REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
TV3 laidos „Pasaulis pagal moteris“ akimirkos

Kaimynėje Baltarusijoje rinkimų naktį prasidėjęs smurtas tęsiasi iki šiol – žmonės mušami, uždaromi į izoliatorius arba dingsta be pėdsakų. Visa tai vyksta šiandien, visai šalia, apie tai TV3 laidos „Pasaulis pagal moteris“ žiūrovams jau šį sekmadienį papasakos Lietuvoje studijavusi baltarusė Vika Andrukovič, Gardine kartu su kitais kovojanti už laisvę.

4

Kaimynėje Baltarusijoje rinkimų naktį prasidėjęs smurtas tęsiasi iki šiol – žmonės mušami, uždaromi į izoliatorius arba dingsta be pėdsakų. Visa tai vyksta šiandien, visai šalia, apie tai TV3 laidos „Pasaulis pagal moteris“ žiūrovams jau šį sekmadienį papasakos Lietuvoje studijavusi baltarusė Vika Andrukovič, Gardine kartu su kitais kovojanti už laisvę.

REKLAMA

Šiandien mergina savanoriauja Žmogaus teisių organizacijoje, padeda žmonių teisių gynėjams bei gydytojams ligoninėse, nes nuo režimo nukentėjusių žmonių skaičius drastiškai išaugo, o jų sužalojimai šokiruoja net visko mačiusius medikus, rašoma pranešime spaudai.

Šiurpūs liudijimai

Ligoninėje dirbanti savanorė Vika atvirai papasakos, kokios būklės žmonės pasiekia ligoninę – sumušti iki mėlynumo taip, kad net neįmanoma suleisti vaistų, negalintys valgyti, nes tiesiog nebeturi dantų... Sužaloti, paniekinti ir žudomi – taip elgiamasi su tais, kurie drįsta taikiais būdais kovoti už šalies laisvę.

REKLAMA
REKLAMA

Negana to, teigia psichologinė nukentėjusių žmonių būsena yra labai prasta, žmonės, tiek vyrai, tiek moterys, ne tik mušami režimo pakalikų, bet ir prievartaujami.

REKLAMA

„Buvo atvejų, kai žmonės – vyrai ir moterys – atvyko su tiesiosios žarnos sužalojimais, atsiradusiais nuo tų pačių lazdų, kuriomis jie buvo ir mušami...“, - atvirai papasakos Vika.

Peržengus Rubikoną

Nepaisant visų diktatoriaus pastangų numalšinti žmonių norą būti laisvais, jie ir toliau tūkstantinėmis miniomis renkasi miestuose – vieningi ir drąsūs savo kelyje.

„Turbūt Lukašenka tikisi, kad tas nuovargis kažkada paveiks visuomenę ir ji nebenorės eiti į gatves, protestuoti, reikšti savo nuomonės ir susitaikys su tuo, kad Lukašenka kažkokiu būdu išsaugo valdžią. Dar visai neseniai nebūtume manę, kad jie apskritai drįstų tą padaryti ir tokiais skaičiais, ir, svarbiausia, taikiais metodais, parodyti Lukašenkai, kad tavo laikas jau atėjo į pabaigą, mes norime kitokios šalies“, - teigia kitas laidos vedėjos Kristinos Rimienės pašnekovas

REKLAMA
REKLAMA

politologas Linas Kojala, pridurdamas, kad baltarusių tauta jau peržengė tam tikrą Rubikoną ir jau nebegrįš į praeitį, kai gyveno baimėje.

Šiuo metu, mano politologas, galima svarstyti tarp dviejų įmanomų alternatyvų – Lukašenka lieka – nusilpęs, pažeidžiamas, praradęs autoritetą – arba galiausiai yra nustumiamas į šalį elito, kuris mano, kad jis nebetinkamas valdyti valstybę. Kas būtų po to – turbūt sunku prognozuoti, nes stiprių lyderių, anot politologo, protesto metu nėra labai daug.

Moterų jėga

Vika pritaria L. Kojalai – kelio atgal nėra, žmonės suprato, kad jų yra daug – ne tūkstančiai, o šimtai tūkstančių. Paradoksas, tačiau diktatorius, savo kalbomis ne sykį menkinęs moteris, jų sugebėjimą vadovauti, šiandien bando susidoroti su trijų drąsių moterų sukelta jėga. Baltarusijos opozicijos lyderė Svetlana Cichanovskaja tapo ta, paskui kurią patraukė šimtai tūkstančių - tokia svarbi Baltarusijos liaudžiai šiandien yra laisvė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Maskvoje viešinti baltarusių atlikėja Veronika Gordievskaja, kurią laidos vedėja kalbins ekrane, taip pat yra didelė aktyvistė ir režimo priešininkė. „Svarbiausia šiandien – neprarasti vilties ir eiti iki galo“, - teigia moteris, negalinti susitaikyti su tuo, kad jos mylima šalis nėra laisva.

„Lukašenkos režimui atėjo galas, seniai buvo galas, tai, kas dabar vyksta Minske, tai įrodo eilinį kartą. 26 metus jis valdžioje, mes pavargome, mes pavargome ir norime permainų. Jis pavertė šalį į autoritarinę policinę sistemą. Mes norime žodžio laisvės, norime nebijoti išeiti į gatvę“, - teigia Veronika.

Laidos vedėjos pašnekovė Vika pokalbį baigs linksmesne nata – ji tikisi, kad iki metų pabaigos šalis turės naują – demokratiškai išrinktą – valdžią.

REKLAMA

Ieškokite idėjų aplink save – nenustokite kurti

Laidos „Pasaulis pagal moteris“ rubrikos „Floristinis desertas“ vedėja, floristikos dizainerė K. Rimienė dažnai kviečia žiūrovus kartu pasitelkti savo kūrybiškumą ieškant įvairiausių sprendimų. Neretai nuostabaus grožio kompozicijos gimsta iš daiktų, kurie mus kasdien supa, ne išimtis ir šio sekmadienio rubrika.

Baltų gėlių kompozicijos, simbolizuojančios naują pradžią, pagrindu taps ilgas nikeliuotas vamzdelis, surastas... garaže. Atrodytų, visiškai nereikalinga detalė atgims naujam gyvenimui ir taps puikiu akcentu iš gėlių kuriamai kompozicijai, skirtai urbanistinio stiliaus interjere arba biure.

„Pasaulis pagal moteris“ – sekmadieniais 10 val. per TV3!

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų