REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusui ir toliau siaučiant šalies mokyklose, visuomenės akys vis labiau krypsta į Vilniaus Gabijos progimnaziją. Pirmadienį mokykloje – jau aštuoni koronaviruso atvejai, pusė mokyklos dirba nuotoliniu būdu. Mokyklos direktorius baiminasi dar didesnio užsikrėtimų skaičiaus.

Koronavirusui ir toliau siaučiant šalies mokyklose, visuomenės akys vis labiau krypsta į Vilniaus Gabijos progimnaziją. Pirmadienį mokykloje – jau aštuoni koronaviruso atvejai, pusė mokyklos dirba nuotoliniu būdu. Mokyklos direktorius baiminasi dar didesnio užsikrėtimų skaičiaus.

REKLAMA

Gabijos progimnazijoje nuo praėjusios savaitės – koronaviruso atvejų šuolis: Covid-19 serga jau aštuoni mokyklos mokiniai.

Progimnazijos direktorius Andrius Kniška naujienų portalui tv3.lt teigia, kad visi aštuoni koronaviruso atvejai nustatyti vienos klasės mokiniams. Virusu užsikrėtė septintokai.

„Klasė bet kokiu atveju būna kartu ir vaikai bendrauja galbūt ir po pamokų. To sąlyčio yra, neišvengiamai. Vienoje patalpoje būna apie 26–27 žmones. Toje klasėje, bijau sumeluoti, yra 27 mokiniai“, – sako A. Kniška.

Mokyklos direktorius įsibaiminęs, tačiau džiaugiasi, kad visi aštuoni koronaviruso atvejai nustatyti vienoje klasėje.

„Sakyčiau, kad tai šiam momentui yra labai geras ženklas. Tai rodo, kad laiku buvo suskubta ir atlikti veiksmai, kai klasė buvo izoliuota ir užkirstas kelias tolimesniam plitimui. Su ta viltimi, kad taip ir liks viskas, iš tikrųjų, tai teikia šiokio tokio nusiraminimo“, – komentuoja Gabijos progimnazijos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Užsikrėtusi klasė kontaktavo su kitais mokiniais

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) dar savaitgalį kritikavo mokyklą dėl kelių rizikų mokykloje.

REKLAMA

„Mokykloje užsienio kalbos užsiėmimai vaikams vyko sujungus kelias klases, o persirengimas prieš ir po kūno kultūros pamokų vyko bendrai su kitų klasių vaikais – nebuvo atskirti mokinių srautai“, – sakė NVSC.

Gabijos progimnazijos direktorius A. Kniška riziką pripažįsta, tačiau sako, kad kitaip elgtis mokykla negalėjo.

„Ugdymo planas numato, kad grupėje turėtų būti ne mažiau nei 7 mokiniai. Tai kai mes kalbam apie antrąsias užsienio kalbas, imkim pavyzdį, iš vienos klasės gali būti trys mokinukai, pasirinkę prancūzų arba vokiečių kalbą, natūralu, kad siekiant sudaryti grupę yra atliekami susijungimai su kita klase, kurioje yra irgi kokie penki mokiniai, pasirinkę tą pačią kalbą.

REKLAMA
REKLAMA

Toks sprendimas nėra kažkoks ypatingas, tai yra įprasta praktika mokyklose. Lygiai taip pat, kaip ir fizinio ugdymo darymas paralelių klasių vienu metu“, – kalba A. Kniška.

Progimnazijos direktorius atkreipia dėmesį į tai, kad maišantis mokinių srautams, kūno kultūros ir užsienio kalbų pamokose dalyvavo ir židiniu tapusi septina klasė.

„Tose grupėse buvo ta klasė. Susijusios klasės taip pat buvo saviizoliuotos nedelsiant“, – komentuoja A. Kniška.

Pusė mokyklos mokosi nuotoliniu būdu

Gabijos progimnazijos direktorius A. Knikša sako, kad gyvai mokykloje mokosi tik pradinukai.

„Nesame naujokai, nuo kovo iki birželio mes dirbome toje srityje. Sąmoningai nekeičiame platformos, su kuria yra dirbama. Pirmos dienos, kol mes susidėliosim grupes ir kol visi vaikai bus pajungti, nes turime nemažai ir naujokų, tai tam tikrų porcesinių dalykų tenka laukti, bet toliau, manau, kad visai sėkmingai turėtų vykti ir procesas“, – kalba A. Knikša.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norėtų NVSC tikslumo

Vilniaus miesto vicemeras Vytautas Mitalas, išgirdęs apie Gabijos progimnazijos situaciją, sako NVSC sistemoje pasigenda vieningo algoritmo.

„Patvirtinti vieningą veiksmų algoritmą, kuris galiotų visai mokyklos bendruomenei iki individualaus NVSC situacijos vertinimo“, – Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui linkėjo Vilniaus vicemeras.

Gabijos progimnazijos direktorius A. Knikša sako iš dalies sutinkantis su vicemero mintimis.

„Negaliu neigti, kad pradžioje buvo tam tikros nežinios. Logiškai mąstant suprantama, kad tai yra pirmieji tokie atvejai po kovo krizės suvaldymo. Aišku, galutinio susidėlioto aiškumo norisi, kad viskas būtų pažingsniui, kaip ir kokiu atveju, kas turėtų būti atlikta. Dabar jau, be abejo, mums ši situacija yra aiškesnė, bet toks vieningas algoritmas duotų daug daugiau ramybės ir tikslumo“, – mintimis dalijasi A. Knikša.

Šeši užsikrėtimo koronavirusu atvejai mokykloje nustatyti sekmadienį, vienas šeštadienį, o pirmasis atvejis mokykloje patvirtintas dar rugpjūčio 10 dieną. Visi užsikrėtusieji – vienos klasės mokiniai.

Lietuvoje iš viso patvirtinti 3386 koronaviruso atvejai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų