REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Esminiai pasikeitimai keliautojams – nuo antradienio įsigaliojo pilna elektroninė registracija, todėl prieš įlipant į lėktuvą, traukinį, laivą ar tarptautiniu reisu vykstantį autobusą reikia Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui pateikti duomenis tik elektroniniu būdu užpildant anketą. NVSC atstovė Justina Petravičienė taip pat pasakoja, kad atsirado galimybė susitrumpinti ir izoliacijos laiką iki 10 dienų vietoje 14 dienų.

Esminiai pasikeitimai keliautojams – nuo antradienio įsigaliojo pilna elektroninė registracija, todėl prieš įlipant į lėktuvą, traukinį, laivą ar tarptautiniu reisu vykstantį autobusą reikia Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui pateikti duomenis tik elektroniniu būdu užpildant anketą. NVSC atstovė Justina Petravičienė taip pat pasakoja, kad atsirado galimybė susitrumpinti ir izoliacijos laiką iki 10 dienų vietoje 14 dienų.

REKLAMA

Anksčiau Lietuvos oro uostuose buvo leidžiama po skrydžio užpildyti ir NVSC pateikti popierinę anketą. Dabar to jau nebegalima, o viskas persikelia į elektroninę erdvę.

„Tarptautinius pervežimus vykdančios kompanijos, nesvarbu, kokiu transportu, tai oro, jūrų, ar žemės transportu tarptautiniais reisais vykdantys turi užtikrinti, kad visi asmenys, visi keliautojai – tiek Lietuvos, tiek užsienio piliečiai, – įsėdantys į jų transporto priemonę būtų pateikę savo duomenis NVSC specialistams.

REKLAMA
REKLAMA

Tų popierinių anketų, kaip buvo anksčiau, jų nebelieka, nes mūsų specialistams iš oro uosto tekdavo grįžti su tūkstantine krūva popierinių anketų, kurias reikėjo įvesti į sistemą“, – tv3.lt teigia NVSC atstovė J. Petravičienė.

REKLAMA

Šis reikalavimas nustatytas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu. Anketos pildomos NVSC svetainėje https://keleiviams.nvsc.lt/lt/form

Sistemos stringa

Antradienio naktį elektroninėje erdvėje anketas pildę vežėjai jau skundėsi, kad sistemos stringa, tuo metu NVSC atstovė teigia, kad specialistai šią problemą sprendžia.

„Tikrai apkrova sistemai prasidėjo ir mūsų specialistai šiuo klausimu dirba. Tai yra techniniai dalykai, kurie yra sprendžiami. Dirbama, kad sistema tvarkingai veiktų. Tai laikinas nepatogumas“, – teigia NVSC atstovė J. Petravičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak atstovės, vežėjai tokiu atveju turi atsispausdinę anketas iš NVSC svetainės: „Tokiu atveju priimamos ir popierinės anketos.“

Būtina, kad žmonės tas anketas pildytų

Pasak J. Petravičienės, elektroninės anketos būtinos, nes žmogui užsikrėtus koronavirusu, sistemoje būtų galima patikrinti asmenis, kurie vyko kartu ir galima matyti, kuriems asmenims buvo didžiausia rizika.

„Tuomet mes galime su tais žmonėmis susisiekti. Epidemiologiškai tie duomenys yra svarbūs, nes tai gali padėti užkirsti kelią infekcijos plitimui.

Būtina, kad žmonės tas anketas pildytų. Suprantu, kad keliautojams šie metai tikrai nepalankūs, sunku keliauti ir dar papildomi reikalavimai, bet tai yra reikalinga, kad būtų galimybė sustabdyti infekcijos plitimą“, – sakė J. Petravičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nėra konkretaus reglamentavimo, kada keleivis prieš kelionę turėtų užpildyti anketą. „Tačiau yra rekomendacija tai padaryti 24 valandas prieš kelionę.“

Kai keliautojas užpildo anketą ir pabaigoje gauną tą vadinamąją QR kodą, kurį turi išsisaugoti. Atvykęs prie įlaipinimo vartų turi kodą parodyti asmeniui ir jį nuskenuos.

Numatytos ir kitos išimtys dėl popierinės anketos

Atstovė pabrėžia, kad popierinę anketą nuo šiol galima pateikti tik išimtiniais atvejais – jei, vykdant vežimus sausumos transportu dėl objektyvių priežasčių, pavyzdžiui, interneto ryšio trikdžių, to nėra galimybės padaryti elektroniniu būdu.

REKLAMA

„Kelionių agentūra ar pervežėjas tuomet turėtų suteikti popierinę anketą žmogui užpildyti. Tai tikrai tik išimtiniais atvejais“, – sakė J. Petravičienė.

Pasak atstovės, po 21 dienos asmenų užpildžiusių anketą duomenys yra panaikinami ir jie dingsta iš sistemų.

„Tie duomenys tampa nebereikalingi ir jie yra panaikinami“, – paminėjo pašnekovė.

Kai žmogus žemės transportu į Lietuvą atvyksta savarankiškai, pavyzdžiui, automobiliu, jam užsiregistruoti NVSC privaloma tuomet, jei keliaujama iš paveiktos šalies arba per ją. Tą padaryti būtina per 12 valandų nuo atvykimo.

Jei tokiu būdu atvykstama iš nepaveiktos šalies, registracija tėra rekomenduojama. Prievolė registruotis netaikoma tranzitu per Lietuvą vykstantiems asmenims.

REKLAMA

Galima susitrumpinti izoliacijos laiką: kaip tai padaryti?

Pasak NVSC specialistės, įsigaliojo sveikatos apsaugos ministro A. Verygos įsakymas, pagal kurį į Lietuvą atvykę ar grįžę asmenys, kuriems skirta dviejų savaičių izoliacija, po aštuonių dienų gali atlikti molekulinį (PGR) tyrimą COVID-19 ligai nustatyti.

Jei gautas atsakymas neigiamas, izoliacija sutrumpėja keturiomis dienomis – iki dešimties dienų vietoje 14. Dėl izoliacijos termino sutrumpinimo gali kreiptis ir tie asmenys, kuriems saviizoliacija buvo paskirta anksčiau ir turi neigiamą koronaviruso testą.

„Asmenys galės pasinaudoti ta galimybe, jei jų atliktas testas neigiamas“, – sakė J. Petravičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nauja ir tai, kad iš užsienio grįžę žmonės, jei nejaučia koronavirusinei infekcijai būdingų simptomų, jaučiasi gerai, gali išeiti pasivaikščioti į lauką.

„Jeigu jie gerai jaučiasi ir nejaučia COVID-19 ligai būdingų simptomų. Tik tai jie turi dėvėti asmens apsaugos priemones, vaikščioti tose vietose, kur aplink nėra žmonių, neiti į parduotuves ar kažkokias pasilinksminimo vietas.

Jei tuo metu jų atvyksta patikrinti pareigūnai, kai jie būna išėję pasivaikščioti ir pasinaudoja ta išimtimi nutolti nuo izoliacijos vietos 1 kilometro atstumu, tai tuomet jie turi grįžti į izoliacijos vietą ir bendrauti su pareigūnais“, – tv3.lt sakė J. Petravičienė.

REKLAMA

Iš užsienio grįžusiems žmonėms, esantiems izoliacijoje, ir toliau draudžiama lankytis žmonių susibūrimo vietose – renginiuose, parduotuvėse, muziejuose, viešo maitinimo vietose ir pan.

NVSC taip pat primena, kad visi iš paveiktų šalių, t. y. tų šalių, kuriose per paskutines 14 dienų sergamumas koronavirusine infekcija viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų,  atvykę užsieniečiai privalo turėti ne seniau nei 72 val. laikotarpiu iki atvykimo į Lietuvą atliktą koronaviruso tyrimą bei gautą neigiamą atsakymą, išskyrus operacijų vadovo sprendime numatytas išimtis. Neigiamas tyrimo rezultatas neatleidžia nuo prievolės izoliuotis 14 dienų.

REKLAMA

Lietuvos piliečiams ir Lietuvoje teisėtai gyvenantiems žmonėms, grįžtant ar atvykstant į Lietuvą, toks tyrimas nėra privalomas, tačiau ir toliau išlieka privaloma 14 dienų izoliacija.

Atkreipiame dėmesį, kad pakeitus šalių įtraukimo į paveiktų šalių sąrašą kriterijus, paveiktomis šalimis laikomos tos šalys, kuriose sergamumas koronavirusine infekcija per paskutines 14 dienų viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Pamatykite, kaip pareigūnai tikrina, ar lietuviai laikosi saviizoliacijos:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų