REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Demokratų partijos kandidatas į prezidentus, buvęs viceprezidentas Joe Bidenas pasmerkė Donaldą Trumpą dėl tylos po Vokietijos pareiškimo apie Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimą.

JAV Demokratų partijos kandidatas į prezidentus, buvęs viceprezidentas Joe Bidenas pasmerkė Donaldą Trumpą dėl tylos po Vokietijos pareiškimo apie Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimą.

REKLAMA

„Kremlius, be abejo, galvoja, kad gali veikti nebaudžiamas. Donaldas Trumpas atsisakė stoti prieš [Vladimirą] Putiną, pavadinęs jį „nuostabiu žmogumi“. Jis nieko nepasakė apie žvalgybos pranešimus, kad Putinas paskyrė atlygį už amerikiečių karių galvas Afganistane. Jis dar nepasmerkė pono Navalno užpuolimo. Jo tylėjimas – tai bendrininkavimas“, – sakoma J. Bideno pareiškime, paskelbtame jo interneto svetainėje.

J. Bideno nuomone, dėl politinio oponento užpuolimo pobūdžio nelieka abejonių, kad atsakomybė už A. Navalno apnuodijimą tenka Rusijos valstybei.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai Rusijos režimo, kuris toks paranojiškas, kad nenori kęsti jokios kritikos ar kitokios nuomonės, požymis“, – pabrėžė buvęs viceprezidentas.

REKLAMA

„Kaip prezidentas darysiu tai, ką atsisako daryti Donaldas Trumpas: dirbsiu su mūsų sąjungininkais ir partneriais, kad Putino režimas būtų patrauktas atsakomybėn už savo nusikaltimus“, – žadėjo J. Bidenas.

Vokietijos vyriausybė trečiadienį pranešė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas medžiaga iš tos pačios grupės, kuriai priklauso ir nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“, britų pareigūnų aptikta po 2018 metų atakos prieš buvusį Rusijos šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą. Dėl pasikėsinimo į jų gyvybę britų pareigūnai kaltino Rusiją. Kremlius kaltinimus atmetė.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas sakė, kad Berlynas informuos kitas Europos Sąjungos ir NATO partneres apie gautus tyrimų rezultatus ir tarsis su savo partnerėmis dėl „tinkamo bendro atsako“ Rusijai.

Vokietija taip pat susisieks su Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW), nurodė jis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino Rusijos vyriausybę paaiškinti situaciją dėl A. Navalno. Jos nuomone, Rusijos opozicijos veikėjas tapo nusikaltimo auka, o grupės „Novičiok“ nuodai jo organizme identifikuoti tiksliai.

Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas savo ruožtu sakė, kad jo šalis yra pasirengusi visapusiškai bendradarbiauti su Vokietija aiškinantis situaciją, bet pažymėjo, kad Berlynas Maskvai nepateikė atsakymų į jos oficialias užklausas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad „prieš paciento išvežimą į Berlyną, laikantis visų tarptautinių standartų, mūsų šalyje buvo atliktas visas tyrimų kompleksas, jokių nuodingų medžiagų nerasta“.

44-erių A. Navalnas, vienas didžiausių Rusijos prezidento V. Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą, ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę.

Vėliau jis perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“. Praėjusią savaitę ligoninės gydytojai sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų