REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Linas Linkevičius ir Mike Pompeo (nuotr. URM)

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Lietuva drauge palaiko Baltarusijos žmones, jiems tęsiant kovą už demokratiją šalyje, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

4

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Lietuva drauge palaiko Baltarusijos žmones, jiems tęsiant kovą už demokratiją šalyje, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA

„Mes ir toliau stipriname strateginę partnerystę. Padėkojau už ašinį JAV vaidmenį, užtikrinant Lietuvos ir viso regiono saugumą. Mes taip pat kartu palaikome Baltarusijos žmones, jiems tęsiant kovą už demokratiją“, – ketvirtadienį socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje rašė ministras po susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo.

JAV Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus savo ruožtu teigė, kad M. Pompeo yra dėkingas Lietuvai už jos vadovaujamą vaidmenį, užtikrinant Baltarusijos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, taip pat demokratines jos žmonių teises.

Baltarusiją daugiau nei mėnesį krečia protestai po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

REKLAMA
REKLAMA

Be kita ko, Lietuva ir JAV pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo plėtojant penktosios kartos (5G) telekomunikacijų infrastruktūrą.

JAV administracija pastaraisiais metais spaudžia sąjungininkes neleisti Kinijos telekomunikacijų milžinei „Huawei“ dalyvauti kuriant 5G tinklus.

REKLAMA

Panašias deklaracijas JAV anksčiau pasirašė su kitomis Baltijos šalimis ir Lenkija. Jose sutarta įvertinti, ar technologijų tiekėjai nėra kontroliuojami užsienio vyriausybių, kur nėra nepriklausomos teisminės priežiūros.

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas šių metų vasarį interviu BNS sakė, kad Jungtinės Valstijos tikisi, jog Lietuva deramai rūpinsis 5G saugumu ir diegdama technologiją įvertins Kinijos keliamas grėsmes.

„Huawei“ savo ruožtu teigia, kad rūpinasi kibernetiniu saugumu bei laikosi tarptautinio šios srities reguliavimo, o jokios vyriausybės įstaigos ar išorinės organizacijos neturi „Huawei“ akcijų ir niekaip bendrovės nekontroliuoja.

Daugiau apie situaciją Baltarusijoje – video reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų