REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vis daugiau žmonių ima abejoti, ar koronavirusas yra toks pavojingas, kaip manyta iš pradžių. Apie viruso tikrumą, galimą grėsmę ir apsaugos priemones naujoje laidoje „Karštai su tv3.lt“ – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir biomedicinos mokslų daktaras imunologas Adas Darinskas.

Lietuvoje vis daugiau žmonių ima abejoti, ar koronavirusas yra toks pavojingas, kaip manyta iš pradžių. Apie viruso tikrumą, galimą grėsmę ir apsaugos priemones naujoje laidoje „Karštai su tv3.lt“ – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir biomedicinos mokslų daktaras imunologas Adas Darinskas.

REKLAMA

A. Veryga: virusas ir toliau plinta, tačiau kitur

Pasak A. Darinsko, saugotis nuo koronaviruso turėtų tie, kurie yra pažeidžiamiausi, tad kaukių ir kitų apsaugos priemonių visi gyventojai neturėtų nešioti.

„Senelių namuose atsiradus virusui ir mirs tie, kurie būtų mirę per pusę metų. Būkime adekvatūs“, – samprotauja imunologas. Laidos vedėjams paklausus, ar nereikėtų ribojimų dėl viruso taikyti tik vyresnio amžiaus žmonėms, esantiems rizikos grupėje, A. Veryga atkerta: „Na, taip, jei jauni žmonės negrįžtų pas vyresnio amžiaus žmones, būtų gerai.“

„Įvairūs gydytojai ir profesoriai jau sako, kad virusas silpsta, tad galbūt priemonės, kurių imamės, yra perteklinės?“ – klausta A. Verygos, bet ministras viruso pavojaus pokytį pripažįsta, tačiau dėl apsaugos priemonių lieka toks pat griežtas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Virusas nėra suinteresuotas visus išžudyti. Virusas prisitaiko, kad išgyventų. Tai, kad turime mažiau mirčių, nėra to paaiškinimas. Virusas tiesiog plinta kitur: jaunimo tarpe, o jie yra atsparesni“, – teigia A. Veryga.

REKLAMA

Liga  kaip loterija

Kas bus, jei pamiršime visas apsaugos nuo koronaviruso priemones, imunologas A. Darinskas teigia manantis, kad tragedijos šalyje nebus: didelio mirštamumo atsirasti neturėtų. 

„Mažiau žiūrėkit siaubo filmų. Nebuvo taip ir nebus. Visų pirma, žmonės turi imunitetą, su virusais mes gyvenome labai ilgą laiką, jie mus atakavo, atakuoja ir atakuos. Covid-19 persirgs praktiškai visi, galiu jus nuraminti. Jei gripo metu visus pakosėjusius nuvežtume į klinikas, klinikas paralyžiuotume“, – mintimis dalijasi A. Darinskas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Veryga sako, kad jokio imuniteto lietuviai dar neturi, o, A. Darinskui palyginus gripą ir koronavirusą, įspėja, kad šių dviejų ligų vienodinti nereikėtų. 

„Gripas turi specifinę apsaugos priemonę – vakciną, kurios koronavirusas neturi“, – sako ministras. O ir norint įgyti imunitetą, A. Verygos teigimu, pirmiausiai reikia laimėti savotišką žaidimą.

„Reikia imunitetą įgyti, o dar pirmiau reikia persirgti. Čia kaip loterija. Grįžtam prie natūralios atrankos“, – kalbėjo A. Veryga. 

A. Veryga: gėda klausytis tokių dalykų

Laidos metu taip pat paaiškėjo, kad užsienio lietuvių požiūris į virusą skiriasi. Amerikos lietuviai dėl viruso itin sunerimę, o štai Norvegijoje gyvenantis Rytis įsitikinęs – koronavirusas yra sąmokslas, o valdžia žmones apgaudinėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Girdėjau ir tikrai tikiu, kad ateina daktarai ir moka nukentėjusiems, kad pasirašytų nuo koronos. Sako, kad apmoka net laidotuves, jei pasirašai. Tai žmonės, jei neturi pinigų, ir pasirašinėja“, – dalijasi Rytis.

A. Veryga į šį Ryčio teiginį nusišypso ir atsako: „Jei paklaustume, kiek žmonių tiki, kad žemė yra plokščia, yra stebėtinai didelis procentas. Yra žmonės, kurie tiki, kad per chemtrailus yra barstomos vakcinos su mikročipais, tai man gėda yra klausytis tokių dalykų, tai rodo, kad su švietimo sistemom, ne tik Lietuvoj, bet ir pasauly yra problemų ir žmonės neturi elementaraus kritinio mąstymo. Niekas nemoka už diagnozuotus covid'us. Tai yra visiškas blefas ir dar viena sąmokslo teorija.“

REKLAMA

Kaukės kavinėse

Visuomenėje garsiai diskutuota apie Vyriausybės sprendimą grąžinti kaukes į kavines. Dalis žmonių dėl tokio sprendimo pyksta ir vadina jį nelogišku: laukdamas maisto turi būti su kauke, o ant stalo pasidėjęs vandens buteliuką, gali ją nusiimti.

A. Veryga tokiai kritikai lieka skeptiškas. „Kodėl mes užsikabinam už kokio dalyko, kuris yra smulkmena. Pametam esmę. Jeigu galima pasisaugoti, tai pasisaugokime“, – sako sveikatos apsaugos ministras.

A. Darinskas kaukių kavinėse tema dar pabrėžė ir virusų dozes. Esą kiekviena virusų sukeliama liga susirgti galima nuo skirtingų virusų kiekių. 

„Jei įkvėpei 10 viruso dalelių, tai nereiškia, kad jos tave susargdins. AIDS turi vieną viruso dozę, gripas kitą, Covid-19 dar kitą kiekį, kurio reikia. Aišku, jei tu imsi, įkvėpsi, iškvėpsi, tai yra ta pati loterija, kiek jis tave infekuos“, – sako imunologas.

REKLAMA

Į skaičius kaimyninėse šalyse žiūrėti nereikėtų

Latvijoje šiuo metu tokių ribojimų dėl koronaviruso, kokie yra Lietuvoje, nematyti. Šalyje yra patvirtinta beveik perpus mažiau koronaviruso atvejų, nei Lietuvoje, tačiau A. Veryga į kaimyninių šalių statistikas skatina nežiūrėti. 

„Latvių atostogos buvo daug vėliau nei mūsų. Jie nespėjo išvažiuoti ir parsivežti viruso į Šiaurės Italiją, kaip mes. Tai yra viena. O antra, kaimynai visi aplink užsidarė, tad latviams dar patiems užsidarinėti nereikėjo“, – dalijasi ministras.

A. Veryga kviečia visuomenę likti pilietiška ir sąmoninga. „Ne valdžiai čia kažką reikia suvaldyti, čia yra mūsų visų reikalas“, – sako ministras.

Imunologas A. Darinskas taip pat linki gyventojams būti sąmoningiems, tačiau daugiau mąstyti patiems. 

„Virusas yra, tai nėra durnystė, tai yra pavojus gyvybei, tačiau jis turi tam tikrus aiškius ir apibrėžtus skaičius“, – sako A. Darinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų