REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metų pradžioje skambiai nuaidėjusi lietuvių kalbos mokytojos Astros Genovaitės Astrauskaitės sulaikymo istorija pasiekė finišo tiesiąją. Teismas išteisino moterį, o policijos veiksmus pripažino neteisėtais.

Metų pradžioje skambiai nuaidėjusi lietuvių kalbos mokytojos Astros Genovaitės Astrauskaitės sulaikymo istorija pasiekė finišo tiesiąją. Teismas išteisino moterį, o policijos veiksmus pripažino neteisėtais.

REKLAMA

Šių metų sausį lietuvių kalbos mokytoja A. G. Astrauskaitė buvo sulaikyta prie sostinės Trispalvės alėjos (buvusi K. Škirpos alėja). Moteris tikino, kad policija ją sulaikė tik dėl to, kad ši mojavusi Lietuvos vėliava.

Trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas nutraukė administracinę bylą prieš A. G. Astrauskaitę ir policijos veiksmus jos atžvilgiu pripažino neteisėtais.

„Pergalė prieš sisteminius diktatorius, Ačiū, brangūs Lietuvos žmonės, už palaikymą. Teisingumas triumfuoja“, – po teismo posėdžio kalbėjo A. G. Astrauskaitė.

Teismas konstatavo, kad policijos pareigūnės neturėjo pagrindo sulaikyti A. G. Astrauskaitės.

Kelios sulaikymo priežastys

Į įvykio vietą atvykusios pareigūnės tikino, kad prie Trispalvės alėjos buvo surengtas nelegalus mitingas. Visgi vaizdo įraše, padaryto iš policijos automobilio salono, girdėti, kad pokalbio telefonu metu pareigūnė sako, kad įvykio vietoje stovi trys vyrai.

REKLAMA
REKLAMA

Kita versija, kodėl pareigūnės priėjo prie Trispalvės alėjos prieigose besibūriuojančių žmonių – nepagarbiai numesta Lietuvos vėliava. Tačiau vaizdo įraše iš policijos automobilio galima girdėti, kad policijos pareigūnė, kalbėdama telefonu, sako, kad vėliava yra įsmeigta į žemę prie pastato.

REKLAMA

Pareigūnės buvo nepatenkintos tuo, kad jas įvykio vietoje filmavo čia susirinkę asmenys.

„Tu nesi viešas asmuo <...> Jei jis dar filmuos, aš nueisiu ir jam subinę išspardysiu“, – kolegei sakė pareigūnė.

Pareigūnai teismo metu taip pat tvirtino, kad prie Trispalvės alėjos buvo pažeistos švaros ir tvarkymo taisyklės, viešoje vietoje degant žvakutes ir paliekant gėles. Tačiau pretenzijų dėl to įvykio metu niekam nebuvo pareikšta.

Vaizdo įraše iš patrulių automobilio girdėti, kaip pareigūnė sako, kad asmenys nieko nedaro, nieko nepažeidžia.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl vėliavas niekas nesulaikinės“, – įvykio vietoje kalbėjo pareigūnė.

Pirma nusprendė sulaikyti, tik vėliau prisistatyti

Visgi, pareigūnės nusprendė, kad vyksta nesankcionuotas mitingas ir reikia sulaikyti vėliava mojavusią lietuvių kalbos mokytoją.

Vėliau pareigūnės aiškino, kad mokytoją sulaikė, nes ji atsisakė pateikti asmens tapatybę nurodančius dokumentus. Tačiau iš pareigūnų automobilio daryto vaizdo įrašo matyti, kad policininkės pirma nusprendžia sulaikyti už neteisėtą mitingą, o tik vėliau paprašo pateikti asmens tapatybę nurodančius dokumentus.

Po kelių pareigūnės reikalavimų A. G. Astrauskaitė prisistato, nurodo savo vardą, pavardę, gimimo datą. Iš vaizdo įrašų matyti, kad A. G. Astrauskaitė perspėjama, kad jeigu atsisakys prisistatyti, ji bus vežama į komisariatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnė A. G. Astrauskaitei paveda rašyti pasiaiškinimą, arba važiuos į komisariatą ten rašyti pasiaiškinimo. Vėliau pareigūnė A. G. Astrauskaitė praneša, kad mokytoja yra sulaikoma pasiaiškinimo surašymui.

Teismas nusprendė, kad buvimas policijos pareigūnu automatiškai nesuteikia teisės reikalauti žmogaus įrodyti savo tapatybę.

Negalėjo paaiškinti, už ką sulaikė

Policijos pareigūnės negalėjo aiškiai nurodyti mokytojos sulaikymo pagrindo. Viena pareigūnė teismo posėdžio metu nurodė, kad administracinį sulaikymą taikė, nes moteris nevykdė reikalavimo prisistatyti, buvo nurodymas sulaikyti, kad būtų galima nustatyti jos tapatybę ir išsiaiškinti, ar tai jos vėliava, taip pat gauti pasiaiškinimą.

REKLAMA

Kita pareigūnė liudijo, kad A. G. Astrauskaitę sulaikė, nes ji neprisistatė, nenorėjo duoti vėliavos. Tarnybinio patikrinimo metu abi pareigūnės paaiškino, kad A. G. Astrauskaitė buvo sulaikyta siekiant nustatyti, patikslinti jos asmens tapatybę.

Teismas skelbia, kad, nenustačius administracinio sulaikymo pagrindų, administracinis sulaikymas A. G. Astrauskaitei buvo taikomas neteisėtai, todėl ir reikalavimas eiti į tarnybinį automobilį taip pat nebuvo teisėtas, gabenimas į komisariatą, asmeninių daiktų krata ir konfiskavimas, o taip pat uždarymas į areštinę – taip pat pripažinti neteisėtais policijos veiksmais.

Kadangi teismas jau konstatavo, kad A. G. Astrauskaitė sulaikyta buvo neteisėtai, visi tolesni pareigūnų veiksmai taip pat pripažinti neteisėtais. Net jei sulaikymas būtų buvęs teisėtas, teismo nuomone, pareigūnės neturėjo teisės tikrinti mokytojos daiktų.

Teismas konstatavo, kad administracinė byla mokytojos A.G.Astrauskaitės atžvilgiu nutraukiama, tačiau nuosprendis gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų