REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neretai prie būsto nuomos skelbimų galima rasti užrašą: priimsime tik be vaikų ir be gyvūnų. Tėvams su mažais vaikais ar žmonėms su augintiniais rasti naujus namus gali tapti beveik neįmanoma. Atlikome trumpą eksperimentą: keliems butų savininkams paskambinome kaip daugiavaikiai tėvai ir šunų augintojai.

Neretai prie būsto nuomos skelbimų galima rasti užrašą: priimsime tik be vaikų ir be gyvūnų. Tėvams su mažais vaikais ar žmonėms su augintiniais rasti naujus namus gali tapti beveik neįmanoma. Atlikome trumpą eksperimentą: keliems butų savininkams paskambinome kaip daugiavaikiai tėvai ir šunų augintojai.

REKLAMA

Pateikiame, kaip vyko pokalbis su būstą išnuomojančiu asmeniu:

– Alio?

– Sveiki, skambinu dėl jūsų trijų kambarių buto Rudens gatvėje. Ar priimtumėte su trimis vaikais ir šunimi?

– Oj ne, nejuokaukite…

Paieška taip baigtis galėjo ir beveik neprasidėjusi. Radę daugiavaikei šeimai su šunimi puikiai tinkantį butą jo išsinuomoti negalėjome dėl to, kad turime vaikų. Buto savininkė sako jau turinti neigiamos patirties su mažamečiais.

„Esu keturių vaikų močiutė. Atsirado nuomininkai su keturiais vaikais, aš kažkaip be baimės įleidau. Gyveno mano anūkai, nebuvo jokių problemų. Dabar aš gailiuosi, nes po jų išėjimo butas praktiškai tiek sugadintas, kad turėjau generalinį remontą daryti. Liko sveikas tik lubinis šviestuvas“, – liūdi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Ji sako esanti neįgali, butą prižiūri viena, tad remontuoti butą, kai išsikėlė nuomininkai su vaikais, neturi nei sveikatos, nei pinigų. „Nuomininkai palieka užstatą ir įsivaizduoja, kad nuomotojas tą užstatą panaudoja kažką įsigyti. Vienas dalykas yra įsigyti, o kitas dalykas yra rasti meistrų. Reikia labai daug laiko ir pastangų“, – samprotauja moteris.

REKLAMA

Gyvūnų bijo dėl alergijos

Nepavykus susitarti dėl Rudens gatvėje esančio buto, ieškome kito. Naujiems gyventojams yra atviras puikus trijų kambarių butas Sporto gatvėje. Butą nuomojantis vyras telefono ragelį pakelia linksmu tonu. Sako, šeimą su vaikais tikrai priimtų, tačiau linksmas tonas iš jo balso dingsta išgirdus apie šunį.

„Ne, ne, alergija paskui būna kitiems, – sako vyras. – Ne dėl to, kad nemėgstu, aš šiaip myliu gyvūnus, bet kiti žmonės neperneša, va, kur bėda. O dar, kas turi katę ar šunį, su laiku atsiras ir kvapas.“

REKLAMA
REKLAMA

Vyras teigia, kad priimdamas vienus nuomininkus privalo galvoti apie į butą įsikeliančius naujus žmones – jog niekam nekiltų problemų.

Problema žinoma

Susisiekus su nekilnojamojo turto agentu Tomu Ignatavičiumi, šis patvirtina: daugiavaikei šeimai ir dar su gyvūnu naujus namus rasti yra sudėtinga. Nuomotojus gąsdina nedrausmingi vaikai, neišauklėti gyvūnai ir alergijos.

„Nuomotojų tikslas yra, kad jų turtas kuo mažiau nuvertėtų. Paprastas dalykas. Vieniši žmonės ir šeimos ar žmonės su gyvūnais turi kitokius interesus, tad turtas nusidėvi skirtingai“, – sako T. Ignatavičius.

Kalbėdamas apie tėvus su mažais vaikais agentas išskiria vieną svarbią visuomenės problemą: „Jei tėvai vieniši ar daugiavaikiai, tai iškyla mokumo klausimas. Egzistuoja stereotipai, kad jei daugiavaikiai, tai jau yra asocialai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie gyvūnus, agentas jokių stereotipų neįžvelgia, tik taip pat pabrėžia gyvūnų sukeliamas sveikatos problemas: „Kažkas ateina su katinu, o vėliau kitas nuomininkas čia negali gyventi, nes yra alergiškas katinams. Tai yra tokie gyvenimiški dalykai.“

Už žalą atsakyti turi nuomininkai

T. Ignatavičius pabrėžia, kad už žalą, padarytą nuomojamam būstui atsakyti turi tie, kurie tuos nuostolius ir padarė. Jei vaikai flomasteriais išpiešė sieną ar šuo nugraužė sofos kampą – atsakomybę prisiimti turėtų vaikų tėvai ar šuns šeimininkai.

„Prieš įleidžiant į būstą padaromos nuotraukos. Tokios būklės, kokios butas buvo perduotas, turi būti ir grąžinamas. Yra perdavimo–priėmimo aktas, tame akte tokį dalyką pasirašome“, – aiškina nekilnojamojo turto agentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų