REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet prostatos vėžys nusineša tūkstančius Lietuvos vyrų gyvybių. Nepaisant liūdnos statistikos, daugelis jų nedalyvauja prevencinėse prostatos vėžio programose. To priežastis  –  baimė kalbėti apie sveikatos problemas, įsitikinęs „Kulinarijos studijos šefas italas Gian Luca Demarco. Jo teigimu, vyrai savo sveikata turi rūpintis visapusiškai: reguliarai atlikti tyrimus ir tinkamai maitintis.

Kasmet prostatos vėžys nusineša tūkstančius Lietuvos vyrų gyvybių. Nepaisant liūdnos statistikos, daugelis jų nedalyvauja prevencinėse prostatos vėžio programose. To priežastis  –  baimė kalbėti apie sveikatos problemas, įsitikinęs „Kulinarijos studijos šefas italas Gian Luca Demarco. Jo teigimu, vyrai savo sveikata turi rūpintis visapusiškai: reguliarai atlikti tyrimus ir tinkamai maitintis.

REKLAMA

„Vienas iš prevencijos būdų yra teisingai ir skaniai pavalgyti. Svarbiausia nepersistengti. Lietuviai mėgsta kraštutinumus – vieną dieną sveria 150 kilogramų, kitą – yra veganai.

Reikia rasti viduriuką. Valgyti daugiau daržovių, bet nepamiršti, kad mėsa taip pat reikalinga“, – sako G. Luca Demarco.

REKLAMA
REKLAMA

Mityba kovoje su ligomis

Šefas sako, kad maistas turi svarbią reikšmę ne tik vyro, bet ir visos šeimos sveikatai. Jis akcentuoja, kad valgant svarbiausia išlaikyti balansą. 

REKLAMA

„Maistas daro įtaka ne tik vyro, bet ir visos šeimos sveikatai. Ypač, kai moteris turi ginekologinių, o vyras prostatos ar kitų intymių problemų. Mityba taip pat turi įtakos ir vėžiui. Turite subalansuoti maistą, nepersistengti nei į vieną, nei į kitą pusę.

Visur kaip prevencinė priemonė skelbiama, kad reikia valgyti daugiau žuvies. Nereikia persistengti su bandelėmis, makaronais. Jų reikia vartoti mažiau.

Lietuvoje valgoma tikrai per mažai daržovių. Negalima pro pirštus žiūrėti ir galvoti, kad mums užtenka tik salotų. Reikia daug skirtingų daržovių, pavyzdžiui, kopūstų, burokėlių lapų, ne tik pačių burokėlių. Pasistenkite šių daržovių įtraukti į savo racioną“, – sako G. Luca Demarco. 

REKLAMA
REKLAMA

Ilgo gyvenimo paslaptis – džiaugsmas

Garsus šefas dalyvavo ir jau šeštus metus vykusioje akcijoje „Nerk į žydrą 2020“, skirtoje paminėti kovai su prostatos vėžiu. Renginio metu jis surengė degustaciją, kurioje pristatė kelis itališkus, vyrų sveikatai palankius patiekalųs. Kaip vieną iš vyrų sveikatai reikalingų daržovių jis paminėjo rukolą. 

„Rukola yra sveika, nors vyrai ją ir nelabai mėgsta. Reikia rasti būdą ją įdėti į maistą taip, kad vyrai valgytų. Kaip sakoma Lietuvoje, vyras yra galva, bet moteris yra kaklas. Turėti žmoną kartais labai apsimoka. Ji mane kontroliuoja, įdeda daržovių į mėsą. Taip mane apgauna, bet aš bent jau maitinuosi sveikiau“, – juokauja G. Luca Demarco. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat G. Luca Demarco patarė vyrams pasilepinti itališku desertu tiramisu. 

Nustebusiems dėl tokio pasiūlymo, jis paaiškino, kodėl vyrams nereikėtų atsisakyti desertų: „Jeigu desertai yra mažomis dozėmis, juos galima valgyti. Kartas nuo karto reikia sau kažką padovanoti. Mes, italai, ilgai gyvename dėl to, kad džiaugiamės. Bendraujame ir džiaugiamės. Vienas iš džiugesio šaltinių yra maistas“.

Privalomas testavimas

G. Luca Demarco teigimu, vyrai bijo kalbėti apie sveikatos problemas. Todėl jis įsitikinęs, kad prostatos tyrimas turėtų būti privalomas.

„Niekas nekalba apie tai, nes visi bijo. Mes, vyrai, atrodome labai stiprūs, bet iš tikrųjų esame labai bailūs, kai reikia imtis veiksmų. Reikėtų, kad toks testas taptų privalomas visiems vyrams Lietuvoje. Kitaip mes prarasime tėvus, senelius, jaunus vyrus.

REKLAMA

Karantino metu gydytojų darbas buvo suvaržytas. Tačiau dabar, kai kontrolė yra ramesnė, reikėtų daryti tuos testus privalomus, nes kitaip mes neisim“, – apie vyrų baimes kalba G. Luca Demarco.

Jis atvirauja, kad ir pats vengė atlikti prostatos tyrimą. Tačiau dabar džiaugiasi, kad paskatintas žmonos pravėrė gydytojo kabineto duris. 

„Mes, vyrai, užsidarome, stengiamės pasakyti, kad viskas yra gerai, kad nieko čia tokio. Dėl to šalia mūsų ir yra moterys, kurios rūpinasi mumis. Mano žmona mane pasitikrinti nuvedė iki pat gydytojo durų. Po to nuvežė skaniai pavalgyti“, – juokiasi G. Luca Demarco. 

„Tačiau atėjo laikas, kai vyrai turi patys pradėti rūpintis šiuo reikalu. Reikia suimti save į rankas ir pasakyti: „Eik drąsiai, pasitikrink. Tu tai darai ne tik dėl savęs, bet ir dėl vaikų, žmonos, kad nepaliktum jų vienų“. Labiausiai reikia bijoti ne patikros, o vėžio“, – naujienų portalui tv3.lt teigia garsus šefas

REKLAMA

Tikrinasi reguliariai

G. Luca Demarco atvirauja, kad pats reguliariai lankosi pas gydytoją. Nors, jo teigimu, tai nėra pati maloniausia procedūra, vyras džiaugiasi Lietuvos gydytojų profesionalumu. 

„Man taip pat buvo baisu tikrintis. Tačia buvo galvojama, kad aš turiu problemų. Todėl pasakė, kad geriau pasikonsultuoti ir bus rami galva. Aš buvau išsitirti, nors nejaučiau jokių simptomų. Tai labiau buvo iš ginekologinės pusės, dėl mano žmonos. Reikėjo ir man išsitirti, kad žinotume, iš kur kyla problema.

Reikėjo drąsos, bet Lietuvos urologai labai linksmi, moka prajuokti, todėl buvo lengviau. Atlikęs testą jaučiuosi geriau, saugiau ir linkiu visiems išdrįsti, kad toliau galėtumėte auginti vaikus, anūkus. Jausitės ramiau, kad toje vietoje, kuri mums, vyrams, yra rizikingiausia, viskas gerai“, – sako žinomas vyras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat G. Luca Demarco skatina vyrus dalyvauti kraujo donorystės programose. Pasak jo, tai ne tik būdas atlikti gerą darbą, bet ir puiki prevencijos prieš vėžį priemonė.

„Aš pas gydytoją einu dažnai. Dar vienas dalykas, kurį darau – dalyvauju kraujo donorystėje. Atlikę kraujo tyrimą, gydytojai automatiškai tave kontroliuoja. Jeigu yra problemų, iškart pasako, kad reikia pasitikrinti“, – pasakoja jis. 

Lytinio gyvenimo kokybė

G. Luca Demarco sako, kad prostatos problemos apsunkina gyvenimą ne tik vyrui, bet ir antrajai pusei. Pasak jo, turint problemų su prostata, gali suprastėti ir lytinio gyvenimo kokybė.

„Prostatos problemos lemia ne tik vyrų lytinio gyvenimo kokybę. Ginekologai yra nustatę, kad jei vyras turi problemų su prostata, moterims taip pat gali atsirasti bėdų. Dėl to reikia pasikontroliuoti iš meilės žmonai. Reikia nebūti abejingu savo sveikatai. Ir, žinoma, valgyti taisyklingai.

Geriau iš anksto savimi rūpintis. Turėti savo urologą, surasti gydytoją, kuris patiktų. Aš suprantu, kad tai nėra jauku. Tačiau su urologu turi kalbėti kaip su draugu“, – teigia G. Luca Demarco.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų