REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Lietuvos socialdemokratų partija pristatė rinkimų programą (Fotodiena/ Viltė Domkutė)

Lietuvos socialdemokratų partija pristatė rinkimų programą, kurioje negailėjo pažadų ir siūlymų. Kandidatu į premjerus siūlomas partijos pirmininkas Gintautas Paluckas trečiadienį pristatė plačią mokesčių sistemos pertvarką ir pažymėjo, kad seks estų pavyzdžiu, nes kultūrai Lietuvoje per mažai skiriama dėmesio.

5

Lietuvos socialdemokratų partija pristatė rinkimų programą, kurioje negailėjo pažadų ir siūlymų. Kandidatu į premjerus siūlomas partijos pirmininkas Gintautas Paluckas trečiadienį pristatė plačią mokesčių sistemos pertvarką ir pažymėjo, kad seks estų pavyzdžiu, nes kultūrai Lietuvoje per mažai skiriama dėmesio.

REKLAMA

Socialdemokratų tikslas – gauti daugiau mandatų nei per praėjusius Seimo rinkimus. Tuo metu socialdemokratai gavo 17 mandatų.

Pristatydamas rinkimų programą partijos pirmininkas G. Paluckas kvietė atkreipti dėmesį į programos struktūrą, kaip išdėstyti dalykai programoje – tai jų politiniai prioritetai. Pirmoje vietoje jie išskyrė šalies kultūrą ir tai įvardija kaip proveržį Lietuvai.

„Mes jau sekame estus, kurie savo kultūra per praėjusius ketverius metus pasirūpino gerokai stipriau nei mes. Todėl mes siekiame įsipareigojimo visų politinių partijų arba bent jau tų, kurios formuos valdančiąją koaliciją, kultūrai per ateinančius ketverius metus skirti 2 proc. BVP. Šiandien šis procentas sudaro 1,1 proc.“, – sakė socialdemokratų lyderis.

REKLAMA
REKLAMA

Antroje vietoje – švietimo sistema. Pasak G. Palucko, švietimo sistema turi užtikrinti kūrybiškumo skatinimą ir sklaidą.

„Švietimui mes siekiame nacionalinio švietimo susitarimo {...} Rinkiminis vajus neleido pasiekti šio susitarimo. Norėtume sutarti dėl 6 proc. nuo BVP skyrimo švietimo reikmėms“, – sakė G. Paluckas.

REKLAMA

Trečioji sritis – tai sveikatos apsauga. Socialdemokratai teigė, kad norėtų atsisieti nuo praeities ir dabartinės valdžios klaidų.

„Į darbotvarkę gražinti visa apimančią sveikatos sąvoką, kokia aprašyta Konstitucijoje. {...} Realiai mes turėtume kalbėti apie sveikatos tausojimą, dauginimą, gausinimą ir panašius dalykus. {...} požiūris, apimantis visą sveikatą turi dominuoti ir grįžti į politines darbotvarkes“ , – sakė G. Paluckas.

Neatmeta galimybės bendradarbiauti ir su socialdarbiečiais

Pasiteiravus, ar socialdemokratai mato galimybę po rinkimų bendradarbiauti su atskilusia Lietuvos socialdemokratų darbo partija, G. Paluckas to neatmetė.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai būtų didžiulė arogancija brokuoti ką nors, už ką nors, kol to nepadarė rinkėjai. Manau, kad rinkėjai geriausiai mato kas ir ką darė per praėjusį laikotarpį ir tuos dalykus įvertins. Kai turėsime rinkėjų įvertinimą, štai tada galės savo kompetencijas ir savo asmeniškumus ar politines nuostatas demonstruoti prie derybų stalo“, – kalbėjo partijos pirmininkas G. Paluckas.

Pasak G. Palucko, kalbant apie LSDP ir LSDDP, reikėtų skirti žodžius nuo darbų: „Mūsų buvę kolegos 2016 metais buvo labai stipriai kritikuojami už atliktus ir neatliktus darbus. Nenoriu grįžti atgal. Mes tas išvadas padarėme, o socialdemokratų darbo partija toliau važiuoja su senu bagažu. Ar tai yra efektyvu, ar ne – rinkėjai įvertins.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratai – apie mokestines reformas

Pristatydami socialdemokratų rinkimų programą, politikai kalbėjo apie mokesčius ir plačią jų pertvarką.

„Mes vieninteliai šnekame apie tai, kaip pinigus leisime ir drąsiai šnekame, kaip valstybė pinigus mokesčių pavidalu surinks. Kalbėti apie mokesčius yra labai nepopuliaru ir daugelis partijų apsiriboja išlaidų skiltimi.

Siekiame sumažinti vartojimo mokesčius, todėl siūlome išspręsti tam tikras šešėlio problemas, todėl siūlome 9 proc. PVM pagrindiniams baziniams maisto produktams“ , – sakė G. Paluckas.

Pasak G. Palucko, turi būti didinami mokesčiai, kurie nestabdo ekonomikos: „Pirmiausia, tai yra nuosavybės mokesčiai, tai yra pajamų mokesčiai iš kapitalo. Siekiame suvienodinti apmokestinamą pajamų, kylančių iš įvairių pajamų šaltinių.

REKLAMA

Šiandien turime unikalią situaciją, kai pajamos iš darbo užmokesčio yra apmokestinamos progresiniais laiptais arba tarifais, tuo metu įvairios kapitalo pajamos (ar išmokamas pelnas, ar iš nekilnojamojo turto) apmokestinamos ne progresiniais tarifais.

Pajamos turėtų būti apmokestinamos įvertinus visas metines pajamas konsoliduotas iš visų šaltinių. Tai būtų teisinga, kiek uždirbai per metus – tai tokie laipteliai ar tarifai yra pritaikomi“ , – sakė G. Paluckas.

Socialdemokratai siūlys didinti juridinių asmenų pelno mokestį palikdami dvi lengvatas – tai yra reinfvestuojamam pelnui bei tuo atveju, kai pelnu dalinamasi su darbuotojais.

„Svarbu, kad augimą pajaustų visa visuomenė“

Seimo narė Rasa Budbergytė teigė, kad socialdemokratai pasisako ir dės visas pastangas, kad Lietuvos ekonomika augtų, „kaip ir taip sėkmingai augo iki šiol“.

REKLAMA

„Mums svarbu, kad augimą pajaustų visa visuomenė, o ne dalis, kurie yra privilegijuoti gauti geresnes gyvenimo sąlygas ar pajamas.

Mūsų akiratyje, pirmiausia, investicijos į žmonių kvalifikaciją ir žinių gausinimą, kad žmogus galėtų dirbti ir uždirbti ne tik minimalų, bet ir sąžiningą atlyginimą“, – teigė R. Budbergytė.

Pasak R. Budbergytės, siekiama, kad būtų investuojama į sektorius, kurie imlūs darbo jėgai – tai transportas, tvari energetika, žemės ūkis, žalioji ekonomika ir skaitmeninė ekonomika.

Anot jos, turi būti pertvarkoma darbo rinka, kad darbo sąlygos žmonėms būtų nuspėjamos, kad turėtų skaidrias darbo apmokėjimo sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratai teigia, kad Lietuvoje veikiančios verslo agentūros turi būti konsoliduotos į dvi – investicijų ir inovacijų agentūras, nes smulkios ir vidutinės įmonės dažnai susiduria su pertekline biurokratija.

Socialdemokratų partija, „Vilmorus“ apklausos duomenimis, liepą buvo trečia populiariausia šalyje  – už ją ketino balsuoti 7,1 proc. apklaustųjų.

Seimo rinkimuose dalyvaujančios politinės partijos trečiadienį toliau pristato savo rinkimų programas ir rengia trumpas spaudos konferencijas.

09.00–09.30 Krikščionių sąjunga

09.45–10.15 Centro partija - tautininkai

10.30–11.00 Lietuvos žaliųjų partija

11.15–11.45 Lietuva - visų

12.00–12.30 Kartų solidarumas - Santalka Lietuvai

12.45–13.15 Lietuvos socialdemokratų darbo partija

13.30–14.00 Lietuvos socialdemokratų partija

14.15–14.45 Lietuvos Liaudies Partija

15.00–15.30 Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų