoris – 400 tūkst. dolerių mokėjimas Honkonge registruotai įmonei. Už moteriškus aulinius.

REKLAMA
REKLAMA

Šias operacijas „NoviRex“ atlikinėjo per Latvijos banką ABLV, pelniusį prastą reputaciją dėl pinigų plovimo skandalų. Vis dėlto norint atlikinėti stambias operacijas JAV doleriais sąskaitos Latvijos banke nepakanka. Tam panaudota kur kas geriau žinoma finansų įstaiga – „JPMorgan Chase“.

Pasinaudojant ABLV korespondentine sąskaita JAV banke, „Novirex“ ir kiti Latvijos banko klientai galėjo vykdyti operacijas doleriais.

JAV įstatymai bankams taiko griežtus pinigų plovimo prevencijos standartus, kuriuos taikyti privaloma ir dirbant su bankais korespondentais bei jų klientais. JAV bankai privalo vertinti rizikingas operacijas, vykdomas per korespondentus, ir, nustačius dideles rizikas, gali net atsisakyti tolesnio bendradarbiavimo su konkrečiais bankais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ICIJ žurnalistai „NoviRex“ operacijas parodė dviem finansinių nusikaltimų ekspertams. Abiejų verdiktas sutapo – pinigų plovimo požymiai buvo akivaizdūs.

„Jei dirbčiau „JPMorgan“ ir pamatyčiau tai, pagalvočiau: „Tai yra siaubinga“. Koks normalus verslas perka kompiuterius, moteriškus apatinius ir kibirus?“ – sakė buvęs Jungtinės Karalystės policijos detektyvas Martinas Woodsas.

2014 m. pradžioje, žlungant V.Janukovyčiaus režimui, „NoviRex“ jau buvo įvykdžiusi operacijų už 188 mln. dolerių.

Miglas prasklaidė D.Trumpo bendražygio teismas

Tų pačių 2014 metų pabaigoje „JPMorgan“ smarkiai apkarpė užsienio bankų, kuriems buvo leidžiama veikti per korespondentines sąskaitas, sąrašą. Kliuvo ir bankams iš Latvijos. Maždaug tuo metu galėjo baigtis ir „NoviRex“ istorija. Bet nesibaigė.

REKLAMA

Jungtinėse Valstijose įsisiūbavus skandalui dėl galimo Rusijos kišimosi į 2016 m. prezidento rinkimus, tyrimas palietė ne vieną prezidento Donaldo Trumpo bendražygį. Turbūt garsiausiai linksniuota pavardė – Paulas Manafortas, vadovavęs D.Trumpo rinkimų kampanijai ir pasižymėjęs konsultacine veikla Ukrainoje.

Pasirodžius pranešimams apie įtartinas su P.Manafortu susijusių įmonių operacijas, tokių operacijų pėdsakus aptiko ir „JPMorgan“ prevencijos pareigūnai. Nustatyta, kad mokėjimus P.Manaforto valdomomos įmonėms atliko ir „NoviRex“. Tada bankas puolė teikti pranešimus apie įtartinas operacijas – keleri metai po to, kai tos operacijos vyko.

REKLAMA

2018 m. vykusiame P.Manaforto teisme „NoviRex“ pateko į sąrašą įmonių, panaudotų šešėliniams Ukrainos oligarchų atsiskaitymams su P.Manafortu. „NoviRex“, V.Janukovyčiaus Regionų partijos vardu, P.Manafortui sumokėjo 4,19 mln. dolerių.

Viename iš teismo posėdžių buvęs P.Manaforto partneris Rickas Gatesas atskleidė, kas iš tiesų stovėjo už „NoviRex“. Anot jo, tai buvo Andrijus Kliujevas – V.Janukovyčiaus dešinioji ranka. Buvęs Ukrainos prezidento administracijos vadovas, kaip ir V.Janukovyčius, pabėgo iš šalies. Kaip ir V.Janukovyčius, A.Kliujevas yra ieškomas Ukrainos teisėsaugos, jam taikomos JAV sankcijos.

2018 m. JAV oficialiai uždraudė ABLV bankui naudotis korespondentinėmis sąskaitomis Jungtinėse Valstijose. Iš esmės taip bankui uždraustos ir operacijos JAV doleriais. Finansų sektoriuje toks sprendimas vadinamas mirties nuosprendžiu bankui. ABLV taip ir nutiko – vienas skandalingiausių Latvijos bankų šiuo metu likviduojamas.

Visą ICIJ tyrimą (anglų k.) skaitykite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų