REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu gyvenate vienoje iš 16 savivaldybių, įsikūrusių 100 km atstumu nuo naujai pastatytos Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje, tikriausiai žinote, jog jau galite pasiimti dozę valstybės dalinamų kalio jodido tablečių. Bet ar žinote, kiek tiksliai nemokamų tablečių jums priklauso ir kokią apsaugą toks kiekis gali suteikti?

Jeigu gyvenate vienoje iš 16 savivaldybių, įsikūrusių 100 km atstumu nuo naujai pastatytos Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje, tikriausiai žinote, jog jau galite pasiimti dozę valstybės dalinamų kalio jodido tablečių. Bet ar žinote, kiek tiksliai nemokamų tablečių jums priklauso ir kokią apsaugą toks kiekis gali suteikti?

REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt skaitytoja Giedrė pasakoja, jog Vilniaus rajone gyvenančiai jos šeimai – mamai, tėčiui ir sesei – savivaldybė paskyrė 12 jodo tablečių. Mergina pripažįsta, jog toks kiekis jiems pasirodė mažokas ir nepakankamas trims asmenims. 

Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pateiktais duomenimis, dvi kalio jodido tabletės po 65 gramus yra vienos paros dozė, skirta asmeniui vyresniam nei 12 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu atveju Giedrės šeimai paskirto tablečių kiekio užtektų dvejoms paroms. SAM išplatintoje informacijoje taip pat skelbiama, jog branduolinės nelaimės atveju, suaugusiems žmonėms gali būti rekomenduojama per vieną dieną papildomai suvartoti dar vienos paros dozę – iš viso 4 tabletes.

REKLAMA

Tačiau ar toks valstybės suteikiamas kiekis tikrai yra pakankamas, norint pilnai apsisaugoti?

Ilgiau nei dvi paras vartoti nerekomenduoja

Radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotoja Ramunės Stasiūnaitienės teigimu, Lietuvoje skirstomos kalio jodido dozės yra nustatomos remiantis higienos normomis dėl gyventojų apsaugos įvykus branduolinei nelaimei ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis. 

„Vienkartinė kalio jodido dozė apsaugo skydliaukę 24 valandas. Naujagimiams iki 1 mėnesio amžiaus, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims ir vyresniems nei 60 metų žmonėms skiriama vienkartinė dozė.

REKLAMA
REKLAMA

Kitiems žmonėms prireikus gali būti skiriama pakartotinė stabiliojo jodo preparato dozė, tai priklauso nuo radioaktyviojo jodo išmetimo trukmės ir pavojaus jo įkvėpti ar gauti su maistu, evakavimo galimybių", – tv3.lt aiškina ekspertė.

Pasak jos, jodo tabletes nėra rekomenduojama gerti ilgiau nei dvi paras. Jeigu praėjus šiam laikui vis dar pastebimas galimas pavojus žmogaus sveikatai, padėti gali jau ne vaistai, o tik evakuacija. 

4 tabletės būtent dėl šios priežasties ir yra didžiausias vienam asmeniui skiriamas kiekis – daugiau suvartoti nerekomenduoja ir PSO.

SAM patvirtina, kad visoms 16 savivaldybių buvo nurodyta, iš valstybės gautas kalio jodido tabletes išskirstyti 2 dienų skydliaukės blokavimo jodu kursui. Toks sprendimas gegužės mėnesį buvo patvirtintas ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neverta tikėtis per daug

Tv3.lt jau anksčiau rašė apie tai, kaip kalio jodidas padeda apsaugoti organizmą branduolinės  nelaimės atveju. Tuomet VUL Santaros klinikų Endokrinologijos centro gydytojas endokrinologas prof. Vaidotas Urbanavičius portalui pasakojo, jog nors jodo tabletės ir gali sumažinti susirgimo skydliaukės vėžiu riziką, jos visgi gali suteikti tik dalinę apsaugą.

„Kaip veikia jodo tabletės? Jos nėra radioktyvios, bet turi nemažai jodo, kuris, patekęs į skydliaukę, ją užblokuoja ir kito jodo iš aplinkos nebepriima. Tokiu būdu žmogų apsaugo nuo radioaktyvaus jodo poveikio, tačiau, aišku, neapsaugo nuo kitų izotopų“, – sakė V. Urbanavičius.

REKLAMA

Profesorius taip pat pabrėžė, kad pavojingas gali būti ir jodo stygius ir perteklius, tad turimas tabletes reikėtų vartoti atsakingai ir tik esant būtinybei. 

R. Stasiūnaitienė taip pat dar kartą primena kaip reikėtų tinkamai vartoti kalio jodido tabletes: „Optimalus laikas blokuoti skydliaukę jodu yra likus 6 valandoms iki galimos apšvitos radioaktyviuoju jodu, bet ne anksčiau nei prieš 24 valandas. Blokuoti skydliaukę jodu dar yra veiksminga praėjus 2–3 valandoms nuo apšvitos radioaktyviuoju jodu pradžios, bet ne vėliau, nei praėjus 8 valandoms".

Daugiau stebėkite TV3 Žinių reportaže, kaip valdžios nupirktos jodo tabletės keliauja ne į vilniečių namus, o į valdininkų sandėlius:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų