REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aleksandras Lukašenka ne tik pats laiko uzurpavęs valdžią jau 26-erius metus, bet ir kuria savo šeimos valdžios piramidę. „Nepavyko“ tik vidurinysis sūnus Dmitrijus, kuris neužima jokio svarbaus valstybinio posto. Vyriausiasis sūnus Viktoras – patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, o jaunėlis Nikolajus iki 2020-ųjų protesto akcijų buvo vadinamas realiu pretendentu pakeisti patį diktatorių. 

Aleksandras Lukašenka ne tik pats laiko uzurpavęs valdžią jau 26-erius metus, bet ir kuria savo šeimos valdžios piramidę. „Nepavyko“ tik vidurinysis sūnus Dmitrijus, kuris neužima jokio svarbaus valstybinio posto. Vyriausiasis sūnus Viktoras – patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, o jaunėlis Nikolajus iki 2020-ųjų protesto akcijų buvo vadinamas realiu pretendentu pakeisti patį diktatorių. 

REKLAMA

Vyriausiajam sūnui, Viktorui, 44 metai. Gimė jis Aleksandro ir Galinos Lukašenkų šeimoje 1975-ųjų lapkritį. Tuomet Lukašenkos gyveno nuomojamame bute ir, pasak būsimo prezidento sutuoktinės, „Vitia sirgo visomis infekcinėmis ligomis, kokiomis tik gali sirgti vaikai“. Galima buvo priversta išeiti iš darbo mokykloje ir beveik metus kartu su vaiku praleido ligoninėse. Vėliau, patarus gydytojams, šeima buvo priversta išvykti į kaimo vietovę, leisti laiką gamtoje. 

Baigusi istorijos fakultetą Mogiliovo pedagoginiame institute Galina įsidarbino rajono vaikų darželyje, kad pabūtų kartu su sūnumi. Tėvas tuo metu „grūdino Vitią, kuris dabar neserga“. 

REKLAMA
REKLAMA

Viktoras Lukašenka 17-os įstojo į Baltarusijos universiteto Tarptautinių santykių fakultetą. Jį pabaigęs, dirbo vienoje iš Vakarų šalių, Baltarusijos atstovybėje. Tuo metu jo tėvas šaliai vadovavo ketvirtus metus. Tais pačiais 1998-aisiais Viktoras pateko į pasienio apsaugos tarnybos spec. padalinį karininku, tačiau tarnybą atliko Minske. 2001-aisiais jis pasitraukė iš kariuomenės „užsidirbęs“ kapitono laipsnį ir grįžo į tarnybą URM struktūroje – šįkart jau patarėju.

REKLAMA

Nuo 2005-ųjų jis jau užima prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais postą. O nuo 2007-ųjų – Saugumo tarybos narys. Prieš kelerius metus jis tapo ir vienu iš Nacionalinio olimpinio komiteto vadovų. 

V. Lukašenka turi keturis vaikus, vieną iš sūnų pavadino Aleksandro Lukašenkos garbei. Jaunystėje mėgo motociklų sportą, kelerius metus netgi atidarė baikerių sezoną Minske, yra „Formulės 1“ gerbėjas.

Vidurinysis – sporto klubo vadovas

Dmitrijus yra jaunesnis už savo brolį Viktorą penkeriais metais. „Jo charakteris minkštas, visas į mamą“, – neseniai yra užsiminęs A. Lukašenka.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau „minkštas charakteris“ nesutrukdė Dmitrijui sekti savo brolio pėdomis. Po mokyklos jis lygiai taip pat atsidūrė Baltarusijos universiteto Tarptautinių santykių fakultete. Taip pat, kaip ir Viktoras, jis tarnavo pasienio tarnyboje – „slaptame kovos su kontrabanda ir nelegalia migracija padalinyje“. Kaip ir brolis jis tarnybą baigė turėdamas kapitono laipsnį ir turi keturis apdovanojimus. 

Tuo metu kai Viktoras tapo prezidento patarėju saugumo klausimais, Dmitrijus tapo „Prezidento sporto klubo“ vadovu. Dar po metų pateko į Nacionalinio olimpinio komiteto tarybos sudėtį ir prisidėjo prie šalies rinktinės dalyvavimo 2008-ųjų žaidynių Pekine organizavimo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirtingai nei kiti du jo broliai ant ledo Dmitrijus paskui tėvą nesiveržia. Susilaukė trijų dukrų, o jaunėlę prieš šešerius metus pavadino Aleksandra. 

Jaunėlis – licėjaus auklėtinis

Jaunėliui, Nikolajui Lukašenkai, 16 metų suėjo rugpjūčio 31-ąją. Kuomet jo tėvui buvo užduodamas tiesus klausimas apie vaiko mamą, jis miglotai atsakydavo: „Ji dirba gydytoja“. Baltarusijos žurnalistai vėliau nustatė, kad tai – buvusi asmeninė prezidento gydytoja Irina Abelskaja, dirbusi ir Respublikinės ligoninės vyr. gydytoja. 

Koliai dar nebuvo ir ketverių, kai jis pirmą sykį pasirodė viešame renginyje Minske kartu su savo tėvu. O nuo penkerių Nikolajus – daugelio A. Lukašenkos tarptautinių vizitų palydovas. Baltarusijos prezidentas netgi yra pareiškęs, kad „Nikolajų su V. Putinu sieja šilti, draugiški santykiai“. 

REKLAMA

Ekspertai faktiškai vienbalsiai tvirtino, kad N. Lukašenkai yra ruošiama Baltarusijos prezidento kėdė. Absoliutus A. Lukašenkos favoritas yra neatsiejama savo tėvo formuojamo įvaizdžio dalis. Tačiau po 2020-ųjų protestų, kurių metu Nikolajus, kartu su tėvu, buvo užfiksuotas ginkluotas automatu, ši vizija vargu ar liks įgyvendinta. Baltarusijoje Lukašenkoms kol kas valdžioje pavyksta išsilaikyti tik Rusijos ir paklusnių jėgos struktūrų dėka. 

„Lukašenkų pavardė tampa vis labiau toksiška“, – „kp.ru“ pasakojo Baltarusijos politologas Dmitrijus Bolkunecas „kp.ru“. Jis taip pat pažymėjo, kad Viktoras Lukašenka, nors ir užima gana atsakingas pareigas, tačiau didelės galios šalyje neturi – svarbiausius sprendimus priima jo tėvas.

„Diena, kai mirs Lukašenka, bus nacionalinė šventė“, – įsitikinęs Baltarusijoje gimęs ir augęs, o dabar Vilniuje gyvenantis Tomas. Vaikino nuomone, A. Lukašenkos režimas skaičiuoja paskutines minutes, o 26 metus šalį valdęs diktatorius bus nuteistas pačia žiauriausia bausme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų