REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę „The British Medical Journal“ pasidalino informacija padėsiančia geriau vertinti Covid-19 riziką ir nuspręsti kokiose situacijose dėvėti kaukę. 

Praėjusią savaitę „The British Medical Journal“ pasidalino informacija padėsiančia geriau vertinti Covid-19 riziką ir nuspręsti kokiose situacijose dėvėti kaukę. 

REKLAMA

Vienas geriausių pasaulio medicinos žurnalų pasidalino lentele, vaizdžiai demonstruojančia, kur ir kokiais būdais užsikrėsti virusu rizika yra didelė, o kur maža. 

Šia „The British Medical Journal“ informacija savo „Facebook“ paskyroje paskelbė ir paaiškino Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius.

„Žalia spalva rodo mažą riziką, geltona - vidutinę, raudona - didelę“, – pranešime aiškino V. Kasiulevičius. 

Low occupancy - tai mažas žmonių tankis, kur išlaikomas 1 - 2 metrų atstumas, didelis tankis (high occupancy) yra ten, kur šie atstumai neišlaikomi.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat rizikos intensyvus priklauso ir nuo kontakto su sergančiuoju laiko tarpo.

„Nuo 5 iki 15 minučių – trumpas kontakto laikas. Labai svarbu, ar jūs esate lauke (rizika mažėja), ar patalpose (rizika didėja). Ventiliacijos intensyvumas irgi labai svarbus“, – pranešime teigė profesorius.

REKLAMA

V. Kasiulevičius taip pat aiškino, kad „jeigu žmonių susibūrimas nėra tankus, o jūs esate lauke, kur yra gera ventiliacija, galite ir be kaukės 5 ar 15 minučių saugiai pabendrauti, tačiau dainavimas ar šaukimas užsikrėtimo riziką padidins iki vidutinės.

Ilgą laiką be kaukės galima būti atviroje erdvėje, jeigu nėra tarpusavio bendravimo, o žmonių tarpusavio atstumai išlaikomi (pvz. einate gatve, ramiai klausotės muzikos lauke žmonių grupėje, kur atstumai yra užtikrinami).

Tačiau ten, kur žmonių tankis didelis, ten užsikrėtimo rizika išauga ir kaukės naudojimas yra rekomenduojamas.

REKLAMA
REKLAMA

Buvimas gerai ventiliuojamose patalpose be kaukės yra mažesnė (tiksliau vidutinė) rizika negu buvimas blogai ventiliuojamose patalpose, kur rizika didelė.

Intensyvaus žmonių susitelkimo vietose patalpose rekomenduojama būti tik su kauke ir tik esant pakankamai ventiliacijai. Blogai ventiliuojamose patalpose, kur daug žmonių, kaukės nauda bus minimali t.y. pirmąsias 15 minučių.“

Profesoriaus teigimu „reikia nepamiršti, kad dėka intensyvaus ir gilaus kvėpavimo, dainavimo, kosulio ir čiaudulio kvėpavimo lašeliai juda greičiau ir toliau nei įprastai pasiekdami nuotolį iki 7–8 metrų.“

Pasak V. Kasiulevičiaus  yra keli svarbiausi veiksniai, kurie gali nulemti jūsų riziką užsikrėsti Covid-19. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai – fizinis atstumas nuo kitų asmenų (idealu bent 2 metrai); ,,gyvo" bendravimo trukmė (idealu iki 15 min.); ventiliacijos intensyvumas ir jūsų buvimo vieta (patalpos ar laukas); kalbėjimo intensyvumas (tyla, kalbėjimas, dainavimas ar šauksmas); kaukės naudojimas ar nenaudojimas“, – pranešime rašė VU Medicinos fakulteto profesorius.

Esant bet kokiai rizikai susirgti virusu visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų