REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po įspūdingo vakarykščio taikaus protesto Minske ir kituose Baltarusijos miestuose, sekė ne tik brutalių sulaikymų kupinas vakaras, bet ir neramus pirmadienis. Šiandien neuniformuoti asmenys Minsko centre į mikroautobusą įgrūdo ir išsivežė Sviatlanos Cichanouskajos kolegę, Babarykos štabo vadovę Maryją Kalesnikavą.

Po įspūdingo vakarykščio taikaus protesto Minske ir kituose Baltarusijos miestuose, sekė ne tik brutalių sulaikymų kupinas vakaras, bet ir neramus pirmadienis. Šiandien neuniformuoti asmenys Minsko centre į mikroautobusą įgrūdo ir išsivežė Sviatlanos Cichanouskajos kolegę, Babarykos štabo vadovę Maryją Kalesnikavą.

REKLAMA

Minsko centru važiuojančio automobilio vaizdo registratorius, kaip teigiama, užfiksavo kaip tik tą akimirką, kai prie Nacionalinės dailės galerijos pastato apie 10 val. ryte į juodą mikroautobusą tamsintais langais neuniformuotų vyrų su kaukėmis buvo įgrūsta M. Kalesnikava. S. Cichanouskajos bendražygė ir opozicijos sukurtos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė.

Jos pagrobimą matė praeiviai, o netrukus dingo ir dar keli M. Kalesnikavos kolegos iš opozicinės Koordinacinės tarybos. Jokios tarnybos apie jos sulaikymą nesivargino pranešti ir svarstoma, kad čia galėjo pasidarbuoti Baltarusijos KGB.

REKLAMA
REKLAMA

„Šią akimirką laisvėje ir Baltarusijoje lieka tik 2 prezidiumo nariai. Tai yra Maksimas Znakas, kuris yra teisininkas, ir Nobelio premijos laureatė Svetlana Aliksijevič. Visi kiti koordinacinės tarybos nariai yra tremtyje, priverstinėje tremtyje“, – sako Europos humanitarinio universiteto atstovas Maksimas Milta.

REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministras šiuos režimo veiksmus sulygino su NKVD metodais. Paragino režimą nedelsiant paleisti opozicionierę. Esą Minskas už tai turėtų sulaukti tvirto ES atsako.

„Kažkokie asmenys, neidentifikuoti, pagrobia, faktas, kad tai yra ciniškas elgesys, visiškai netoleruotinas ir reikalaujantis tvirtos, aiškios, ne tik nacionalinės pozicijos įvairių ES šalių, bet ir Europos Sąjungos kaip organizacijos, kad taip būtų ne kaip iki šiol, o ryžtingai, apie tai irgi kalbėjome, ką gali parlamentas, kuri netrukus susirinks, ką gali Europos Parlamentas“, – pasakoja užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

O Baltarusijoje tęsiasi taikios akcijos. Protesto prieš A. Lukašenkos režimą simboliu tapusį 1916-ųjų baltarusišką himną „Pogonia“ studentai gieda Baltarusijos valstybiniame universitete, biologijos fakultete. Panašu, kad pastarosiomis dienomis šalyje vykę grubūs baltarusių studentų sulaikymai dar labiau paskatino jaunimą kovoti už laisvę.

Baltarusijos sostinės centre esančios kavinės „O‘Petit“ nuo pareigūnų lazdų smūgių dūžtančius langus filmavę aplinkiniai sako, kad pagaliu darbavosi ir kaukėtiems vyrams vadovavo veikiausiai pats Kovos su organizuotu nusikalstamumu ir korupcija departamento prie VRM vadas Nikolajus Karpenkovas. Išdaužus stiklą ir atidarius kavinės duris, prasidėjo sulaikymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos už kelių šimtų metrų nuo šios vietos maždaug tuo pat metu panašaus sulaikymo taip pat pasislėpęs kavinėje per plauką išvengė Minske įvykius stebintis M. Milta.

„Iš esmės tai buvo maždaug 10 sek. reakcijos klausimas, per kurį man pavyko pabėgti į vieną iš šalia esančių kavinių. Man pasisekė, kad į tą kavinę neįsiveržė nei gaujininkai, nei OMON-ininkai…“, – teigia M. Milta.

M. Milta sako, kad civiliais drabužiais apsirengę režimo pakalikai – baltarusių vadinami „tichari“ – būna įvairių tarnybų pareigūnai:

„Būtent jie ir vykdė visą savaitę studentų sulaikymus studijų korpusuose ar universitetuose, ir šalia universitetų, kai vyko studentų eisenos nuo pat rugsėjo 1 d. Būtent šitie žmonės sulaikydavo miegamuosiuose rajonuose protestuotojus arba tiesiog gyventojus. Šitie žmonės būdavo atsakingi ir už langų daužymą mašinų pavažiuojančių ir parodančių palaikymą protestuotojams.“

REKLAMA

Minske žmonės net į upę prie Pergalės parko šoko vengdami sulaikymų, kai prie jų priartėjo kaukėti vyrai.

Ne visiems, deja, pasiseka pasprukti. Vakarykštis vakaras po šimtatūkstantinės eisenos daug kam baigėsi liūdnai. Net tiems, kas nedalyvavo eisenose. Štai po pareigūnų smūgių drebėti pradėjusį jauną vyrą išgelbėjo jį savo kūnu uždengusi moteris.

Šiandien tapo žinoma ir apie dar vieną galimą protestų Baltarusijoje auką. Minske šeštadienį buvo rastas jauno 1995 m. gimusio jaunuolio lavonas. Jo artimieji pareiškė, kad kūnas nusėtas mėlynėmis, pramuštas pakaušis.

Neįtikėtina, bet tuo pat metu Vidaus reikalų ministras Jurijus Karajevas skelbia, kad pasaulyje nėra kitos tokios humaniškos ir labiau išlaikytos milicijos nei Baltarusijoje.

REKLAMA

Deja, panašu, kad intensyvėja ir sulaikymai. Vakarykščių akcijų metu oficialiai sulaikyta per 630 protestuotojų. O tai didžiausias skaičius pastarosiomis savaitėmis. Vakar Minske sulaikytas net 12-metis Jaroslavas, ant asfalto užrašęs 3 % – esą tik tiek palaiko Lukašenką.

Kremlius skelbia, kad Lukašenka su Putinu turėtų gyvai susitikti artimiausiu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų