REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau greitai grįžtantiesiems iš užsienio gali nebereikėti izoliuotis 14 dienų, kaip buvo įprasta, jei tam tikru metu atliktas Covid-19 testas bus neigiamas, ketvirtadienį patvirtino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jau greitai grįžtantiesiems iš užsienio gali nebereikėti izoliuotis 14 dienų, kaip buvo įprasta, jei tam tikru metu atliktas Covid-19 testas bus neigiamas, ketvirtadienį patvirtino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Apie tokią galimybę prieš savaitę buvo užsiminęs ir premjeras Saulius Skvernelis. Paklaustas, kada grįžtančiųjų tvarka dėl saviizoliacijos galėtų švelnėti, ministras sakė, kad šiuo metu sprendimai yra derinami ir ruošiami.

„Nedrįsčiau spėlioti, kurią dieną galėtų būti priimti. Bet realu, kad galime kitą savaitę turėti sprendimus“, – sakė jis.

Testas – tik po 7–9 dienų

Informavęs ruošiamą galimybę greituosius Covid-19 testus atlikti oro uostuose ministras pabrėžė, kad tai tikrai nebūtų ta priemonė, kuri padėtų sutrumpinti izoliacijos laiką.

„Tai yra pačių oro uostų iniciatyva, matyt, labiausiai tikėtina, kad yra asmenų, kurie nori išsitirti, pasidaryti tą testą. Nes jau yra sutarta, kad izoliacijos laikas galėtų būti trumpinamas, ir medikų ekspertų grupė yra pateikusi siūlymus, savo rekomendacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Tai testas turėtų būti atliekamas ne oro uoste, o būtent praėjus laikui, kai tikimybė nustatyti užsikrėtimą didžiausia. Didžiausi šansai aptikti virusą yra praėjus 7–9 dienoms, taigi testavimas oro uostuose nespręstų tos problemos. Tai tiesiog būtų galimybė žmonėms testą pasidaryti greičiau neišeinant iš oro uosto“, – sakė jis.

REKLAMA

Ministro teigimu, tam tikru metu atliekami testai dėl išėjimo iš saviizoliacijos, anksčiau kalbėta, kad būtų nemokami, tačiau oro uostuose atliekant greitąjį testą reiktų atverti savo piniginę.

„Testavimas savaime nėra nei gėris, nei blogis. Esmė, kad nelabai galėtume skirti personalą, tad oro uostai turėtų pasitelkti privačias įmones. Taigi, logiška, kad tie testai greičiausiai būtų mokami. O mūsų sutikimo reikia, nes tai šiaip yra medicininė procedūra“, – kalbėjo A. Veryga.

Estai ruošiasi testuoti tiek oro, tiek jūrų uostuose

Portalas tv3.lt primena, kad Estija jau skelbia, kad oro ir jūrų uostuose tikrinami atvykstantieji į šalį. A. Veryga neatmetė galimybės tokią praktiką taikyti ir mūsų šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Oro uostai tokį norą yra išsakę, tai mes tam neprieštarautume. Čia apie greituosius PGR testus greičiausiai kalbama, kurie atliekami ne per šešias valandas, o maždaug per valandą. Tik klausimas, ar tai labai ką keistų. Kai kurie žmonės gal šiaip norėtų pasidaryti, įsitikinti.

Bet jei kalbame apie izoliacijos sutrumpinimą, tai tą testą reikėtų atlikti praėjus bent 7 dienoms. Tik tada galėtų būti izoliacija trumpinama. Bet iš esmės kažkokių kliūčių tiems, kas norėtų tokį testą pasidaryti, nematome ir su oro uostais kalbamės, kai tai galima būtų įgyvendinti“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du nauji židiniai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 20 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. 11 iš jų registruoti Vilniaus, po 2 – Kauno ir Šiaulių bei po 1 –  Klaipėdos, Panevėžio, Telšių, Alytaus ir Tauragės apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 16 žmonių, 2 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą registruoti 2 įvežtiniai atvejai. Pranešama, kad per vakar parą užfiksuoti 2 nauji židiniai. 

Šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydoma 50 žmonių, septyni iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma trims žmonėms, su deguonies kaukėmis gydoma 19 asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų