REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl moksleiviams įvairiose šalies ugdymo įstaigose nustatomos COVID-19 infekcijos daug galvos skausmo tenka ne tik įstaigų vadovams, bet ir tėvams. Jau dabar pasigirsta skundų, kad sunku gauti nedarbingumą vaikui turint peršalimo simptomų. Negana to, epidemiologų nurodymu vaikui prireikus izoliuotis nors tėvai nedarbingumą gaus, tačiau ne „Sodros“ išmoką.

Dėl moksleiviams įvairiose šalies ugdymo įstaigose nustatomos COVID-19 infekcijos daug galvos skausmo tenka ne tik įstaigų vadovams, bet ir tėvams. Jau dabar pasigirsta skundų, kad sunku gauti nedarbingumą vaikui turint peršalimo simptomų. Negana to, epidemiologų nurodymu vaikui prireikus izoliuotis nors tėvai nedarbingumą gaus, tačiau ne „Sodros“ išmoką.

REKLAMA

Vaikui sergant paprasčiausiu rinovirusu jis negali būti įleidžiamas į ugdymo įstaigą, tačiau jį slaugantiems tėvas nedarbingumo neduoda – tokius Lietuvos tėvų forumo susirūpinimo signalus, gautus Seimo valdybos, Sveikatos reikalų komiteto posėdyje perdavė parlamentarė Irena Degutienė.

Sulaukė tėvų skundų

Jos teigimu, teoriškai viskas kaip ir gražiai skamba, darbai kaip ir visi padaryti, bet kas kita yra kasdienis gyvenimas ir praktika.

REKLAMA
REKLAMA

„Vienas klausimų – tai, ką akcentavo ir profesorius Rimantas Kėvalas, kad artėja rudens periodas ir kaip ir kiekvieną rudenį tarp vaikų, ypač darželinukų ir pradinukų, yra labai paplitęs rinovirusas ir yra jau daug sloguojančių vaikų. 

REKLAMA

Kiekviena įstaiga – tiek darželis, tiek pradinė mokykla tokių vaikų į įstaigą neįsileidžia. O tėvai susiduria su problema, nes turi eiti į darbą. Natūralu, kad čia ne joks koronavirusas, elementarus sezoninis rinovirusas, tik sloguojama, peršti gerklę, temperatūros nėra, bet vaiko negali išleisti, o nedarbingumo lapelio šeimos gydytojas neišduoda“, – komentuodama asociacijos atsiųstą skundą kalbėjo parlamentarė.

Gali slaugyti, kol nesueis 14

Paprašyta pakomentuoti dabar galiojančią tvarką Socialinių reikalų ir darbo ministerija tikslino, kad iki kol vaikui sueis 14 m., tėvai turi teisę gauti nedarbingumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu vaikas karščiuoja ar turi kitų bet kurios ligos simptomų, reiškia, jis serga, todėl tėvai privalo kreiptis į gydymo įstaigą. Vaiko tėvai gali gauti nedarbingumą ir ligos išmoką sergančio vaiko iki 14 metų slaugymui ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų“, – teigiama atsiųstame atsakyme.

Visgi prieš rudens ligų sezoną patys šeimos gydytojai sako atsidūrę ypač įtemptoje situacijoje ir primena, kad skubėti atvykti pas gydytoją esant paprasčiausiai slogai nereikėtų, o pirmiausia skambinti telefonu.

Anot Aukštadvario pirminės sveikatos centro šeimos gydytojos Jurgos Dūdienės, pirmiausia bet kuriuo atveju turi būti pokalbis telefonu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Išklausęs situaciją gydytojas nuspręs, ar reikalinga apžiūra, ar gali vaikas gydytis su tėvais namuose kaip visada“, – sakė ji.

Specialistė pabrėžė, kad vos šiek tiek virš 37 pakilusi temperatūra dar nėra karščiavimas, jis skaičiuojamas nuo 38 laipsnių temperatūros.

„Taip, tos kelios dalys paprastai rodo, kad organizmas yra susidūręs su kažkokia, greičiausiai virusine infekcija, bet jei tai yra paprasčiausia sloga, nėra varginančio kosulio ir dusulio, tiek mažas, tiek suaugęs pacientas gali gydytis namuose.

Ir matuojant temperatūrą mokyklose visada reikėtų protingai pasižiūrėti. Tikrai nėra visada būtinybės tą pačią akimirką, tą pačią dieną skubėti pas gydytojus“, – aiškino gydytoja.

REKLAMA

Išmokų negaus

Tačiau kita situacija yra, jei kalbama apie vaiko priežiūrą šiam prireikus izoliuotis epidemiologų nurodymu.

Kaip informavo ministerijos atstovė Eglė Samoškaitė, mokykloje paskelbus infekcijų plitimą ribojantis režimą, ikimokyklinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai gali gauti nedarbingumą ir ligos išmoką sveiko vaiko priežiūrai ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų. 

Visgi kitais atvejais minėtąją išmoką tėvai matys kaip savo ausis.

„Jeigu vaikas neserga ir mokykloje nėra paskelbtas infekcijų plitimą ribojantis režimas, bet Nacionalinis visuomenės sveikatos centras paskiria vaikui izoliaciją, tokiu atveju vaiko tėvai gali gauti nedarbingumą, bet ligos išmokos „Sodra“ nemokėtų“ – dėstė ministerija.

REKLAMA

Kartu ministerijos atstovė pridūrė, kad artimiausiu metu tvarką ketinama keisti.

„Šiuo metu planuojame skubos tvarka priimti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus, kad paskyrus izoliaciją ikimokyklinukui, priešmokyklinukui ar pradinukui, jo tėvai galėtų gauti ligos išmoką ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų. Ligos išmokas bus siūloma išmokėti ir už esamą laikotarpį iki pakeitimų įsigaliojimo“, – informavo E. Samoškaitė.

Įspėjo mokyklas dėl atsakomybės

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė ne kartą pabrėžė, kad nedarbingumas tėvams nepriklauso, jei vaikai yra išsiųsti į izoliaciją, tačiau jie nėra patvirtinti kaip aukštos rizikos kontaktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gerbiame mokyklos sprendimą izoliuotis, dirbti nuotoliniu būdu, bet reikia prisiimti šio sprendimo pasekmes, nes jei vaikai negali mokytis vieni, jų tėvai nedarbingumo dėl vaikų priežiūros tikrai negaus, nes epidemiologinio pagrindo izoliacijai nebuvo“, – įspėjo ji. 

R. Lingienė ne kartą akcentavo, kad taip pat mokinių, kurie dabar yra izoliacijoje, tėvai neturi izoliuotis, nes tai yra vadinamasis kontakto, t.y. antrinis kontaktas.

„Tai yra tarptautinė praktika, tai nelaikoma didelės rizikos kontaktu. (...) Jei tėvai, kuriems nereikia izoliuotis, prižiūri mažamečius vaikus, kurie buvo antriniai kontaktai, tai jie negaus nedarbingumo pažymėjimo“, – sakė ji.

NVSC duomenimis, per trečiadienį buvo ištirti 5497 mėginiai, iš kurių 36 teigiami. Tai reiškia, kad šiuo metu bendras Covid-19 atvejų skaičius Lietuvoje pasiekė 3199 ribą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų