REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamykla Kaune vis labiau kaitina aplinkinių aistras. Neapsikentę smarvės gyventojai jau rengia prie gamyklos gedulingas procesijas ir taip siekia jos uždarymo. Apie neekonomiškos gamyklos likvidavimą prabyla vis daugiau jos dalininkų, o štai Aplinkos ministerija ragina neskubėti.

Mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamykla Kaune vis labiau kaitina aplinkinių aistras. Neapsikentę smarvės gyventojai jau rengia prie gamyklos gedulingas procesijas ir taip siekia jos uždarymo. Apie neekonomiškos gamyklos likvidavimą prabyla vis daugiau jos dalininkų, o štai Aplinkos ministerija ragina neskubėti.

REKLAMA

Skambant gedulingai muzikai, nešini vainikais ir degančiomis žvakėmis – improvizuotoje laidotuvių procesijoje prie Mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamyklos žingsniuoja iš jos sklindančio dvoko neapsikentę miesto ir rajono gyventojai.

„Tikėdamiesi, kad jau šiais metais įmonei taršos leidimas bus panaikintas ir ji bus likviduota su tokia veikla, kokią ji vykdo dabar“, – sako gyventoja Greta Varnaitė-Venskienė.

„Mes reikalavom, tai tik dėl žmonių visuomeninės veiklos kaminas atsirado ir kaminas ir tvarkėsi, bet nuolatos toliau smirda smirda ir čia jau nebėra ką tvarkyt, čia reikia uždaryt“, – pasakoja gyventojas Evaldas Kaltenis.

REKLAMA
REKLAMA

Apsiginklavę plakatais ir dujokaukėmis žmonės sako penkerius metus priverstinai kvėpavo 35 milijonus eurų atsiėjusios gamyklos smarve, kuri keldavo iš miego ir ne vienam kirto per sveikatą:

REKLAMA

„Tas kvapas patenka į patalpas, turi miegot toj smarvėj – prabundi galvą skauda, kitus žmones beria, vimdo kitus.“

„Rytais ir vakarais. Naktį neįmanoma miegot su atidarytais langais.“

„Dvėseliena, dabar jaučiama, toks labai nemalonus šlykštus kvapas labai.“

Gyventojai siekia, kad sąvartyno tvaiką skleidžianti gamykla nebedirbtų. Aplinkosaugininkai jau ne kartą tikrino šią gamyklą – pažeidimų čia apstu.

„Visų pirma kvapas, todėl ir yra nustatytas reikalavimas tiek priimti atliekas, tiek vykdyti apdorojimą uždarose patalpose, kad kuo mažiau sklistų kvapas ir sukeltų neigiamų pojūčių aplinkos gyventojams“, – teigia Aplinkos ministerijos atstovė Agnė Bagočiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkosaugininkai atlieka ir įvairiausius taršos matavimus.

„Šiuo metu imam amoniako mėginius, paros. Bus atliekami tyrimai laboratorijoje, dabar tik pagal kvapą galima spręst, kad yra nemalonus kvapas“, – kalbėjo aplinkosaugininkas Rimas Mišeikis.

Dažnai genda ir gamyklos įranga. Štai ir protesto metu į gamyklos teritoriją vis suka vilkikai – pasikrauti jos sandėlį perpildžiusių kauniečių šiukšlių, sugedus įrengimams dabar atliekos tonomis keliauja į Zabieliškyje esantį padalinį.

Iki šiol apie gamyklos ateitį kiek abstrakčiai kalbėję Kauno miesto savivaldybės atstovai, dabar jau sako sieksią jos likvidavimo, tik reikia luktelėt bent kelis mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nėra paprastas dalykas paimt ir uždaryt, čia ne kioskas. Kitais metais sausio 20 dieną baigiasi, Europos Sąjungos terminas, kada jų jau nereiktų grąžinti Europos Sąjungai, tai yra pagrindas“, – sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

O štai Aplinkos ministerijos atstovai Kauno regiono savivaldybėms kol kas su uždarymu pataria neskubėti – esą būtina tam pasiruošti, kad šiukšlės būtų tvarkomos tinkamai. Kitaip grės baudos.

„O kokiomis gi priemonėmis mes užtikrinsime, visų pirma Kauno regiono savivaldybės užtikrins, kad į sąvartynus ir į deginimo įrenginius nepakliūtų tos atliekos, kurios gali būti perdirbamos, nes tai tiek Lietuvos, tiek europinis reikalavimas“, – pasakoja A. Bagočiūtė.

REKLAMA

Tačiau gamyklos dalininkai atkerta, kad rūšiuoti gyventojai patys jau išmoko, o ši gamykla visiškai neekonomiška, mat čia iš visų atvežamų atliekų surūšiuojama vos du procentai perdirbimui tinkamų antrinių žaliavų. O smarvę skleidžia nereikalinga komposto gamyba. Tad gamyklos paslaugų anksčiau pranešė ketinančios atsisakyt ir Jonavos bei Kauno rajonų valdžios.

„Nėra tokio Lietuvoj kito rūšiavimo punkto kaip Kauno apskrity, kuris ne tik mechaninį atskyrimą daro, bet jis daro ir biologinį rūšiavimą arba to komposto gamybą“, – teigia Kauno rajono vicemeras Antanas Nesteckis.

Kitą savaitę gamyklą valdančio Kauno regiono atliekų tvarkymo centro dalininkai, tarp kurių 6 savivaldybės ir įmonė „Kauno švara“, planuoja spręsti gamyklos likimą, o Aplinkos apsaugos departamentas kreipėsi į prokuratūrą ir prašo ištirti, ar eksploatuojant šią gamyklą nebuvo padaryta nusikalstama veika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų