REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinių sankcijų įvedimas 30-čiai aukštas pareigas einančių Baltarusijos pareigūnų tėra pirmas žingsnis, Lietuvos Vyriausybė jau svarsto pagalbos priemones nuo režimo nukentėjusiems baltarusiams, sako užsienio reikalų ministras.

Nacionalinių sankcijų įvedimas 30-čiai aukštas pareigas einančių Baltarusijos pareigūnų tėra pirmas žingsnis, Lietuvos Vyriausybė jau svarsto pagalbos priemones nuo režimo nukentėjusiems baltarusiams, sako užsienio reikalų ministras.

REKLAMA

Lino Linkevičiaus teigimu, pirmųjų nacionalinių sankcijų įvedimą Lietuva derino su Latvija ir Estija, šis žingsnis visose Baltijos šalyse žengtas kartu, tačiau tai nereiškia, kad trijuose nacionaliniuose sąrašuose yra tos pačios pavardės.

„Nereiškia, kad vienodos pavardės, tik skaičius vienodas. Ateityje, matyt, vieni kitų papildysime sąrašus“, – pirmadienį BNS sakė ministras.

Lietuviškame užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti, sąraše yra Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, vienas jo sūnų, keli ministrai, KGB, milicijos, Centrinės rinkimų komisijos vadovai.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso Užsienio reikalų ministerija (URM) yra pateikusi Vidaus reikalų ministerijai (VRM) 118 Baltarusijos pareigūnų, kuriems siūlo taikyti sankcijas, sąrašą.

REKLAMA

„Kitos pavardės taip pat bus nagrinėjamos, čia yra tik pirmas etapas“, – pabrėžė L. Linkevičius. 

„Skaičiai gali būti ir gerokai didesni, reikia tikslinti, derinti. Mūsų yra siūlymas Vidaus reikalų ministerijai, jis galioja, ten skaičiai yra gerokai didesni“, – pridūrė jis.

Patvirtintame sąraše esantiems Baltarusijos pareigūnams nuo šiol draudžiama atvykti į Lietuvą.

„Manau, kad tai nėra tik simboliškas žingsnis, nes Lietuva yra populiari kryptis Baltarusijos piliečiams. Tą matome ir vizualiai“, – tvirtino L. Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad nereikėtų koncentruotis vien į sankcijas, ministro teigimu, reikia „susitelkti į pagalbą Baltarusijos žmonėms“.

„Šiandien Vyriausybėje jau pradėjome diskutuoti, tartis ir artimiausiu metu pateiksime priemonių projektą, kur bus numatyta ir pagalba aukoms, ir galbūt pagalba švietimo srityje, kas susiję su stipendijomis studentams, mokslininkams, parama pilietinei visuomenei ir pan.“, – sakė L. Linkevičius.

Anot jo, svarstomas ir lengvesnis vizų išdavimo mechanizmas Baltarusijos piliečiams.

Pasak užsienio reikalų ministro, Europos Sąjungos ministrai jau pritarė jo idėjai įkurti fondą, skirtą padėti A. Lukašenkos režimo aukoms. Europos Komisija tam numatė skirti 2,4 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Linkevičius sakė, kad tuo pačiu vyksta ir europinių sankcijų derinimas Baltarusijos režimo pareigūnams.

„Europinės sankcijos yra gerokai galingesnės pagal teisines priemones (...) Jos numato neleidimą į visą Šengeno zoną ir sąskaitų užšaldymą“, – akcentavo jis.

Naujas sankcijas A. Lukašenkos režimui nutarta įvesti dėl suklastotų prezidento rinkimų ir smurto, naudoto prieš taikius protestuotojus. Po pirmųjų demonstracijų dėl rinkimų klastojimo buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, išėjusieji iš areštinės pasakojo buvę žiauriai mušami, keli žmonės mirė.

Pirmą kartą ribojamosios priemonės Baltarusijai buvo įvestos 2004 metais dėl keturių žmonių dingimo. 2011 metais Europos Sąjunga paskelbė papildomas sankcijas asmenims, kurie vykdė represijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų