REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjis yra Prostatos vėžio žinomumo mėnuo, o Europos urologų asociacija rugsėjo 15 dieną yra paskelbusi Pasauline kovos su prostatos vėžiu diena.

Rugsėjis yra Prostatos vėžio žinomumo mėnuo, o Europos urologų asociacija rugsėjo 15 dieną yra paskelbusi Pasauline kovos su prostatos vėžiu diena.

REKLAMA

Jau beveik dešimt metų šią dieną su pasauliu įvairiomis akcijomis pažymi ir Lietuva. Šiemet pacientai, gydytojai bei žiniasklaida penktą kartą susitiks tradicine tapusioje akcijoje „Nerk į žydrą 2020“. Šia proga savo žinutę Lietuvos žmonėms nutarė skirti ir žymus aktorius Giedrius Savickas.

„Esu Giedrius Savickas, man keturiasdešimt metų, esu sveikas žmogus, taip galvoju, kad esu sveikas. Kai sueina keturiasdešimt, tu pajauti, kad reikia rūpintis sveikata. Būna tokių momentų, kai atsikeli ir jautiesi pavargęs, bet tu nesi pavargęs, taip jau yra, jau skauda“, – vaizdo reportaže kalba aktorius.

Kartais smegenys dirba lėčiau nei ateina liga

G. Savickas atvirauja, kad dažnai patys žmonės nesuvokia, kiek daug jie iš tiesų nesupranta apie savo sveikatą:

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tos vyriškos pusės galiu pasakyti, kad yra apsileidimo iš mano pusės. Mes žmonės, ypač vyrai, esame tokie, kad mums atrodo, kad mes labai daug visko žinome. Mes žinome labai daug apie automobilius, galime pasakyti, kaip sudėtas kompiuteris, bet kaip sudėtas žmogus, kaip veikia tulžis ir kur yra inkstai, kepenys – gal tik dešimt procentų galėtų pasakyti vyrų viską. O tai yra svarbiausia, dėl ko mes egzistuojame kiekvieną dieną.

REKLAMA

Matote, mūsų smegenys kartais dirba lėčiau nei liga ateina. Kartais liga greičiau progresuoja nei mes susimąstome, kad ji gali ateiti. Tą kompiuterį reikia visuomet prižiūrėti ir rūpintis savimi.“

Žmona kasmet dovanoją tą pačią dovaną

Tautiečių pamiltas aktorius prisipažįsta, kad daugiau už jį patį jo sveikata rūpinasi jo žmona, todėl kasmet vyrui dovanoją ir tą pačią dovaną:

„Rūpintis ne tik savimi, bet ir artimaisiais. Mano sveikata rūpinasi mano žmona. Kai man suėjo keturiasdešimt, ji pasakė, kad kiekvienais metais aš tau dovanosiu pilną sveikatos patikrinimą, kad žinočiau, jog mano vyras sveikas ir gali dirbti toliau. <...>

REKLAMA
REKLAMA

Sako kartais trūksta švietimo, bet kartais trūksta patiems smalsumo ir domėjimosi. Tikrai yra programų, žmonės gali pasitikrinti. Suprantu, kad žmogaus sąmonė yra tarsi pasaulio atšilimas, kai mums jau bus visiškas (red. pastaba – nutyla)  tai tuomet ir suprasime, kad kažką reikėjo daryti.

Kai yra ketvirta stadija ir žmogus sako tai žinoma, jeigu būčiau žinojęs. Bet juk žmonės sako. Pavyzdžiui, rūko žmogus, visi sako mesk, ne, jis vis tiek po pakelį per dieną surūko. Kartais to nesuprantu, bet toks žmogus yra. Mes galime tikrai susikaupti ir būti sveikesni, ne tai, kad sveikesni, bet neleisti tai ligai ateiti greičiau nei mes ją pamatysime“, – atvirai į žmones kreipiasi G. Savickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu periodiškai tikrintis

Akcijos „Nerk į žydrą 2020“ metu organizatoriai primena visuomenei, kad kasmet prostatos vėžys nustatomas daugiau kaip 2 tūkst. Lietuvos vyrų. Liga sunki ir pavojinga, bet, tinkamai gydant, žmogus gali gyventi ilgai. Kiekvienam vyresniam vyrui labai svarbu periodiškai tikrintis – vėžys turi būti nustatytas kuo anksčiau, o nustačius – gydomas šiuolaikiniais inovatyviais metodais.

Šiemet, kaip ir kasmet, Nacionalinio vėžio instituto Amžinai žydinčiame sode bus sodinamos obelaitės ir apžvelgiami pasiekimai kovojant su prostatos vėžiu sudėtingu COVID-19 pandemijos laikotarpiu. Svarbus renginio akcentas – sode bus pastatyti du memorialiniai suoliukai iškiliems mokslininkams onkologams, profesoriams, buvusiems Instituto vadovams – prof. Liudvikai Laimai Griciūtei (1926–2018) ir prof. Albertui Telyčėnui (1928–1990). Po iškilmingos dalies „Kulinarijos studijos“ šefas Gian Luca Demarco surengs kulinarinį šou ir pakvies vyriškų priešpiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų