REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė penktadienį informavo, kad šiuo metu šalyje fiksuojamas 31 aktyvus židinys ir susirgimų lyderis išlieka Vilniaus apskritis. Kartu ji pateikė naujausias detales dėl užsikrėtusių moksleivių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė penktadienį informavo, kad šiuo metu šalyje fiksuojamas 31 aktyvus židinys ir susirgimų lyderis išlieka Vilniaus apskritis. Kartu ji pateikė naujausias detales dėl užsikrėtusių moksleivių.

REKLAMA

Kaip buvo pranešta anksčiau, užsikrėtė du moksleiviai Klaipėdos ir Raseinių ugdymo įstaigose.

Kaip sakė D. Razmuvienė, Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos mokinys mokymo procese nedalyvavo, buvo izoliacijoje nuo rugpjūčio 31 d. dėl užsikrėtusio šeimos nario.

„Tačiau jo užsikrėtimo priežastis yra buvimas konservatorijos suorganizuotoje stovykloje rugpjūčio 18–27 dienomis. Ten tas susirgęs asmuo lankėsi ir dabartiniu metu yra 30 asmenų, kurie yra turėję sąlytį su šiuo sergančiu asmeniu. Stovykloje iš viso buvo 78 vaikai, gyvenantys įvairiuose Lietuvos regionuose“, – kalbėjo gydytoja.

Kitas asmuo – koronavirusas nustatytas Raseinių Šaltinio progimnazijos penktokei, dėl šio atvejo, kaip informavo D. Razmuvienė, situacija dar aiškinamasi.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien jau yra nustatyti 32 asmenys, turėję kontaktą, iš jų – 26 moksleiviai, mokytojas ir 5 šeimos nariai. Bet asmuo rugsėjo pirmąją lankėsi ne tik savo ugdymo įstaigoje, bet ir meno mokykloje, tai specialistai dirba ir renka duomenis. Mokinio užsikrėtimo galimybė siejama su šeimos švente“, – sakė ji.

REKLAMA

Įvardijo juodžiausią scenarijų

Komentuodamas šią situaciją sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad kiekviena ugdymo įstaiga tokiais atvejais turi būti vertinama atskirai, ir paaiškino, kas atsitinka, kai virusas išplinta.

„Juodasis scenarijus, jei ugdymo įstaiga nesilaikė rekomendacijų, neatskyrė srautų, nedarė nieko, kad sudarytų sąlygas užkardyti viruso plitimą, jei visi su visais pabendravo, būtų toks, kad visiems tektų izoliuotis, būtų sprendžiama, ką reikia testuoti“, – vardydamas priežastis, kodėl galimi tokie protrūkiai, įspėjo jis. 

REKLAMA
REKLAMA

Kartu jis įvardijo ir kitą, daugiau bendresnį scenarijų: „Jei būtų pastebėta, kad plitimas yra kokiame nors mieste, tam tikras lokalizuotas karantinas gali būti pritaikymas konkrečiam miestui arba vietovei, konkrečiai – švietimo ugdymo sektoriui ir jo įstaigoms. Bet bendrąja prasme, šalies lygiu, kaip minėta ne kartą, bus stengiamasi išlaikyti galimybę eiti vaikams į ugdymo įstaigas tam, kad tėvai galėtų eiti į darbą.“ 

Atnaujino savivaldybių rizikos tvarkas

Valstybės operacijų vadovas A. Veryga kartu paskelbė apie atnaujintą savivaldybių priskyrimo didesnei rizikai apibrėžimo tvarką.

„Anksčiau net paskelbus vieną atvejį, savivaldybė patekdavo į tų savivaldybių sąrašą. Dabar bus numatyti kiti kriterijai“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis priminė, kad yra patikslinta tvarka dėl renginių dalyvių registracijos: „Reaguojant į tam tikrus pageidavimus ir išsakytas pastabas registruojant dalyvius  į kultūros, kitus renginius, bus galima tą daryti ne tik elektroniniu būdu, bet ir popieriniu ir kitais būdais.“

Laukia sprendimo dėl Latvijos

Ministras pridūrė, kad su nekantrumu laukiama, koks bus paskelbtas Lietuvos sergamumo rodiklis, nes pagal tai Latvija ir Estija priims sprendimus dėl paveiktų šalių sąrašo.

Taip pat ministras informavo, kad su Europos Sąjungos vadovais, bus kalbamasi apie bendrus vakcinų pirkimus, apie iššūkius, su kuriais susiduria šalys planuodamos pirkimus. 

REKLAMA

„Yra iškelti keli pasiūlymai, kuriuos reikėtų aptarti. Tai ir dėl minimalių standartų įvedant apsaugos priemones, dėl detalesnio sergamumo ir kitų duomenų stebėjimo, kad būtų prieinamesnė detalesnė informacija, stebėti sveikatos sistemos apkrovimus, lovų užimtumą ir pan.“, – kalbėjo ministras.

26 nauji atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 26 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 13 iš jų registruota Vilniaus, 5 Tauragės, po 2 – Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Utenos apskrityse. Vėl užfiksuoti du nauji židiniai įmonėse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 15 žmonių, 4 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą registruoti 7 įvežtiniai atvejai. 

REKLAMA

Taip pat pranešta apie užsikrėtusius du moksleivius, tačiau šie atvejai į statistiką bus įtraukti kitą dieną.

Įvežtiniai atvejai – iš 6 valstybių

Vakarykštę parą 4 įvežtiniai atvejai registruoti Vilniaus apskrityje – COVID-19 patvirtintas asmenimis, į Lietuvą grįžusiems iš Lenkijos, Rusijos ir Švedijos bei užsieniečiui, į Lietuvą atvykusiam iš Baltarusijos.

Dar 2 įvežtiniai atvejai per vakar registruoti Klaipėdos apskrityje. Koronavirusas patvirtintas dviem asmenims, į Lietuvą atvykusiems iš Ukrainos.

7-asis įvežtinis atvejis – koronavirusas patvirtintas Šiaulių apskrityje asmeniui, į Lietuvą grįžusiam iš Vokietijos.

11 naujų atvejų siejama su židiniais

5 atvejai, vakar nustatyti Tauragės apskrityje, yra siejami su protrūkiu viename iš kariuomenės dalinių. Iš viso su šiuo židiniu siejami 32 susirgimai, įskaitant patvirtintus praėjusią parą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1 vakar Utenos apskrityje nustatytas atvejis yra siejamas su židiniu įmonėje „Intersurgical“. Šiuo metu registruoti 46 su šiuo protrūkiu susiję atvejai.

1 naujas atvejis vakar registruotas Vilniuje veikiančioje metalinius dangtelius gaminančioje įmonėje. Tai 8-asis infekcijos atvejis, susijęs su šiuo židiniu.

Praėjusią parą registruotas 1 koronaviruso atvejis, kuris siejamas su viena statybų įmonė, apie su kuria susijusius susirgimus skelbta jau anksčiau. Tai 4-asis susirgimas, siejamas su šiuo židiniu.

Taip pat registruoti dar du nauji židiniai. Pirmasis siejamas su vandentiekio, šildymo, kondicionavimo sistemų įrengimu užsiimančia įmone. Čia per praėjusią parą registruoti 2 infekcijos atvejai. Šiuo metu turimais duomenimis, su židiniu dabar siejami 3 COVID-19 atvejai.

REKLAMA

Antrasis naujas židinys – Šiauliuose veikiančioje siuvimo įmonėje. Per praėjusią parą patvirtintas 1 asmeniui, o iš viso su šiuo protrūkiu siejami 2 koronaviruso atvejai.

Be to, nustatyta, kad 4 žmonės (2 Vilniaus, 1 Kauno, 1 Utenos apskrityse) užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas.

4 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 4 asmenys – 3 Vilniaus ir 1 Kauno apskrityse.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 3004 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 985 asmenų, 1920 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų