REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos policija nori apklausti Navalną

papildyta 14:51 val.

Rusijos policija penktadienį pranešė prašysianti Vokietijos leisti jos pareigūnams apklausti opozicijos veikėją Aleksejų Navalną, kuris Berlyne yra gydomas dėl sunkaus apnuodijimo.

Rusijos policija penktadienį pranešė prašysianti Vokietijos leisti jos pareigūnams apklausti opozicijos veikėją Aleksejų Navalną, kuris Berlyne yra gydomas dėl sunkaus apnuodijimo.

REKLAMA

Sibiro transporto policija, kuri aiškinasi A. Navalno judėjimą prieš tai, kai jis staiga pasijuto blogai, pareiškime nurodo, kad Rusija prašys leisti jos pareigūnams ir vienam „ekspertui“ lydėti vokiečių tyrėjus ir „užduoti patikslinamųjų bei papildomų klausimų“ šiam politikui ir kitiems asmenims.

„Tyrimų padalinys... rengia papildomą užklausą atitinkamoms Vokietijos institucijoms dėl teisinės pagalbos. Užklausoje bus prašymas dėl galimybės Rusijos vidaus reikalų institucijų tyrėjams... ir rusų ekspertui dalyvauti vokiečių kolegų vykdomuose tyrimo veiksmuose Navalno, gydytojų ir ekspertų [atžvilgiu], taip pat ir gaunant paaiškinimus, su galimybe užduoti patikslinamuosius bei papildomus klausimus“, – sakoma pranešime spaudai.

Užklausa bus nusiųsta pagal 1959 metų balandžio 20-osios Europos konvenciją dėl teisinės savitarpio pagalbos tiriant baudžiamąsias bylas.

REKLAMA
REKLAMA

44-erių A. Navalnas, vienas pagrindinių prezidento Vladimiro Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną pasijuto blogai skrydžio iš Tomsko į Maskvą metu. Lėktuvas neplanuotai nutūpė Omske ir A. Navalnas komos būsenos buvo nuvežtas į Omsko ligoninę. Rugpjūčio 22-ąją jis buvo pervežtas į kliniką „Charite“ Berlyne.

REKLAMA

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų. 

Rugsėjo 7-ąją klinika „Charite“ pranešė, kad A. Navalnas pabudo iš dirbtinės komos, jo būklė pagerėjo.

Kremlius smerkia kaip „absurdiškus“ mėginimus priskirti atsakomybę už apnuodijimą Rusijos valdžiai, teigdamas, kad nori išsiaiškinti, kas iš tikrųjų nutiko.

Daugelio šalių politikai mano, kad apnuodijimą tikriausiai užsakė vyriausybė, ir ragina Maskvą įrodyti, kad ji neprisidėjo prie incidento.

REKLAMA
REKLAMA

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį pareiškė, jog yra „didelė tikimybė“, kad nurodymą nunuodyti opozicionierių „davė aukšto rango Rusijos pareigūnai“. Kremlius tokį teiginį laiko „nepriimtinu“.

A. Navalno bendražygių teigimu, „Novičioko“, kovinės nervus paralyžiuojančios medžiagos, panaudojimas reiškia, kad už tai gali būti atsakinga tik Maskva.

Ši byla paskatino tarptautinę bendruomenę raginti Rusiją atlikti skaidrų tyrimą, grasindama kitu atveju paskelbti sankcijas. Tačiau šalis nepradėjo baudžiamojo tyrimo, nes rusų medikai, atlikę tyrimus opozicionieriui, esą nerado jo organizme jokių nuodų pėdsakų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sibiro transporto policija atlieka „patikrinimą“ dėl įvykio ir penktadienį paskelbė keletą išvadų apie A. Navalno veiklą.

Vynas ir kokteilis

Pareigūnai nustatė, kur A. Navalnas buvo apsistojęs ir ką valgė, taip pat kad jis gėrė „vyną ir alkoholinį kokteilį“.

Jie patvirtino, jog V. Putino kritikas lankėsi kavinėje „Vienna Coffeehouse“ Tomsko oro uoste, kur, kaip įtaria A. Navalno bendražygiai, jis buvo apnuodytas arbata.

Policija taip pat pareiškė apklaususi visus A. Navalną lydėjusius asmenis, išskyrus Mariną Pevčich, „Britanijoje nuolat gyvenančią“ moterį.

Tyrėjai dabar stengiasi susekti visus keleivius, keliavusius tuo pačiu reisu iš Tomsko į Maskvą kaip ir A. Navalnas, blogai pasijutęs per skrydį rugpjūčio 20 dieną, nurodoma policijos pareiškime.

REKLAMA

Rusija ne kartą skundėsi, kad Vokietija neatsako į jos prašymą susipažinti su medicininiais duomenimis, leidusius padaryti išvadą, jog A. Navalnas buvo apnuodytas medžiaga iš „Novičioko“ grupės.

Rusijos gydytojai visgi pranešė, kad suleido opozicionieriui priešnuodį nervus paralyžiuojančioms medžiagoms. Šį preparatą taip pat naudoja vokiečių medikai, šiuo metu gydantys A. Navalną ligoninėje Berlyne.

Maskvos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Vasilijus Nebenzia ketvirtadienį pareiškė Saugumo Tarybai, jog Rusijos gydytojai „išgelbėjo Aleksejų Navalną“, informavo rusų naujienų agentūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų