REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nelegalias šunų fermas savaitgalį siaubusios gyvūnų gerovės organizacijos dabar kyla į kovą su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Nelegalias šunų fermas savaitgalį siaubusios gyvūnų gerovės organizacijos dabar kyla į kovą su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

REKLAMA

Nors kraupius pastarųjų dienų įvykius, kai nelegaliose veisyklose aptikta daugybė leisgyvių ir sužalotų šunų jau tiria ir policija bei prokuratūra, aktyvistai dėl tarnybos nekompetencijos kreipėsi net į Vyriausybę. Vis garsiau kalbama ir apie nelegalaus verslo tinklą, į kurį galėjo būti įtraukti net ir tarnybos inspektoriai.

Drama prie nelegalaus veislyno Širvintose tęsėsi iki vėlyvos nakties, kai savanoriai, policijos pareigūnai ir veterinarai jau tik sutemus iš vietinio ūkininko perėmė daugybę nusilpusių šunų. Dalis keturkojų keliauja pas naujus šeimininkus, kiti gi laikinai globai į prieglaudas.

Gyvūnų teisių gynėjai pasakoja, kad nežmoniškomis sąlygomis pastatuose buvo laikoma kone pusšimtis šunų, deja, inspektoriams nustačius daugybę pažeidimų, dalis jų dingo arba buvo specialiai paleisti. Tad dar ir šiuo metu aktyvistai ieško apie keliasdešimties nelaimėlių.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o tie šunys, kuriuos veterinarams pavyko apžiūrėti, išties nusilpę ir ligoti. Taip pat rasta ir jauniklių apkarpytomis ausimis bei uodegomis. O vienų iš globos namų vadovė Ilma Germanienė atskleidžia ir kraupesnių nelegalaus verslo faktų.

REKLAMA

„Šiuo metu į prieglaudą yra paimta viena kalytė, kur veterinarai sako, kad jai yra apie dešimt metų. Ji yra dar laktuojanti, turi dar pieno, bet jau yra nėščia, laukiasi, būdama dešimties metų. Taip greitai kalės nepastoja, tam reikalingi hormoniniai vaistai, kad ji galėtų be perstojo rujoti ir vesti tuos šunelius“, – sako gyvūnų globos namų vadovė Ilma Germanienė.

Atidžiai pastarųjų dienų įvykius stebinti sveiko gyvūnų maisto verslo įkūrėja ir gerovės aktyvistė Agota Jakutytė tikina, kad tokio supurtymo visuomenei reikėjo, mat dalis tautiečių apie nelegalius veislynus nė nežinojo. Tačiau ji turi pastabų ir prie daugyklų ar apleistų sodybų budintiems savanoriams.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Agotos, aktyvistams trūksta struktūros, aiškios teisinių žinių bazės, o institucijoms konkrečių kriterijų, kas yra gyvūnų kankinimas ir kaip jį vertinti bei kaip užtikrinti, kad tokie atvejai nesikartotų. Tad prieš rinkimus dėmesio siekiančių politikų siūlomų didesnių baudų šiuo atveju nepakanka.

„Tai nėra naujiena, kad tos pačios daugyklos tarpusavyje susiję ir turi milžinišką tinklą. Dėl to ir yra blogai, visas tas važiavimas nestruktūrizuotas, nes jie vieni kitus įspėja. Mes nuvažiuojame į vietą ir neberandame gyvūnų. Arba jie, kaip dabar matome, yra sudeginti kur nors ar užkasami, ar paliekami tiesiog maišuose“, – pasakoja gyvūnų gerovės aktyvistė Agota Jakutytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyvūnų globėjai pasakoja, kad tokie nelegalūs veislynai gyvūnus siūlydavo skelbimų portaluose. Įsigyti šuniuką ar kačiuką siūloma tiesiog susitikus prie prekybos centro. Žinoma, be jokių dokumentų, sertifikatų ar ženklinimo mikroschemomis.

Tiesa, pastarosiomis dienomis tokius skelbimus šešėlio verslininkai masiškai trina. O, pasak aktyvistų, neseniai gimę keturkojai, kaip ir Širvintose, kurių nepavyko parduoti, yra galimai nužudomi.

„Paties savininko sugyventinė prieš porą dienų buvo įsikėlusi į feisbuką, kad pardavinėja Šiba Inu šuniukus naujos vados, kurie yra gimę rugpjūčio 24 dieną, tad jiems yra apie dvi savaites. Nenorime tikėti, kad tai tiesa, bet gali būti, kad tie šuniukai yra tam maiše, kurį radome“, – teigia aktyvistė Guostė Tuskenytė.

REKLAMA

Gyvūnų mylėtojų kritika šiomis dienomis skrieja ir link valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Esą šios institucijos inspektoriai arba ir anksčiau žinojo apie veisyklas ir nesiėmė veiksmų, arba net yra nelegalaus verslo tinklo dalis. Tarnybos vadovas Darius Remeika sako, kad šiuo metu yra tiriama 13 žiauraus elgesio su gyvūnais ar nepriežiūros epizodų ir aiškinamasi, ar išties specialistai tinkamai atliko savo pareigas. Tiesa, egzistuojančio tinklo jis neatmeta.

„Iš atskirų epizodų yra matoma, kad tam tikri žmonės yra susiję. Vienas laikytojas turi vienoje vietoje veisyklą, tada visiškai kitoje vietoje ar net tame pačiame rajone su susietais asmenimis. Tokių epizodų yra, kad matomas tam tikras tinklelis. Todėl prisijungia ir policijos pajėgos, kurios padeda vykdyti ikiteisminius tyrimus“, – kalbėjo tarnybos direktorius  Darius Remeika.

REKLAMA

Šiuo metu policija kartu su prokuratūra yra pradėjusi penkis ikiteisminius tyrimus dėl galimų pažeidimų ir neleistinos veiklos Alytuje, Marijampolėje, Tauragėje, Širvintų ir Kretingos rajonuose. Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis sako, kad šiemet iš viso pradėti 58 tyrimai dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. O dėl pastarųjų įvykiu savo išvadas jau pateikė ir veterinarai, kurie nustatė grubių pažeidimų, buvo rasta ir keturkojų gaišenų, kaulų, negyvų jauniklių.

„Kalbant apie prekybą ir dauginimą tų gyvūnų, tai yra nelegali veikla ir pakankamai komplikuota yra surinkti įrodymus, todėl kad visuomenė toleruoja tokius dalykus ir natūralu, kad paklausą sukuria pirkdami žymiai pigiau tuos gyvūnus, kurie yra neregistruoti, netinkamomis sąlygomis veisti“, – sako valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie situaciją informuotas ir žemės ūkio ministras. Tiesa tarnyboje atlikti vidinio tyrimo jis kol kas nepavedė. Andrius Palionis lauks, kol įstaigos vadovas pateiks veiksmų planą.

„Tikrai neturime informacijos, kad čia būtų kažkaip piktnaudžiaujama ar dirbtinai faktai nuslepiami. Reikia sulaukti pasiūlymų ir tarnybos vadovo, ir tada žiūrėsime, kokių pokyčių reikia“, – pasakoja ministro patarėjas Rosvaldas Gorbačiovas.

Net 24 gyvūnų gerovės organizacijos dėl galimos VMVT nekompetencijos kreipėsi į Vyriausybę ir reikalauja neatidėliotinų veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų