REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos režimo elgesys yra ciniškas ir reikalauja tvirto Europos Sąjungos (ES) atsako, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Baltarusijos režimo elgesys yra ciniškas ir reikalauja tvirto Europos Sąjungos (ES) atsako, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA

„Įvykiai veja vienas kitą, šviežiausias – apie M. Kalesnikavos sulaikymą, tiesą sakant, ne taip daug liko Tarybos narių, kurie dar veikia laisvėje. Režimo pasirinkta taktika tokia, kad vietoj to, kad ieškotų dialogo su žmonėmis, po vieną neutralizuojami komiteto nariai, ir tas vyksta keistai, vos ne NKVD metodais“, – pirmadienį žurnalistams sakė L. Linkevičius.

Remdamasis liudininkais portalas tut.by pranešė, kad Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos narę Maryją Kalesnikavą pirmadienį ryte Minsko centre nežinomi asmenys įsodino į mikroautobusą ir kažkur išsivežė.

„Kažkokie asmenys, neidentifikuoti, pagrobia, faktas, kad tai yra ciniškas elgesys, visiškai netoleruotinas ir reikalaujantis tvirtos, aiškios, ne tik nacionalinės pozicijos įvairių ES šalių, bet ir Europos Sąjungos kaip organizacijos, kad taip būtų ne kaip iki šiol, o ryžtingai, apie tai irgi kalbėjom, ką gali parlamentas, kuri netrukus susirinks, ką gali Europos Parlamentas“, – situaciją komentavo L. Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pirmadienį susitiko su Seimo delegacijos Baltarusijos klausimais suderinti veiksmų dėl situacijos kaimyninėje šalyje ir aptarti darbotvarkės.

REKLAMA

Delegacijos atstovas konservatorius Žygimantas Pavilionis teigė, kad svarbiausi dabartiniai tikslai yra palaikyti Lietuvoje esančią  Baltarusijos opozicijos kandidatę prezidento rinkimuose Sviatlaną Cichanouskają ir neleisti Rusijai „aneksuoti Baltarusijos, pasinaudojant tuo silpnumu“.

„Svarbiausias uždavinys – neprarast laiko Vakarų fronte. Turime pažadinti Vakarus pačiu artimiausiu metu aiškiai pasakyti, kad Lukašenka nelegitimus, negali būti jokių jo inauguracijų, kurios paslėps arba išbalins tuos nusikaltimus, ir ypač negalimi jokie veiksmai, kuriais jis nori parduot savo šalį Rusijai“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

REKLAMA
REKLAMA

„Kas šiuo metu ruošiama Maskvoje – nelegitimi šalies aneksija, pasiūlant sudaryti muitų, mokesčių, pinigų sąjungą, aneksuojant valstybę, pasinaudojant tuo silpnumu“, – pažymėjo Ž. Pavilionis.

Konservatorius Emanuelis Zingeris teigė, kad šiuo metu sprendžiamas klausimas, „ar mes 700 kilometrų turėsime Rusijos sieną, ar Baltarusijos sieną“. „Jei Baltarusijos demokratija laimės, mes čia neturėsime Rusijos sienos“, – pabrėžė parlamentaras.

Delegacijos vadovas, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas taip pat sakė, kad tikisi nuvykti į Baltarusiją, „kai režimas nusilps ir bus priverstas derėtis“, nors šiuo metu delegacijos vizitas ir neįmanomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų delegacija, kol neišvyksta į Baltarusiją, tampa koordinaciniu centru visiems Baltarusijos reikalams, o išvykimas į Baltarusiją, kuris buvo pirminė idėja, įvyks anksčiau ar vėliau, kai režimas nusilps ir bus priverstas derėtis“, – sakė G. Kirkilas.

Seimo valdyba praėjusią savaitę sudarė Lietuvos parlamentarų delegaciją, kuri Baltarusijos reikalais rūpinsis Lietuvoje ir, atsiradus galimybei, vyktų į Minską.

Delegaciją sudaro įvairių Seimo frakcijų atstovai, priklausantys Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetams. Jos vadovu paskirtas G. Kirkilas.

Po prezidento rinkimų Baltarusijoje rugpjūčio pradžioje prasidėjus protesto akcijoms ir ėmus naudoti smurtą prieš protestuotojus, Lietuvos parlamentarai pareiškė iniciatyvą vykti į Baltarusiją ir paraginti Aliaksandro Lukašenkos režimą sėsti prie derybų stalo su opozicija. Tačiau Lietuvos parlamentarai yra sulaukę žinios, kad Minske jie nepageidaujami ir nebus įleidžiami į kaimyninę šalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų