REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po vos šešių mėnesių elektroninės cigaretės vartojimo paauglio plaučiai buvo panašūs į visą gyvenimą rūkiusio aštuoniasdešimtmečio.

Po vos šešių mėnesių elektroninės cigaretės vartojimo paauglio plaučiai buvo panašūs į visą gyvenimą rūkiusio aštuoniasdešimtmečio.

REKLAMA

Ewanas Fisheris kelias savaites praleido intensyvios terapijos skyriuje, kai naktį prieš baigiamuosius mokyklos egzaminus jam pasireiškė plaučių nepakankamumas.

Tuomet šešiolikmetis vaikinas turėjo kvėpuoti per dirbtinius plaučius, kad išgyventų. Jam išsivystė liga, vadinama hipersensityvumo pneumonija, kurią sukėlė jo įkvėptame ore buvusios medžiagos, kurios paveikė imuninę sistemą. Dėl šios priežasties Ewanas 10 savaičių praleido ligoninėje, kur gydytojai kovojo už jo gyvybę.

Nors dabar vaikinas jau pakankamai sveikas ir gali grįžti namo, jo gyvenimas pasikeitė visam laikui. Paauglys iš Notingemo, Didžiosios Britanijos, dabar turi plaučius, kurie primena keturis kartus vyresnio žmogaus plaučius, jis uždūsta vos kiek palipęs laiptais.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau apie elektroninių cigarečių žalą žiūrėkite TV3 žinių reportaže:

Devyniolikmetis Ewanas norėjo tapti sunkiasvoriu boksininku, tačiau po ligos jam tenka pripažinti, kad jo 65 metų amžiaus senelis, rūkantis jau 40 metų, yra geresnės sportinės formos. Nuo tada, kai atsigulė į ligoninę, vaikinas taip pat priaugo beveik 32 kg ir turi psichologinių problemų.

REKLAMA

Ewanas sako: „Gydytojai bandė man aiškinti, kad visiškai pasveiksiu, bet praėjo jau beveik ketveri metai ir man vis dar labai sunku. Jie sakė, kad mano plaučiai visiškai atsigaus per dvejus metus, bet jau praėjo daugiau laiko ir plaučiai neatsigavo net iki 60 procentų.“

Ewanas pridūrė: „Buvau visiškai sveikas. Anksčiau bėgiodavau kas vakarą, o dabar nieko nebegaliu daryti. Kai karšta, mano plaučiams labai sunku. Vartoju steroidus, kad būtų lengviau. Negaliu bėgioti, labai sunku įkopti net į nedidelę kalvelę. Mano sąnariai – sugadinti.

Mano gyvenimas kardinaliai pasikeitė. Mano senelis už mane sveikesnis, o jam 65. Kai gulėjau ligoninėje, gydytojai sakė, kad mano plaučiai – kaip visą gyvenimą prarūkiusio aštuoniasdešimtmečio, o aš elektroninę cigaretę vartojau vos penkis ar šešis mėnesius.“

REKLAMA
REKLAMA

Apie šį paauglį pirmą kartą pradėta kalbėti praėjusių metų gruodžio mėnesį, kai pasirodo siaubą keliančios jo nuotraukos iš intensyvios terapijos skyriaus. Išėjęs iš ligoninės jis baigė mokyklą ir studijavo verslą ir finansus, o dabar tikisi pradėti buhalterių kursus. Laisvu nuo mokslų laiku Ewanas keliauja po šalį ir pasakoja mokiniams apie elektroninių cigarečių pavojus, rašoma dailystar.co.uk.

Ewanas pripažįsta, kad nepilnamečiams įsigyti cigarečių ir elektroninių cigarečių yra labai lengva. Jis taip pat nerimauja, kad saldūs elektroninių cigarečių kvapai vaikams gali būti labai viliojantys.

Jis sako: „Tie skoniai tikrai sukelia priklausomybę. Kai atsiguliau į ligoninę, iš manęs paėmė elektroninę cigaretę – tada turėjau mėlynių skonio skysčio, ir dar buvau pasidėjęs rabarbarų ir kremo skonio buteliukus. Būtent šie dalykai man sukėlė priklausomybę. Tie saldūs kvapai yra labai viliojantys ir gundo jaunus žmones. Jei gaminami tokie skoniai, kaip, pavyzdžiui, kola, aišku, kad jauni žmonės jų norės. Yra pačių įvairiausių skonių – net sausainių su kremu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ewanas taip pat įsitikinęs, kad JAV parduodami itin stiprūs elektroninių cigarečių skysčiai, turintys du su puse karto daugiau nikotino už ES įstatymų leistiną kiekį, Didžiojoje Britanijoje sukeltų tikras tragedijas.

Jis teigia: „Aš net nevartojau skysčių su daug nikotino – vartojau 6mg nikotino. Išbandžiau stipresnius, bet nuo jų užsikosėdavau. Man buvo 16 metų ir buvau tik pradėjęs naudoti elektroninę cigaretę – vieną kartą paragavau iš draugo ir po to labai ilgai kosėjau. Jei čia būtų parduodami tie stiprūs skysčiai, būtų tikra tragedija.“

Jo mintims pritaria ir elektroninių cigarečių ekspertas Jimas Kangas, vadovaujantis JAV įmonei „Vaporsolo.com“. Jis teigia: „Dėl JAV parduodamų stiprių skysčių kilo sveikatos krizė paauglių tarpe. Akivaizdu, kad įmonės taikosi būtent į vaikus su tokiais saldžiais skoniais, o Didžiosios Britanijos vyriausybė turėtų padaryti viską, ką gali, kad ta pati problema nepersikeltų ir į jų šalį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų