REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šlapimo pūslės vėžys – gana paplitusi onkologinė liga. Lietuvoje šlapimo pūslės vėžiu kasmet suserga apie 450 žmonių. Tai labiau pagyvenusių, vyresnių nei 50 metų žmonių liga.

Šlapimo pūslės vėžys – gana paplitusi onkologinė liga. Lietuvoje šlapimo pūslės vėžiu kasmet suserga apie 450 žmonių. Tai labiau pagyvenusių, vyresnių nei 50 metų žmonių liga.

REKLAMA

Retai kada šia liga serga jaunesni nei 40 metų žmonės. Vyrai serga tris kartus dažniau nei moterys. Baltosios rasės žmonės šlapimo pūslės vėžiu serga dažniau už juodaodžius. Daugeliu atvejų ligos atsiradimo priežastys neaiškios.

Šlapimo pūslės vėžiu susergama, kai normalios epitelio ląstelės šlapimo pūslės gleivinėje, dažniausiai urotelio ląstelės, pakinta ir ima nekontroliuojamai daugintis. Augdamos jos kaupiasi į darinį, vadinamą augliu arba naviku. Auglys gali būti vėžinis arba gerybinis. Vėžinis navikas yra piktybinis, tai reiškia, kad jis gali pasklisti į kitas kūno dalis. Gerybiniai augliai į kitus organus neplinta.

Šlapimo pūslės vėžio simptomai ir požymiai

Sergantieji šlapimo pūslės vėžiu kartais nejaučia jokių ligos simptomų, arba atsiradę simptomai gali būti ne vėžio, o visai kitos ligos padarinys. Šlapimo pūslės vėžys paprastai nesukelia simptomų,  iš kurių būtų galima atpažinti vėžį.

REKLAMA
REKLAMA

Kraujo buvimas šlapime

Daugeliu atvejų pirmasis požymis – kraujo buvimas šlapime (hematurija). Ankstyvo šlapimo pūslės naviko sukelta hematurija paprastai neskausminga. Pastebėjus šlapime kraujo būtinai reikėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją. Kraujo šlapime gali atsirasti ir vėl kurį laiką nebūti, nes navikas protarpiais kraujuoja.

REKLAMA

Toks simptomas, kai pacientas plika akimi mato, kad šlapime atsirado kraujo, vadinamas makrohematurija. Tačiau kraujo šlapime gali būti ir visai nedaug, jo neįmanoma pamatyti; šis simptomas vadinamas mikrohematurija. Mikrohematuriją galima nustatyti tik atlikus šlapimo tyrimą.

Specifinei šlapimo pūslės vėžio diagnozei nustatyti bendrieji šlapimo tyrimai nereikalingi, nes hematurija gali būti ne tik vėžio, bet ir keleto kitų ligų, tokių kaip infekcija ar inkstų akmenligė, požymis. Yra vienas šlapimo tyrimo būdas, kuriuo galima aptikti vėžį. Jis vadinamas citologiniu šlapimo tyrimu, kai šlapime pro mikroskopą ieškoma vėžinių ląstelių.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti simptomai

Šlapinantis jaučiamas skausmas ar deginimas. Dažnas šlapinimasis. Poreikis daug kartų šlapintis naktį. Poreikis šlapintis, bet negalėjimas nusišlapinti. Skausmas vienoje strėnų pusėje.

Pažengusio šlapimo pūslės vėžio simptomai gali būti skausmas, taip pat dėl neaiškių priežasčių sumažėjęs apetitas ar svoris.

Kartais, kai atsiranda pirmieji šlapimo pūslės vėžio požymiai, vėžys jau būna išplitęs į kitas kūno dalis. Tokiu atveju simptomų pobūdis priklauso nuo vėžio išplitimo vietos. Pavyzdžiui, vėžiui išplitus į plaučius gali atsirasti kosulys arba dusulys, į kepenis – pilvo skausmas ar gelta (pageltonuoti oda ir akių baltymai), vėžiui išplitus į kaulus – gali skaudėti ar lūžti kaulai.

Jeigu neramu dėl vieno ar kito iš šių simptomų ar požymių, būtinai pasitarkite su gydytoju.

Šaltinis: iveikvezi.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų