REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gausi lietuviško derliaus pasiūla Lietuvos prekybininkus verčia mažinti populiarių daržovių kainas parduotuvėse. Skelbiama, kad lietuviškos produkcijos kaina krito kone perpus.

Gausi lietuviško derliaus pasiūla Lietuvos prekybininkus verčia mažinti populiarių daržovių kainas parduotuvėse. Skelbiama, kad lietuviškos produkcijos kaina krito kone perpus.

REKLAMA

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė tikina, kad šių metų derlius išties gausus, todėl tai koreguoja ir lietuviškos produkcijos kainas skirtinguose prekybos tinkluose.

„Jeigu palyginsime praėjusius metus ir atitinkamą šių metų laikotarpį, tai dabar kaina yra perpus mažesnė.

Šios savaitės kainas yra labai sunku įvardyti, nes yra didelis kainų diapazonas, kartais net skiriasi dvigubai. Kaina labai priklauso ir nuo, pavyzdžiui, pačių bulvių veislės, dydžio, kiekio. Dar priklauso viskas nuo to, kokio reikia prekinio paruošimo.

Aišku, dabar yra bulvių pagrindinis pirkimas, kurioms taikoma akcija. Prekybos tinkluose akcijas daro ne prekybos tinklai, o augintojai. Ūkiuose šiandien dar tokių didelių kainų skirtumų nelabai ir būdavo“, – teigia Z. Cironkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Situacija gali keistis

Tiesa, neatmetama, kad kainos ir derliaus rezervas gali kisti dėl plintančios koronaviruso grėsmės. Teigiama, kad tada būtų daugiau perkama lietuviška produkcija, nei importuojama iš užsienio.

REKLAMA

„Rezervo kiekis priklausys nuo to, kokia bus situacija visoje Europos Sąjungos rinkoje, ar plėsis Covid-19 infekcija.

Savaime suprantama, jeigu tik didės grėsmė, tada gali atsirasti užkardos, pabrangti transportas, tada reikėtų ir daugiau mokėti darbuotojams. Aišku, kad vartotojas ir rinka tada orientuojasi į vietinę produkciją. Dabar, pavyzdžiui, bulvių ar tų pačių burokėlių mes užauginame daugiau, negu reikia vidaus rinkai. 

Bendras produktų kiekis, kada analizuojame statistinius duomenis, tai atrodo, kad perdirbimui ir didmeninei prekybai ne tokia ir didelė dalis superkama. Didžiausia šviežios produkcijos supirkėjai yra visgi Lietuvos prekybos tinklai“, – pastebi pašnekovė. 

REKLAMA
REKLAMA

Visada žemiausios daržovių kainos yra rugsėjį, spalį, lapkritį. Gruodį kainos pradeda augti, kuomet produkcija pradedama naudoti iš saugyklų.

Pavyzdžiui, pernai, kada užsitęsė šilti orai, praktiškai morkų buvo beveik galima ir nekasti, galėjai iš lauko imti, vežti (parduoti – aut. past.) ir jų kokybė buvo dar gersnė, dar skanesnė. Žinoma, augintojai tuo nerizikuoja, jeigu jie turi pakankamai saugyklų, stengiamasi laiku nuimti derlių, suvežti į saugyklą“, – pastebėjo Z. Cironkienė.

Vardija, kiek pigs daržovės

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos atstovė spaudai Ernesta Dapkienė pasakoja, kad kalbos apie pingančias daržoves iš tiesų yra pagrįstos, esą tai nulėmė ne tik žaliavos kainos, bet ir kaimyninių šalių rinkos daroma įtaka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš pagrindinių savo tiekėjų ir didžiausių Lietuvos ūkininkų girdime, kad šiųmetis derlius yra geras ir gausus, o tai sudaro sąlygas užtikrinti palankias lietuviškų daržovių kainas pirkėjams.

Paskutinės rugpjūčio savaitės duomenimis, „Maximos“ parduotuvėse populiarių lietuviškų daržovių kainos buvo beveik penktadaliu mažesnės nei pernai atitinkamu laikotarpiu. Pavyzdžiui, burokėlių kaina, palyginti su 2019 m. vasaros pabaiga, yra kritusi 54 proc., svogūnų – 28 proc., gūžinių kopūstų – 22 proc., bulvių – 13 proc., morkų – 4 proc.

Kainų svyravimus lemia ne tik žaliavos kainos, bet ir kaimyninių šalių rinkų įtaka ir kiti veiksniai, kurie vis dar tebesitęsiant COVID-19 pandemijai yra neprognozuojami. Kol kas iš Lietuvos ūkininkų turime pozityvių žinių. Jie džiaugiasi, kad derlius yra kaip niekad gausus ir šiųmetės lietuviškų daržovių kainos bus mažesnės nei pernai“, – kalbėjo E. Dapkienė.

REKLAMA

Tuo metu prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis pasakoja, kad šio tinklo parduotuvėse daržovės pinga jau gerą savaitę.

„Lietuviškų daržovių kainos mažėja jau gerą savaitę. Tos lietuviškos daržovės pinga, kadangi derlius geras, sandėliai pripilti. Tai, kas netelpa į sandėlius, ūkininkai stengiasi realizuoti. 

Kainos gali keistis kasdien ar kas kelias dienas, todėl taip tiksliai nepasakysi“, – tikino pašnekovas.

Apie mažėjančias lietuviškų daržovių kainas užsimena ir „Iki“ prekybos tinklo atstovė spaudai Vaida Budrienė.

„Gauname informacijos iš mūsų partnerių ūkininkų, kad šiemet lauko daržovės turėtų būti pigesnės. Tai tokios įprastinės ir lietuvių pamėgtos daržovės kaip svogūnai, kopūstai. 

REKLAMA

Kai kurios daržovės gali kainuoti apytiksliai 20 proc. pigiau, tačiau tai labai priklausys nuo galutinio derliaus“, – pasakoja V. Budrienė.

Atpigusiu derliumi džiaugiasi ne visi

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas pasakoja, kad atpigo ne tik daržovės, bet ir grūdinės kultūros derlius.

„Kainos grūdų irgi smuko, kadangi jaučia, kad vieni metai geresni, visi naudojasi, nes apyvartinių lėšų daugelis ūkininkų neturi, bankai kol kas irgi nenori labai skolinti, kai balansas yra nulinis arba minusinis, išeina, kad dabar mažiausia supirkimo kaina, kadangi reikia atsiskaityti su tiekėjais, ūkininkas priverstas parduoti už mažesnę kainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daržovės taip pat yra žymiai pigesnės netgi negu pernai. Aš manau, naudojasi kai kurie padėtimi ir mes esam paskutinė grandis, mes negalime iš nieko daugiau paimti, tik iš mūsų. 

Jeigu žiūrint į kai kuriuos produktus, pavyzdžiui, rapsų ir kviečių kainos dar aukštos, daugiametė vidurkio kaina, bet salykliniai, pašariniai miežiai, tai kainos nukirtę yra apie 20–30 eurų už vieną toną. Kiek iš kėdainiečių teko girdėti, tai kainos daržovių nedengia išlaidų“, – pastebėjo J. Talmantas.

Tinklalapis produktukainos.lt skelbia, kad rugpjūčio 31 d. nesupakuotos morkos be taikomos akcijos kainavo apie 0,56 euro centus už kilogramą, pomidorai apie 1,37, geltonieji svogūnai 0,55, o burokėliai – 0,31 euro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų