REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu lietuviai itin jautriai reaguoja į kertamus medžius. Štai ir dabar Kuršėnų parke, išgirdę burzgiančius pjūklus ir pamatę virstančius medžius, vietos gyventojai sunerimo. Neradę užtarimo, pas rajono merą kuršėniškiai kreipėsi pagalbos į TV3 televiziją. 

Pastaruoju metu lietuviai itin jautriai reaguoja į kertamus medžius. Štai ir dabar Kuršėnų parke, išgirdę burzgiančius pjūklus ir pamatę virstančius medžius, vietos gyventojai sunerimo. Neradę užtarimo, pas rajono merą kuršėniškiai kreipėsi pagalbos į TV3 televiziją. 

REKLAMA

Liūdnos nuotaikos kuršėniškių, gyvenančių šalia Daugėlių pušyno parko. Gyventojai skundžiasi, kad jau kelias savaites darbininkai intensyviai kerta, jų nuomone, visiškai sveikus medžius.

„Kertami medžiai, kurie gali augti toliau, yra sausuoliai, bet, visų pirma, pjaunami sveiki medžiai“, – sako kuršėniškis Rimas Denicas.

„Visi Kuršėnai tiesiog ūžia. Tiesiogine prasme ūžia. Visi mato, bet niekas nieko. Feisbuke pasidalija, kodėl taip, kodėl taip. Yra pjaunami nežymėti medžiai, turiu nusifotografavus, nupjautas ąžuolas, žaliausias, gražiausias ąžuolas“, – pasakoja kuršėniškė Jolanta Liaudanskienė.

REKLAMA
REKLAMA

„STOP linijų, nieko nėra, pamato, kad kažkas vaikšto, susirenka daiktus, susipakuoja, išvažiuoja. Taip pat ir dabar filmuojant mačiau, kaip traktorius greit išskubėjo, be medienos, be nieko, greit išvyko iš pušyno. Ten toliau pjovė medžius, puikiai girdėjom atėję, dabar nutilo viskas“, – teigia kuršėniškis Simas Olišauskas.

REKLAMA

Iš tiesų, darbininkai, lyg darytų kažką neteisėto, greitai pasišalina iš savo darbo vietos. Darbų vadovas atsakė, kad esąs pas gydytojus ir atvažiuoti pasikalbėti su žmonėmis šiuo metu negali. O kuršėniškai vedžioja po parką ir rodo nukirstus, atrodytų, sveikus medžius. Yra ir prieštaraujančių, manančių, kad retinti medžius būtina.

„Turi mišką atnaujinti. Kiek jis gali būti – du šimtus metų? Nieko nedaryt tam miške? Miškas yra tvarkomas. Taip įsivaizduoju“, – kalbėjo kuršėniškis Vytautas Grigalaitis.

Bevaikštinėjant paaiškinti situacijos ateina ir urėdijos atstovai. Gyventojai jiems žeria priekaištus, kad su jais nebuvo tartasi, o miškininkai sako: paskelbus, kad parkas bus retinamas, nesulaukė nė vieno interesanto ir šurmulys kilo tik prasidėjus darbams.

REKLAMA
REKLAMA

„Atrinkom medžius, manau, teisingai, ypatingai tuos, kurie yra pavojingi, kurie medžiams trukdo augt arba artimiausiu metu gali būti pavojingi. Tie medžiai yra išimami ir miškas yra po truputį pakeičiamas į rekreacinį mišką, kuris yra numatytas mūsų tiksluose“, – sako Kuršėnų regioninio padalinio vadovas Giedrius Tamošiūnas.

„Mūsų ir tikslas sausus bei pavojingus medžius išimti. Tai tas tikslas mūsų nėra pasiektas. Sausi medžiai neišimti. Tikrai palaikom žmones, sausuoliai neišimti“, – pasakoja vyriausias miškininkas Vytautas Rupšys.

„Visa nukirsta mediena yra skaičiuojama ir turi patekti į valstybinius aukcionus. Miškininkas rodo medį ir aiškina, kodėl jis buvo nukirstas“, – teigia G. Tamošiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kelmai dar yra balti, gražūs, bet matom – jau yra puvinio dėmės. Ir medis yra sausas. Tai, jei žiūrėsim po kirtimo vien tik kelmą, atrodys, kad mes kirtom medžius, kurie buvo žali ir turėjo augti toliau. Dabar šiuo atveju matom: žievė jau nusilupus seniai ir medis buvo žuvęs.“  

Gyventojai pastebi ir pavojingai aukštai pakibusią šaką, kuri bet kuriuo metu gali nukristi.

Miškininkai sako, kad įpareigos darbų vykdytojus pradžioje aptverti pavojingą vietą, o paskui ir nukelti šią didelę šaką.

Su gyventojais žadama susitikti po savaitgalio ir dar kartą aptarti, kuriuos medžius, jų nuomone, reikėtų palikti, kuriuos galima šalinti. Ir kuršėniškiams šiek tiek paaiškėjo, kas yra daroma jų parke.

REKLAMA

„Pagal tai, ką išgirdom iš atsakingų asmenų, planai daromi tokie, kad nebepaliktų natūralios gamtos arti žmogaus. Mes siekiam savo protestu, susirinkę čia, išsaugoti kuo natūralesnį šitą mišką, kurį turim. Dar kol kas“, – pasakoja kuršėniškė Jolanta Liaudanskienė.

„Man atrodo, kad kai kurie medžiai dar turėtų būti peržiūrimi. Nes jie taip pat ir patys pažiūrėję dar kai kur suabejojo. Ar tikrai tas medis turėjo būti pažymėtas, ar ne“, – teigia kuršėniškė Vida Olišauskienė.

Vis tik kai kurie gyventojai norėtų, kad čia liktų tankesnis miškas, o ne išretintas permatomas parkas, kaip yra numatyta planuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų