REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai pasiryžus nepirkti baltarusiškos elektros, kai tik bus įjungta Astravo atominė elektrinė (AE), gyventojams elektra nebrangs, tikina energetikos ministras. 

Lietuvai pasiryžus nepirkti baltarusiškos elektros, kai tik bus įjungta Astravo atominė elektrinė (AE), gyventojams elektra nebrangs, tikina energetikos ministras. 

REKLAMA

Žygimanto Vaičiūno teigimu, baimintis brangimo nereikia tiek dėl palyginti menkos baltarusiškos elektros dalies Lietuvos elektros importe, tiek dėl išaugusios elektros gamybos pačioje Lietuvoje. LRT radijui jis teigė, kad Baltijos šalys toliau derasi dėl techninių sprendimų, kaip neįsileisti AE elektros.

„Lietuvoje pasigamindavome apie 30 proc. elektros energijos, šiandien pasigaminame apie 50 proc. Tai čia yra vienas veiksnys. Antras veiksnys – žymiai krito, ir būtent šiais metais, elektros energijos importas tiek iš Rusijos, tiek iš Baltarusijos. Ir elektra iš Baltarusijos visame importo portfelyje sudaro maždaug iki 5 proc.“, – sakė Ž. Vaičiūnas. 

„Kitaip tariant, net jeigu būtų kainos dempingavimas ir Baltarusija elektrą duotų nemokamai, tai praktiškai neturėtų jokios įtakos mūsų rinkai. Jokios įtakos mūsų elektros kainai tikrai nebus“, – pridūrė jis. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, šiuo metu trys Baltijos šalys toliau dirba ties galimybėmis techniškai užtikrinti, kad Astravo AE elektra į Baltijos šalių rinką nepatektų per Rusiją, o Lietuva siekia, kad sprendimai maksimaliai atitiktų šalies interesus. 

REKLAMA

„Šiomis dienomis ir savaitėms šiuo klausimu intensyviai dirba perdavimo sistemos operatoriai, vyksta diskusijos, pokalbiai, techniniai niuansai – supraskime, labai daug techninių klausimų, kaip užtikrinti, kad iš tikro nepatektų elektra į mūsų rinką per Rusiją. Tai šie klausimai šiuo metu ir sprendžiami. Turime tiesiog kantriai laukti, sekti situaciją. Mes, kaip ministerija, prižiūrime šį procesą“, – sakė ministras.  

Ž. Vaičiūnas BNS praėjusią savaitę sakė, kad Baltijos šalims jau sutariant blokuoti Astravo AE elektros patekimą į šių šalių rinką, visi techniniai sprendimai veikiausiai bus parengti spalį. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mes kalbame apie spalio mėnesį, kuris yra tokia orientacinė data, ji nėra niekaip aprašyta ar įtvirtinta, bet visi suprantame, kokius laiko terminus turime“, – sakė ministras. 

Lietuva ir aktyviausia Astravo AE kritikė, akcentuojanti būtinybę laikytis saugumo reikalavimų projekte. Savo ruožtu Minskas atmeta kritiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų