REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio kompanijos neriasi iš kailio ieškodamos vakcinos nuo koronaviruso, o Lietuvoje mokslininkai jau kuria dirbtinius antikūnius, kurie sergantiems padės kovoti su Covid-19. Tikimasi, kad dirbtiniai antikūnai, suleisti koronavirusu sergančiam žmogui, suras viruso daleles ir išmes jas iš organizmo.

Pasaulio kompanijos neriasi iš kailio ieškodamos vakcinos nuo koronaviruso, o Lietuvoje mokslininkai jau kuria dirbtinius antikūnius, kurie sergantiems padės kovoti su Covid-19. Tikimasi, kad dirbtiniai antikūnai, suleisti koronavirusu sergančiam žmogui, suras viruso daleles ir išmes jas iš organizmo.

REKLAMA

Tuo tarpu Santaros klinikų Infekcinių ligų centras pacientams taiko įvairius gydymo metodus – nuo eksperimentinio iki kraujo plazmos perpylimo. Apie savo sveikatą ir eksperimentinį gydymą pasakoja reanimacijoje gulėjęs, ką tik nuo koronaviruso pasveikęs operos solistas Vaidas Vyšniauskas.

Tenoras V. Vyšniauskas jau tris savaites ligoninėje gydosi nuo koronaviruso. Operos solistas pasakoja, kad 20 dienų geria antibiotikus ir, sveikatai gerėjant, iš reanimacijos yra perkeltas į izoliacinę palatą.

Koronavirusas tenorui sukėlė sunkų abiejų plaučių uždegimą, tačiau solistas džiaugiasi, kad jau dabar du iš eilės atlikti koronaviruso testai yra neigiami. Operos solistas pasakoja, kad jam taikytas įvairus gydymas – ir kraujo plazma, ir antivirusiniu vaistu remdesiviru.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš buvau tokiame stovyje, kad buvo svarstoma intubuoti, ar neintubuoti. Deguonies kiekis kraujyje buvo labai žemas. Netgi dabar būdamas ligoninėje aš naudoju deguonies kaukę. Neprivalau visuomet būti su ja, bet ir miegu ir pastoviai būnu su ja, nes plaučiai dar silpni“, – sako operos solistas V. Vyšniauskas.

REKLAMA

Šiuo metu pasaulyje apie 180 kompanijų neriasi iš kailio ir bando išrasti vakciną nuo koronaviruso.

Tuo taru Lietuvoje mokslinių tyrimų ir plėtros centras „Biotechpharma“ kartu su Šveicarijos kompanija kuria dirbtinius antikūnus, kurie padės sergančių žmonių otrganizmams kovoti su COVID-19. Planuojama dirbtinio antikūno geną įterpti į žinduolių –  žiurkėnų ląsteles. Vėliau jos bus dedamos į biorekatorius ir taip auginami kilogramai antikūnų. Biotechnologas Vladas Algirdas Bumelis pasakoja, kaip antikūnai kovos su koronavirusu.

REKLAMA
REKLAMA

„Antikūnai atrodo kaip laimėjimo ženklas – ,,Victory“. Čia yra du gabaliukai, kurie sugeba surasti ir prisijungti prie to viruso. Tada, kai tą virusą pagauną, meta jį lauk. Mes darome tuos antikūnus, jie yra kaip vaistas“, – pasakoja biotechnologas Vladas Algirdas Bumelis.

Tokie „Biotechpharmoje“ pagaminti antikūnai vėliau bus atiduodamI šveicarams, kurie atliks klinikinius tyrimus. Planuojama, kad ,,Biotechpharmoje“ pagaminti antikūnai rinką galėtų pasiekti kitais metais.

Nors nuo koronaviruso pradžios jau praėjo daugiau kaip pusę metų, vis dar nėra nei vieno oficialiai patvirtinto gydymo metodo, mat ieškoma įvairių būdų, kaip kovoti su klastinga infekcija. Koronaviruso įkarštyje Santaros klinikos prisidėjo prie tarptautinio Solidarumo tyrimo ir COVID-19 sergantiems pacientams taikė inovatyvius gydymo metodus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dalis pacientų gavo remdisivirą ir manau, kad tikrai bent jau mūsų subjektyvia nuomone, mes skirdami vaistus, iš tikrųjų mums atrodo, kad tai sutrumpino ligos eigą, sumažino blogėjimą ar komplikacijų“, – teigia Infekcinių ligų centro vedėja Ligita Jančorienė.

Tuo tarpu ir toliau plintantis koronavirusas Lietuvoje kelia įtampą kaimynams latviams. Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, rytoj latviai spręs, ar įtraukti Lietuvą į paveiktų šalių sąrašą. Jau vakar Latvijos valdžia grasino Lietuvai netaikyti išimčių ir įvesti 14 dienos izoliaciją lietuviams atvykus į Latviją.

„Ar mes peržengsime, ar neperžengsime tą rodiklį, išlieka intriga. Šiandien yra ketvirtadienis, kai baigsis šiandien pilnai diena, kai turėsime visus duomenis, Latvija tą rodiklį tikrinsis. Šiuo metu jei neklystu, Lietuvos yra 16,3“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

REKLAMA

Jei Lietuva viršys sergamumo rodiklį, lietuviams, atvykusiems į Latviją saviizoliacija bus taikoma nuo šeštadienio. Tiesa, dar vakar Latvijos sveikatos apsaugos ministrė Lietuvai pažėrė kritikos ir pareiškė, kad Lietuva ir Estija nesiėmė griežtų koronaviruso valdymo priemonių, todėl atsidūrė blogesnėje situacijoje nei jie patys.

„Jeigu mes kalbame apie Baltijos šalių kelionių burbulo sprogimą, mūsų kolegos Lietuvoje ir Latvijoje yra tie, kurie prie jo ir prisidėjo“, – sako Latvijos sveikatos apsaugos ministrė Ilzė Vinkelė.

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 20 naujų koronaviruso atvejų. Nors pastarosiomis dienomis naujų Covid-19 atvejų skaičius mažėja, lemiamas sergamumo rodiklis bus paskelbtas rytoj. Nuo jo ir priklausys kaimynų latvių sprendimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų