REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos valstybės ketvirtadienį pradėjo tartis dėl savo atsako į Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimą medžiaga iš tos pačios grupės kaip ir „Novičiokas“, bet perspėjo, kad, tyrimu nenustačius išpuolio kaltininko, skelbti naujas sankcijas būtų per anksti.

Europos Sąjungos valstybės ketvirtadienį pradėjo tartis dėl savo atsako į Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimą medžiaga iš tos pačios grupės kaip ir „Novičiokas“, bet perspėjo, kad, tyrimu nenustačius išpuolio kaltininko, skelbti naujas sankcijas būtų per anksti.

REKLAMA

Bendrija tariasi dėl atsako į naujausią pasikėsinimą į Kremliaus kritiko gyvybę, Vokietijai pranešus, kad A. Navalnas buvo apnuodytas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, priklausančia tai pačiai grupei kaip ir „Novičiokas“, kuris buvo sukurtas dar Sovietų Sąjungoje ir panaudotas prieš buvusį Rusijos šnipą Anglijoje 2018 metais.

Briuselyje Vokietijos pareigūnai informavo kitas 26 Bendrijos nares apie šiuo metu Berlyne gydomo A. Navalno būklę, augant tarptautiniam nepasitenkinimui ir raginimams imtis baudžiamųjų priemonių prieš Maskvą.

REKLAMA
REKLAMA

„Rusija privalo atlikti „išsamų ir skaidrų“ tyrimą dėl 44 metų A. Navalno apnuodijimo – naujausio iš virtinės atvejų, kai prezidento Vladimiro Putino persimetėliai ir kritikai nuodijami įtartinomis aplinkybėmis, sakė ES atstovas užsienio reikalams Peteris Stano (Peteris Stanas).

REKLAMA

„Mes norime, kad atsakingieji stotų prieš teisingumą, bet tam reikia pradėti tyrimą ir sulaukti (jo) rezultatų“, – žurnalistams sakė P. Stano Briuselyje, paklaustas, ar galima tikėtis atsakomųjų sankcijų.

„To dar nepadaryta, todėl dar anksti kalbėti apie bausmę, kol nėra kaltininko“, – nurodė jis.

Maskva sako esanti pasirengusi bendradarbiauti su Vokietija, bet patikino, kad priežasties kaltinti Rusiją nėra.

Realių rezultatų iš Rusijos nesitikima

P. Stano sakė, kad ES pirmoji nesiims tyrimo, tačiau jis taip pat išreiškė abejonių, kad Rusijos tyrimas duos realių rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiek pamenu, ponas Navalnas yra ne pirmas, kuris tapo tokios bailios ir nežmoniškos atakos ar pasikėsinimo nužudyti auka“, – kalbėjo P. Stano.

„Esame matę ir daugiau Rusijoje nužudytų žmonių, kitų užtildytų opozicijos balsų: Anos Politkovskajos, Sergejaus Magnitskio, Boriso Nemcovo. Ar mes sulaukėme realių rezultatų iš jų nužudymų tyrimo? Pasiekimai nepatenkinami“, – sakė jis.

A. Navalno apnuodijimas primena pasikėsinimą nužudyti buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją Solsberyje pietvakarių Anglijoje, panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“. Įtariama, kad šį nusikaltimą įvykdė Rusijos žvalgybos agentai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daug dienų komos būsenoje praleidę Skripaliai galiausiai pasveiko, tačiau mirė vietos gyventoja Dawn Sturgess (Don Sterdžes), paėmusi išmestą kvepalų buteliuką, į kurį, kaip įtariama, buvo supiltas „Novičiokas“

Dėl Skripalių apnuodijimo JAV, ES narės, NATO ir kitos šalys koordinuodamos savo veiksmus išsiuntė per 150 Rusijos diplomatų, o Maskva ėmėsi atitinkamų atsakomųjų priemonių.

Išsiųsti diplomatus yra greičiau nei imtis sankcijų, kurių ruošimas paprastai Briuselyje dėl biurokratinių procedūrų gali užtrukti savaites ar mėnesius.

Visos siūlomos sankcijos yra atidžiai peržiūrimos ES teisininkų, siekiant įsitikinti, kad jų įvedimas yra pagrįstas tvirtais ir patikimais įrodymais, kurių negalės atmesti Europos Teisingumo Teismas. 

REKLAMA

Skripalių apnuodijimo atveju ES prireikė 10 mėnesių, kad paskelbtų sankcijas dviem aukščiausio rango Rusijos karinės žvalgybos pareigūnams ir dar dviem agentams, kaltinamiems įvykdžius šią ataką.

Bendrija jau taiko daugybę ekonominių sankcijų Rusijai nuo 2014 metų, šiai aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų