REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aliaksandras Lukašenka Sočyje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Kremlius informavo, kad per maždaug keturias valandas trukusias derybas A. Lukašenka patvirtino savo planus keisti Baltarusijos konstituciją. Ar šis V. Putino ir A. Lukašenkos susitikimas yra nuosprendis Baltarusijai?

Aliaksandras Lukašenka Sočyje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Kremlius informavo, kad per maždaug keturias valandas trukusias derybas A. Lukašenka patvirtino savo planus keisti Baltarusijos konstituciją. Ar šis V. Putino ir A. Lukašenkos susitikimas yra nuosprendis Baltarusijai?

REKLAMA

Apie tai – tv3.lt pokalbis su užsienio reikalų ministerijos kanclere Jovita Neliupšiene.

Rusijos ir Baltarusijos vadovai pagaliau susitiko Sočyje. Kaip jūs manote, ką jie ten galėjo nuspręsti dėl A. Lukašenkos ir Baltarusijos likimo iš to, kas nebuvo skelbta viešojoje erdvėje?

Sunku kalbėti apie tai, kas nebuvo skelbta. Dėja, ums nei vienas, nei kitas vadovas neatsiuntė pokalbio ataskaitos, galėčiau taip pajuokauti. Akivaizdu, kad Rusija nori išlikti pagrindiniu žaidėju Baltarusijoje. Jie tai laiko valstybe, kurioje jie turi savo įtakos zonoje tiek ekonomine, tiek politinio saugumo prasme. Jiems yra svarbu išlaikyti tą įsivaizduojamą stabilumą ir status quo, koks buvo iki prezidento rinkimų rugpjūčio mėnesį.

Visada apie Baltarusiją buvo sakoma, kad tai yra Rusijos gubernija ir Rusija ten visada turėjo savo įtaką. Tai ko jai dar dabar reikia? Ko jai buvo maža?

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kas vyksta Baltarusijoje, tas pilietinės visuomenės sujudimas ir sukilimas, besitęsiantis jau penkias savaites, nemanau, kad atrodo Rusijai, kaip geras pavyzdys jos pačios pilietinei visuomenei, kuri taip pat gali išeiti į gatves. Pritaikykime tai Rusijai ir tas laikas gali būti dar ilgesnis. Manau, kad tokio pavyzdžio V. Putinas tikrai nenori.

REKLAMA

Gali būti ir kita logika, kad Rusijai gali būti baisu integruoti tokią Baltarusiją, kokia ji yra dabar. 

Karinė ir ekonominė integracija jau yra įvykusi tikriausiai seniau. Yra tik likučiai tos valstybės, kurią mes norėtumėme matyti demokratine.

Rusijos kariuomenės Baltarusijoje dabar nėra. Jūsų manymu, ar V. Putinas norėtų, kad ji ten atsirastų?

Na, Rusija dabar ten turi keletą bazių. Ar jie kalbėjo apie tų bazių plėtimą – mes nežinome. Spaudoje vis pasirodo, kad ten yra pilkų ar žalių žmogeliukų, kurie kalba su vienokiu ar kitokiu akcentu ir dalyvauja gatvėse smurtaudami prieš žmones. Sunku pasakyti, kaip yra iš tikrųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Visą pokalbį žiūrėkite video reportaže.

Kremlius: V. Putinas ir A. Lukašenka neaptarinėjo rusų bazės įkūrimo mainais į paramą

Rusijos karinės bazės įkūrimo mainais į paramą Aliaksandrui Lukašenkai tema nebuvo aptarta per derybas Sočyje, pirmadienį pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Ne, šie teiginiai visiškai neturi nieko bendro su tikrove, ši tema nebuvo aptarta“, – žurnalistams sakė D. Peskovas, atsakydamas į atitinkamą klausimą.

Visgi jis pabrėžė, kad derybų darbotvarkėje buvo klausimas dėl bendrų karinių pratybų.

„Jos bus rengiamos, visi suplanuoti etapai. Tačiau ta prasme, kaip jūs sakėte, ne, darbotvarkėje tokio klausimo nėra“, – pridūrė D. Peskovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį į V. Putino žodžius, kad baigę pratybas visi Rusijos kariai bus sugrąžinti į savo dislokavimo vietas.

„Čia labai svarbu pasakyti, ir tai pabrėžė prezidentas Putinas: įgyvendinus visus pratybų planus, visus etapus, visi Rusijos kariai bus grąžinti į jų nuolatinio dislokavimo vietas“, – sakė Rusijos prezidento atstovas.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Per protestus iš viso buvo sulaikyta maždaug 10 tūkst. žmonių, yra žuvusiųjų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų