REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį paragino savo šalininkus pamėginti atiduoti savo balsą lapkričio 3-osios rinkimuose du kartus, tvirtindamas, jog tik taip jie gali būti tikri, kad jų balsalapis bus suskaičiuotas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį paragino savo šalininkus pamėginti atiduoti savo balsą lapkričio 3-osios rinkimuose du kartus, tvirtindamas, jog tik taip jie gali būti tikri, kad jų balsalapis bus suskaičiuotas.

REKLAMA

D. Trumpas teigė, kad amerikiečiai pirmiausia turėtų bandyti balsuoti paštu, jei tokia galimybė siūloma jų valstijoje, o rinkimų dieną nueiti į rinkimų apylinkę patikrinti, ar jų balsai suskaičiuoti, ir, jei ne, balsuoti dar kartą.

„Jūs dabar esate užtikrinti, kad jūsų brangus balsas suskaičiuotas“, – sakė jis vienoje iš savo ketvirtadienį paskelbtos virtinės „Twitter“ žinučių.

Tai buvo naujausias D. Trumpo priekaištas balsavimo paštu patikimumui, visoje šalyje sparčiai plečiant galimybes balsuoti artėjančiuose prezidento rinkimuose paštu, reaguojant į nuogąstavimus dėl rizikos užsikrėsti koronavirusine infekcija COVID-19 rinkėjams, kurie patys eina į rinkimų apylinkes.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant D.Trumpo priešiškumo, balsavimo paštu praktika jau yra plačiai paplitusi JAV ir daugiausia vyksta be jokių nesklandumų.

Jis pats naudojasi galimybe atiduoti savo balsą per balsavimą paštu Floridoje, nors gyvena Baltuosiuose rūmuose Vašingtone.

REKLAMA

Nors D. Trumpas sako, kad išplėstas balsavimas paštu leis suklastoti rezultatus, rinkimų ekspertai teigia, jog nėra įrodymų, kad tai keltų didelį pavojų.

Apklausos rodo, kad demokratai daug labiau linkę balsuoti paštu nei respublikonai.

D. Trumpas trečiadienį viešėdamas Šiaurės Karolinoje pirmą kartą iškėlė idėją mėginti balsuoti dukart.

„Jei gausite nepageidaujamus biuletenius, išsiųskite juos, tada eikite – įsitikinkite, kad jie suskaičiuoti. O jei ne, balsuokite, – sakė jis. – Taigi, išsiųskite juos iš anksto, tada eikite balsuoti.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasirodžius tokiam prezidento pasiūlymui, Šiaurės Karolinos rinkimų taryba skubiai išleido pareiškimą, kuriame skelbiama: „Balsuoti du kartus rinkimuose yra neteisėta.“

„Kviesti tai daryti taip pat yra Šiaurės Karolinos įstatymų pažeidimas“, – pabrėžė tarybos direktorė Karen Brinson Bell.

Ji ragino žmones neiti į apylinkes rinkimų dieną, jei jiems kyla klausimų apie jau išsiųsto biuletenio statusą.

„Tai nėra būtina, be to, tai lemtų ilgesnes eiles ir galimybę paskleisti COVID-19“, – sakė ji.

Užuot tai darę, rinkėjai turėtų rinkimų tarybos tinklalapyje pasitikrinti, ar jų biuletenis buvo priimtas, arba susisiekti su savo apygardos rinkimų pareigūnais, nurodė K. Brinson Bell 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkėjų apklausos šiuo metu žada demokratų kandidatui Joe Bidenui pergalę prieš D. Trumpą.

Tačiau ekspertai įspėja, kad dėl neįprastų aplinkybių šaliai gresia painios ir potencialiai įtemptos pasekmės po lapkričio 3 dienos rinkimų.

Atsižvelgiant į didesnį nei įprastai paštu išsiųstų biuletenių skaičių, nedaugelis tikisi, kad tą patį vakarą bus aiškus rinkimų rezultatas.

D. Trumpas nekart atsisakė pareikšti, kad priims bet kokį rezultatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų